Ukrayna krizinde sürpriz gelişme

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna krizinde sürpriz gelişme
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2014 12:30

Rusya ile Batılı ülkelerin sekiz aydan bu yana kozlarını paylaşamadığı Ukrayna krizinde son 24 saatte ümit verici sinyaller gelmeye başladı.

Haberin Devamı

Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı çete elebaşlarını geri çekerken, diğer taraftan Batı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile pazarlık masasına sıcak baktığını belli etti.

Putin’in dün Kırım’dan yaptığı ve “Savaş baltalarını gömelim” dediği konuşmanın ardından Finlandiya, arabuluculuk için Rusya’ya gidiyor. Finlandiya Cumhurbaşkanı Saali Niinistö, Putin ile görüşmek için bugün Rusya’nın Soçi kentinde olacak. Gündemin birinci maddesi Ukrayna krizi.

Batı cephesinden ikinci sinyal AB üst yönetiminden geldi. Perşembe akşamı Putin ile telefon görüşmesi yapan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB-Rusya ilişkilerinin yeniden esaslı biçimde masaya yatırılması önerisinde bulundu. Putin ise konuyu görüşmeye hazır olduğunu, hatta yüz yüze masaya oturulmasını teklif etti.

Haberin Devamı

Batının Rusya’dan Mayıs ayından bu yana talep ettiği “Ukrayna’nın doğusuna gönderdiğin militanlarını geri çek” konusunda da Putin belirli adım attı. Donetsk ile Lugansk bölgelerinde ayrılıkçı hareketin lideri Aleksander Boroday’ın ardından dün de Lugansk yöneticisi Valeriy Bolotov ile Donetsk Savunma Bakanı İgor Strelkov görevlerinden istifa ettikleri açıklandı.

"MİNSK" ÖNERİSİ
Ukrayna krizine çözüm bulunması için masaya oturma zamanının geldiğini Rusya’nın müttefikleri Beyaz Rusya ve Kazakistan da dile getirdi. Beyaz Rusya lideri Aleksander Lukaşenko Rusya-Beyaz Rusya-Kazakistan Avrasya Ekonomik Birliği adına sürpriz öneri getirerek, “Gelin Minsk’te zirve yapalım. Putin ve Nazarbayev Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ile masaya oturmaya hazır olduklarını bana söyledi. Hatta masaya batının temsilcisi de otursun. Çünkü Ukrayna’nın AB ile 27 Haziran’da imzaladığı ortaklık anlaşmasından sonra aramızda açık açık ele almamız gereken birçok konu var. Ukrayna krizini bir arada çözmeye başlamalıyız” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Ukrayna krizinde beyaz bayrağı ilk çeken tarafın Rusya olması gerektiği söyledi. Lübecker Nachrichten gazetesine demeç veren Angela Merkel, “Avrupa olarak bizim Rusya ile kurallar çerçevesinde yapıcı ilişki kurmak önceliğimizdir. Ancak Rusya da bizimle bu tür ilişki istiyorsa kurallara uymalı. Rusya her şeyden önce Avrupa sınırlarının tek taraflı kararlar ve şiddet kullanılarak değiştirilemez olduğunu kabul etmeli. Kırım’ın Rusya tarafından ilhakı bunun bariz örneğidir” dedi.

Haberin Devamı

Putin’in yumuşama sinyali verdiği Kırım’daki Yalta konuşmasına en sert tepki ise ABD’den geldi. Dışişleri Sözcülerinden Marie Harf, Rusya liderinin uzlaşı sinyallerine cevaben “Dün Kırım’da tek bir turist vardı. Putin” açıklamasını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!