ÖYP lisansüstü eğitim kontenjanları için tercihler başladı

Güncelleme Tarihi:

ÖYP lisansüstü eğitim kontenjanları için tercihler başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2014 11:14

YÖK, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında atanmış ve yabancı dil puanı 65 ve üzeri olan araştırma görevlilerinin lisansüstü eğitim yapabilecekleri üniversiteler ve kontenjanlara yönelik tercih işlemlerinin başladığını duyurdu. Buna göre adaylar 18 Ağustos’a kadar ilan edilen lisansüstü programlara başvuru yapabilecek.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurumu ( YÖK)’ndan yapılan duyuruya göre, lisansüstü eğitim yapılacak üniversitelere verilecek kontenjanlarda, bazı alanlar bölüm bazında, bazıları ise anabilim dalı bazında değerlendirilecek. Söz konusu programlara ait kontenjanlar 2014 güz döneminde lisansüstü eğitime başlamak üzere Ek-1’de belirlenen üniversitelere verilecek.

Özel yetenek sınavıyla lisansüstü eğitime öğrenci kabul eden anabilim dalları için ilgili yükseköğretim kurumunca özel yetenek sınavı düzenlenecek. Değerlendirme ve yerleştirmenin adayların ÖYP puanının yüzde 75’i ve ilgili yükseköğretim kurumunca yapılan özel yetenek sınavının yüzde 25’i hesaplanarak yapılacak. Bu programlara ait kontenjanlar 2014 güz döneminde lisansüstü eğitime başlamak üzere Ek-2’de belirtilen üniversitelere tahsis edilecek.

Haberin Devamı

Lisansüstü eğitim için başvuru yapacakların ÜDS, KPDS, YDS veya eşdeğerliliği ÖSYM tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarından birinden en az 65 puan, ALES’ten ise son 3 yıl içinde en az 70 puan almış olmaları (2011 güz) gerekiyor.

ÖYP kapsamında yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar, bu eğitimi aldıkları üniversitelerde doktora eğitimi yoksa veya var olan doktora programları için kendilerinden istenilen şartları yerine getiremiyorlarsa YÖK tarafından ilan edilen kontenjanlara başvurabilecek.

Aynı bölümde olmak kaydıyla atandıkları anabilim dalı dışındaki bir anabilim dalına başvuracak araştırma görevlileri, başvurudan önce atandıkları yükseköğretim kurumunun onayını almaları gerekiyor.

2014 Temmuz ayında YÖK tarafından yapılan yerleştirme sonucu atanmaya hak kazanan adaylardan, atama işlemleri devam edenler bu kontenjanlara başvurabilmeleri ancak atama işlemleri tamamlanmadan lisansüstü eğitime başlayamayacaklar.

Atandıkları yükseköğretim kurumunda lisansüstü eğitim yapan ÖYP araştırma görevlileri bu kontenjanlara başvuramayacak.

Öğretim üyesi yetersizliği nedeniyle açılamayan bazı lisansüstü eğitim programlarında ÖYP kapsamında araştırma görevlisi yetiştirilmesi, söz konusu programlarda eğitim verilebilmesi için ilgili alanlardan öğretim üyesi görevlendirilebilecek.

Haberin Devamı

“Görsel İletişim Tasarımı” anabilim dalına atanan araştırma görevlileri, bu alanda lisansüstü eğitim programı bulunmadığından, lisansüstü eğitimlerini “Grafik”, “Resim”, “Medya Tasarımı” veya “İletişim Tasarımı ve Yönetimi” alanında sürdürebilecek.

Ek-1’de ilan edilen lisansüstü programlar için tercih işlemleri 14 Ağustos – 18 Ağustos tarihleri arasında YÖK’ünwww.yok.gov.tr internet adresi üzerinden yapılacak.

Ek 2’de ilan edilen lisansüstü programlar için ise başvurular ilgili üniversitelerin başvuru ve sınav için belirleyeceği tarihlerde ilgili yükseköğretim kurumuna yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!