Gazze barışı için 5 gün daha ateşkes

Güncelleme Tarihi:

Gazze barışı için 5 gün daha ateşkes
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2014 01:20

İSRAİL’in Gazze’ye yönelik başlattığı Koruyucu Hat operasyonunda 1900’ü aşan Filistinlinin ölümünün ardından kabul edilen ikinci ateşkes görüşmeleri, beş günlüğüne uzatıldı.

Haberin Devamı

Kalıcı barışın sağlanması için kabul edilen ikinci 72 saatlik ateşkese, önceki gece beş gün daha eklendi. İsrail ve Filistinli yetkililer arasında Mısır’ın başkenti Kahire’de devam eden müzakerelerde yer alan Filistin delegesinin başkanı Azzam el-Ahmed, ateşkesin uzatılmasında İsrail’le anlaştıklarını duyurdu. Mısır Dışişleri Bakanlığı da bu gelişmeyi doğruladı. Müzakerelerin uzatılmasıyla ve görüşmelerin içeriğiyle ilgili şimdiye kadar İsrail heyetinden resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak, geçici ateşkesin son gününde İsrail ve Filistin arasında karşılıklı füze saldırısı düzenlendi. İsrail, Hamas’ın (Gazze yönetimini elinde bulunduran Filistin Direniş Örgütü) sekiz füze fırlatıldığını öne sürerek Gazze Şeridi’nin farklı yerlerine füze fırlattı. Gazze emniyet güçleri, İsrail’den 17 hava saldırısı yapıldığını açıklarken, Hamas, Gazze’den füze fırlatıldığı iddiasını hiçbir şekilde kabul etmediğini açıkladı.

Haberin Devamı

Hamas: ‘Kalıcı yol haritası yakın’

Kahire’deki Filistin heyeti de, İsrail’le kısa süre içinde Gazze üzerinde kalıcı bir yol haritası çizebilecekleri yönünde umutlu olduklarını söyleyerek görüşmelerden sonuç çıkması beklentisini yükseltti. Hamas adına görüşmelerde bulunan İzzet el-Rişek, uzun vadede bazı noktalarda anlaşmanın çoktan sağlandığını, kapsamlı bir anlaşma için ek sürenin gerekli olduğunu açıkladı. El-Rişek, “Gazze’de liman ve havaalanımız olması için talebimizi sürdürüyoruz, Gazze ablukasının bir kerede tamamıyla kalkmasını sağlayacağız” dedi. Filistin, 2007’den bu yana İsrail ve Mısır’ın uyguladığı kara ve deniz ablukasının kaldırılmasını, İsrail’in kapattığı dört sınır kapısının açılmasını, İsrail askeri Gilad Şalit’e karşılık bırakılan, sonradan yine tutuklanan Fİlistinli takas mahkûmlarının ve Hamas vekillerinin serbest bırakılmasını istiyor. İsrail ise Gazze’nin yeniden inşaasının Hamas’ın aradan çıkarak, tamamen Filistin yönetiminin kontrolünde olmasını,
güvenliğin garanti altına
alınmasını istiyor.


Mülteci kampında
buruk düğün

Ateşkesin uzatılması, evlerinden kaçarak sığınaklara ve kamplara yerleşen Filistinliler için de hayatın normalleşmesi açısından yeni bir fırsat oldu. Heba Fayad (23) ve Ömer Ebu Namar (30) çifti de, düğünlerini bu dönemde yapmaya karar verdi. Gazze’deki BM okulunda nikâh kıyan çift, Şati mülteci kampının içindeki okulu, balonlar ve zılgıt atan kadınlarla bir mülteci sığınağından davet alanına çevirdi. Heba, “Biri bana bu şekilde evleneceğimi söylese asla inanmazdım. Ama böyle oldu” dedi.

Haberin Devamı

Gazze barışı için 5 gün daha ateşkes


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!