Batı, Kürtleri silahlandırıyor

Güncelleme Tarihi:

Batı, Kürtleri silahlandırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2014 01:20

IŞİD’in Ezidileri, Hıristiyanları yerlerinden yurdundan sürüp Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin kapısına dayanmasının ardından ABD’nin teşvikiyle Avrupa ülkeleri Kürtlere silah temin etmek için harekete geçti.

Haberin Devamı

IŞİD’den kaçan Ezidilerin sığındığı Sincar Dağı’na 20 kişilik bir keşif gücü indiren ABD, Ezidilerin sayısının tahminden az olduğunu belirterek kurtarma operasyonunu askıya aldı.

IRAK’ta Kürt Bölgesel Yönetimi ile Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) arasındaki çatışmalar sürerken, İngiltere ve Fransa, Kürtlere silah sevkiyatına başlama kararı aldı. Bunun yanı sıra Çek Cumhuriyeti ve İtalya da Peşmerge’ye silah gönderme hazırlıklarına girişti. İtalya’da böyle bir sevkiyat için parlamento kararı gerektiğinden yaz tatilindeki vekillerin çağrılması gündemde. Almanya da bu seferberliğe ‘öldürücü olmayan’ askeri malzemelerle destek verdi. Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Kürt yönetimine zırhlı araç, gece görüş ekipmanı, bubi tuzaklarını tespit eden dedektörler, miğferler ve kurşun geçirmez yelekler gönderdiklerini açıkladı. Guardian gazetesi, İngiltere’nin sevkiyatı doğrudan kendisi yapmak yerine Doğu Avrupa ülkeleri üzerinden Sovyet döneminden kalma silahları taşıyarak gerçekleştireceğini yazdı. Reuters’e konuşan ABD’li ve Avrupalı yetkililer, Avrupa ülkelerinin bu kararında ABD’nin tavsiyelerinin etkili olduğunu belirtti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, hükümet kurulunca Irak’a askeri, ekonomik ve siyasi yardımı düşüneceklerini ifade etmişti.

Haberin Devamı

Maliki pes etti

Sincar’a sığınan Ezidilerin durumu konusunda da ABD’nin daha önceden gündeme getirdiği havadan kurtarma planı rafa kalktı. Amerikalı askeri uzmanlar ve insani yardım personeli, Sincar Dağı’nda incelemelerde bulundu. Ekip, dağdaki Ezidilerin sayısının sadece birkaç bini bulduğunu ve durumlarının tahmin edilenden daha iyi olduğunu rapor etti. ABD Başkanı Barack Obama, Sincar Dağı’nda IŞİD’in kuşatmasını kırdıklarını belirterek, “Bu nedenle, dağda kalan insanların tahliyesi için ek operasyona ihtiyaç olduğunu düşünmüyoruz ve bölgeye havadan insani yardım paketlerinin atılmasına da artık pek gerek kalmayacağı kanısındayız” dedi.
Bu arada Irak Başbakanı Nuri Maliki, 3’üncü dönem başbakanlık talebinden vazgeçti ve hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar Abadi’yi destekleme kararı aldı. En çok oyu alan partinin başkanı olarak başbakanlığın kendisinin hakkı olduğunu savunarak Abadi’nin görevlendirilmesini tanımayan Maliki, ABD ve İran’ın desteklerini çekmelerinin ardından iyice yalnız kalmıştı. Abadi’nin beklendiği gibi ulusal uzlaşı hükümeti kurması durumunda Irak’taki siyasi krizin durulacağı öngörülüyor.

Haberin Devamı

Askeri uzmanlar:

IŞİD havadan vurmakla bitmez

ABD’nin IŞİD’e yönelik hava operasyonlarına askeri uzmanlardan yetersiz olduğu eleştirisi geldi. NATO’nun eski komutanlarından Oramiral James Stavridis, “Karada operasyon yapılmazsa, IŞİD’in elde ettiği bölgeleri geri alma şansı çok düşük” dedi. ABD ordusuna danışmanlık yapan Prof. Stephen Biddle, “Irak’ta 2003-2009 yıllarında büyük bir hava gücüne sahiptik ama isyanı yenemedik. O zaman bunu yapamadıysak, bugün çok daha küçük çaptaki çabaların etkili olacağını düşünmek zor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!