IMF İcra Direktörlüğü benim için sürpriz değil

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül ve eşi Hayrünisa Gül’ün bakanlar, milletvekilleri, büyükelçiler ve komutanlara dönük veda resepsiyonunda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın hemen yanıbaşında Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakcı’yı görünce yanına gittim.

Haberin Devamı

IMF İcra Direktörlüğü benim için sürpriz değil

O gün Cumhurbaşkanı Gül tarafından ayrıca veda için kabul edilen Çanakcı’ya Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörlüğü görevine atanmasıyla ilgili duygularını sordum:

- Böyle bir göreve atanmış olmaktan dolayı çok memnunum.

- Atama kararı sizin için sürpriz oldu mu?

- Hayır. Aslında 1.5 yıldır belli gibiydi. Sayın Bakanımız Ali Babacan ve Sayın Başbakanımızın o günlerden beri onayı vardı.

1.5 yıl önce “vekil” pozisyonuyla IMF İcra Direktörleri Kurulu’na gitmesinin gündeme geldiğini belirtti:

- Amaç, İcra Direktörleri Kurulu’na geçiş dönemi sonrasında girmemdi. Ancak, mevcut görevime devam etme gereği ortaya çıktı. Böylece, 17 Temmuz 2014’te IMF İcra Direktörlüğü’ne doğrudan atanma kararım açıklandı.

Haberin Devamı

- Siz Türkiye adına IMF İcra Direktörleri Kurulu’nda 24 Direktörden biri olarak grubumuzda yer alan ülkeleri de temsil edeceksiniz. İsminiz daha önce o ülkelere bildirildi mi?

- Evet, temsil edeceğim diğer ülkeler bu görevi benim yürüteceğimi önceden öğrendi.

- Göreve başlamak üzere Washington’a (ABD) ne zaman gidiyorsunuz?

- 1 Kasım 2014’ten itibaren göreve başlayacağım duyurulduysa da 1 Eylül 2014’ten itibaren orada olmam gerekiyor. Bir hafta sonra Washington’a gideceğim. Ev gibi işleri önceden çözmem gerekiyor.

Çanakcı’nın yanıdan ayrılıp Cumhurbaşkanı’nın Ekonomi Başdanışmanı ve Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz’a yöneldim. Yılmaz, Çanakcı’yı işaret etti:

- IMF İcra Direktörlüğü, aslında İbrahim Bey için dar gelecek bir “gömlek” sayılır. İbrahim Bey’in vasıfları, gideceği görevin çok üstünde. Kendisinin Sayın Babacan’dan sonraki Hazine’den sorumlu Bakanlık görevine getirilmesi en doğru karar olur.

Türkiye, IMF’ye 424 milyon dolarlık son borç dilimini geçen yıl ödedi. Üstüne IMF’ye 5 milyar dolar katkıda bulunmayı taahhüt etti. Ancak, IMF yönetimi Türkiye’nin taahhüt ettiği kaynağı kullanmaya başlamak için talepte bulunmadı.

Haberin Devamı

IMF İcra Direktörleri Kurulu bünyesinde Türkiye’nin temsil edildiği grubun yapısı bir süre önce değişti. Halen Avusturya’nın temsil ettiği grupta Türkiye’nin oy gücü ve temsil düzeyi arttı. Yapı değişikliği sonrası İbrahim Halil Çanakcı, IMF İcra Direktörleri Kurulu’na giren ilk Türk oldu.

Çanakcı, 11 yıldır sürdürdüğü Hazine Müsteşarlığı görevinde “sahne gerisi”nde kalmaya özen gösterdi...

Yolu açık olsun...

Yazarın Tüm Yazıları