Babacan'dan Hazine Müsteşarı Çanakcı'ya veda resepsiyonu

Güncelleme Tarihi:

Babacandan Hazine Müsteşarı Çanakcıya veda resepsiyonu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2014 01:09

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörlüğü görevine atanan Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı için veda resepsiyonu düzenledi.

Haberin Devamı

Hazine Müsteşarlığında düzenlenen resepsiyona Babacan'ın yanı sıra, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, BDDK Başkanı Mukim Öztekin, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk ile bakanlık müsteşarları, yabancı misyon şefleri, bankaların yöneticileri, bürokratlar ve Müsteşarlık çalışanları katıldı.

Babacan, burada yaptığı konuşmada, IMF'te icra direktörlüğü görevinin, Türkiye'nin yeni kazandığı bir pozisyon olduğunu bildirdi. Türkiye'nin eskiden IMF'ten kredi kullanan bir ülke olduğunu ancak o dönemin kapandığını belirten Babacan, artık kredi veren, yöneten ülke konumuna gelindiğini söyledi.

Haberin Devamı

Buradaki yönetim yapısında 10 ülkelik bir grubun bulunduğuna ve bu 10 ülkeyi temsilen icra direktörlüğü koltuğunun artık Türkiye'ye geçtiğine işaret eden Babacan, "Bu, 3 tur hisse artışından sonra meydana gelen bir yenilik. Ekonomimiz büyüdükçe, Türkiye'nin dünyada ekonomik ağırlığı arttıkça, IMF'teki hissemiz de arttı ve artan hissemizin karşılığında da gücümüz, sesimiz ve etkimiz yükselmiş oldu. Bunun sonucunda da söz konusu pozisyonu elde ettik. İşte bu kıymetli pozisyona Türkiye'yi ve 10 ülkeyi temsilen Sayın Çanakcı atandı ve Washington'da görevine başlayacak" diye konuştu.

"Başarılı geçen 11 yıl 3 ay"

Çanakcı'nın, 2003 yılının mayıs ayında Hazine Müsteşarı olarak görevine başladığını hatırlatan Babacan, geçen 11 yıl 3 ayın çok başarılı bir dönem olduğunu ifade etti.

İhlas, dürüstlük ve çok çalışma olunca başarının da geldiğini vurgulayan Babacan, şunları kaydetti:

"Hazine Müsteşarlığımız, ekonomi yönetiminde çok kilit bir kuruluşumuz. Ekonomik programların oluşturulmasında, uygulanmasında ve tüm kritik noktalarda işin çekirdeğini teşkil eden bir kuruluşumuz. Tüm bu dönemde, 2002 yılından bugüne kadar Türkiye'nin elde ettiği önemli başarıda, Hazine Müsteşarlığımızın çok çok önemi var. Müsteşarımız Sayın Çanakcı'nın şahsında, tüm Hazine çalışanlarını kutluyorum, kendilerine teşekkür ediyorum. Yine burada temsil edilen tüm ekonomi birimlerimizin yöneticilerine ve çalışanlarına da ayrıca teşekkürlerimi sunmak istiyorum."

Haberin Devamı

"Ekonomi alanındaki başarılarımız dillere destan oldu"

Türkiye'nin bu dönemde tarihi başarılar elde ettiğini, ekonomi alanındaki başarıların adeta dillere destan olduğunu vurgulayan Babacan, "Ben 2002'de bu binada Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı olarak göreve başladığımda, Hazinemiz, borçlanmasında tam yüzde 66 faiz ödüyordu. O günleri belki unuttuk. Artık 1-2 puanlık faiz oynamalarına dahi tahammülümüzün olmadığı bir dönemi yaşıyoruz çok şükür. Düşük faizle yüksek faizin arasındaki farkın 2-3 puan gibi tartışıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Bu, normalleşmedir" ifadelerini kullandı.

