‘Suriye’nin internetini Esad değil ABD kesti’

Güncelleme Tarihi:

‘Suriye’nin internetini Esad değil ABD kesti’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2014 01:20

ABD’nin Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) bilgi sızdıran eski ajanı Edward Snowden (31), ABD’nin ünlü teknoloji dergisi Wired’a verdiği röportajında yeni iddialarda bulundu.

Haberin Devamı

Önceki iddiaları, Washington’ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Şansölyesi Angela Merkel gibi dünya liderleriyle arasının açılmasına yol açan Snowden, 2012’de Suriye’de yaşanan internet kesintisinin ABD istihbaratının işi olduğunu öne sürdü. Rusya’ya iltica eden Snowden, NSA’nin ‘Özel Erişim Operasyonları’ isimli hack’leme birimince Suriye’nin internet trafiğine sızma girişimi yapıldığını ancak bu sanal operasyonun kazayla sonuçlandığını söyledi. İddiaya göre, NSA, hazırladığı yazılımı ülkenin internet servis sağlayıcıları ağına yerleştirmeye çalışırken tüm internetin kesilmesine yol açtı. O dönem, Devlet Başkanı Esad veya muhaliflerin sebep olduğu iddialarına yol açan kesinti, yaptığı hatadan ötürü NSA’de panik yaratmış.

Savaş çıkabilir

Haberin Devamı

Snowden’ın bir diğer iddiası da ABD’nin siber güvenlik sistemi için oluşturduğu MonsterMind isimli programla ilgiliydi. Buna göre, ABD’nin kendi internet sistemini savunmak için kurduğu program, yabancı ülkelerden yapılan siber saldırıları önleyerek, saldırının kaynağına misilleme yapılmasını sağlıyordu. Yani, bu iddiaya göre ABD kendi kendine siber savaş başlatabilen otomatik bir sisteme sahipti. Snowden, “Çin’de bir hacker, oturduğu yerden ABD’ye siber saldırı düzenleyebilir ve bunun kaynağını Rusya olarak gösterebilir. ABD de bunun karşılığında bir Rus hastanesini bombalayabilir” diyerek sistemin açıkları olduğuna dikkat çekti.

‘Suriye’nin internetini Esad değil ABD kesti’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!