Türkler bankta sabahlasın

Güncelleme Tarihi:

Türkler bankta sabahlasın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2014 09:36

ABD’den Münih aktarmalı olarak İstanbul’a gidecek Türk iş kadınının davasında Alman mahkemesi ilginç bir karar verdi. Karara göre Türkler havaalanında banklarda gecelemek zorunda.

Haberin Devamı

BU olay 29 Eylül 2009’da Münih’te yaşandı...

Otomobil parçaları ticareti yapan Candan Erdoğan, ABD’den Münih aktarmalı olarak Türkiye’ye dönecekti. Yanında eşi ve arkadaşları bir çift vardı. Kaliforniya’dan kalkan uçakları geciktiği için Münih’teki İstanbul uçağını kaçırdılar.İstanbul’a başka uçak olmadığı için, Münih Havaalanı’nın yanıbaşındaki Kempinski otelde geceleyip sabah ilk uçakla Türkiye’ye gitmek istediler. Yolcusu oldukları Lufthansa’ya bunu bildirdiler. Lufthansa durumu, polise iletti.

Ama polis olumlu yanıt vermedi: “Hayır... Transit bölgeden dışarı çıkamazsınız. Çünkü vizeniz yok...”

Çiftler şok oldu. “Nasıl yani, biz otele gidemez miyiz? Nerede geceleyeceğiz o zaman” dediler. Polis, “Havaalanı transit yolcu bölümü banklarında!” cevabını verdi.

Onur kırıcı bir durum. Siz hizmet almak istiyorsunuz ama karşı taraf bu hizmete izin vermiyor.

Çiftler geceyi havaalanında banklarda geçirmek zorunda kaldı. İş kadını Candan Erdoğan, “Bu olayın peşini bırakmayacağım” dedi. Ve vize konusunda uzman Münihli avukat Dr. Temel Nal’a başvurup, dava açtı.

HAKSIZ KARAR

Davaya bakan Münih İdari Mahkemesi 9 Şubat 2011 tarihinde karar verdi. “Türkler AB anlaşmasına göre vizeden muaftır.” Ama Almanya bu karara itiraz etti. Dava Bavyera Yüksek İdari Mahkemesi’ne geldi. Bavyera Yüksek İdari Mahkemesi şimdi kararını verdi: Avrupa Adalet Divanı’nın Demirkan kararına göre hizmet almak isteyen Türkler turist vizesi almak zorunda. O nedenle Türk işkadını hizmet almak amacıyla vizesiz Almanya’ya giriş yapamaz...

Yani Türkler banklarda gecelemek zorunda.

ÇOK SAÇMA

Avukat Temel Nal’la görüştüm. Diyor ki, “Demirkan davası akraba ziyaretini kapsıyor. Akraba ziyareti turistik ziyaretten farklı. Ben Bavyera Yüksek İdari Mahkemesi’nden olayı Avrupa Adalet Divanı’na havale etmesini istedim. Ama bu talebimi de reddetti. Mahkeme, ‘Demirkan kararı turistik ziyareti de kapsıyor. Hizmet almak için gelen Türk turistler vize almak zorunda’ dedi. Davayı Almanya Yüksek İdari Mahkemesi’ne götüreceğiz. Buradan da ret alırsak, Anayasa Mahkemesi, ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar gitmek istiyoruz.”

AİLE BİRLEŞİMİ

Bir sonuç çıkar mı? Avrupa Adalet Divanı olumlu karar verse bile Almanya bunu ne kadar uygular?

Avrupa Adalet Divanı’nın Almanca dil testi konusunda 10 Temmuz tarihli kararı ortada. Dil testi yasalara aykırı dedi.

Almanya allem etti kallem etti, dil testini özel durumlar hariç kaldırmıyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!