Hükümetin güçlü iradesi, iyi bir ekonomik program ve sağlam bir ekonomi ekibiyle bu başarıların elde edildiğini dile getiren Babacan, bu sayede kamu borcunun artık ülke açısından bir kırılganlık olmaktan çıktığını, 820 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaşıldığını ve gelir dağılımının düzeldiğini söyledi. Babacan, bunlar yapılırken hayata geçirilen yapısal reformların hepsinde, Hazine Müsteşarlığının kilit rol üstlendiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin, demokrasi tarihinde çok önemli bir dönemeçten geçtiği günlerin yaşandığının altını çizen Babacan, "Yeni Cumhurbaşkanını ilk kez halkımızın doğrudan kullandığı oylarla seçtik. Ben buradan tekrar Sayın Cumhurbaşkanımıza Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a yeni görevinde başarılar diliyorum" dedi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, konuşmasının sonunda Çanakcı'ya da yeni görevinde başarılar diledi ve tüm ekonomi yönetimine başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

"Bu görevi gönül huzuruyla devretme onurunu yaşıyorum"

İbrahim Çanakcı da 11 yılı aşkın süredir devam ettiği Hazine Müsteşarlığı görevini 1 Eylül 2014 itibarıyla tamamlayıp, IMF İcra Direktörlüğü görevine başlayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ve Babacan'a, kendisine ve Müsteşarlığa gösterdikleri güven ve verdikleri destek için teşekkür eden Çanakcı, geçen 11 yılı aşkın sürede önemli çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Bu dönemde, ülkenin büyük ekonomik başarılara imza attığına dikkati çeken Çanakcı, bu başarıda siyasi istikrar ortamı ile doğru ve tutarlı politikaların en üst düzeyde sahiplenilmesi ve kararlıkla uygulanmasının, en belirleyici faktörler olduğunu kaydetti. Çanakcı, sigortacılık ve bankacılık kesimi başta olmak üzere finans sektörü ile reel kesimi temsil eden kuruluşların ortaya koyduğu yapıcı ve çözüm odaklı yaklaşımın da elde edilen başarılarda kilit rol oynadığını belirterek, birlikte çalıştıkları tüm paydaşlara teşekkür etti.

Haberin Devamı

Müsteşarlık personelinin üst düzeydeki kaliteli çalışmalarının da bu başarılara çok önemli katkısı olduğunu anlatan Çanakcı, şöyle konuştu:

"Böylesine değerli bir kurumda görev yapma ve bu görevi gönül huzuruyla devretme onurunu bana yaşattığınız için hepinize tek tek, en samimi hislerimle teşekkür ediyorum. Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek ile küresel krizin başlangıcında ve en yoğun olduğu dönemde birlikte çalıştık. Türkiye ekonomisinin küresel krizden en az etkilenmesi için Müsteşarlık olarak büyük bir çaba içinde olduk. Bu süredeki destekleri için Bakanımıza teşekkür ediyorum. Görev süremin 9 yılını aşkın bir dönemini Başbakan Yardımcımız ile çok yakın bir çalışma içinde geçirdim. Sayın Başbakan Yardımcımız engin vizyonu, ilkelere, tutarlılığa ve şeffaflığa dayalı titiz yaklaşımı ve zengin hoşgörüsüyle bizler için en önemli motivasyon, destek ve esin kaynağı oldu. Sayın Başbakan Yardımcımızın Müsteşarlığımıza katkılarının, her türlü teşekkür ifadesinin üstünde olduğuna hepinizin iştirak edeceğine eminim. Kuşkusuz en büyük teşekkürü ise aileme borçluyum."

Konuşmasının sonunda Müsteşarlık personeline seslenerek, "Birlikte çalıştığımız süre içinde sizleri üzen ve gücendiren herhangi bir söz ve davranışım olduysa beni bağışlamanızı istirham ediyorum" diyen Çanakcı, çalışma arkadaşlarından helallik istedi. Çanakcı, yeni görevinde de çeşitli vesilelerle birlikte çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Müsteşar Yardımcısı Aktaş, gözyaşlarını tutamadı

Daha sonra konuşan TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Çanakcı'ya bugüne kadarki çalışmaları için teşekkür etti ve yeni görevinde başarılar diledi.

Hazine Müsteşar Yardımcısı Burhanettin Aktaş da Çanakcı ile çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kendisinden çok şey öğrendiklerini anlatan Aktaş, konuşmasının sonlarına doğru gözyaşlarına hakim olamadı.

Konuşmaların ardından Babacan, Hüseyin Aydın ve çalışanlar adına Burhanettin Aktaş, Çanakcı'ya ayrı ayrı plaket takdim etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!