Kuyumcuların ÖTV sorunu çözüldü

Güncelleme Tarihi:

Kuyumcuların ÖTV sorunu çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2014 17:18

Meclis'te kabul edilen Torba Yasa'ya göre, işlenmemiş değerli/yarı değerli taşların ithalinden alınan ÖTV kaldırıldı, yerine yüzde 18 KDV getirildi. İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) açıklamasında, Türk kuyumculuk sektörünün dünya liderliğine yolculuğunda en büyük engel olarak görülen ve 2005 yılından bu yana çözüm bekleyen ithalatı teşvik eden, hammaddeyi vergilendiren vergi uygulamasının, İKO öncülüğünde çözüldüğü bildirildi.

Haberin Devamı

İKO açıklamasına göre, İstanbul Kuyumcular Odası öncülüğünde Mücevher İhracatçıları Birliği, TOBB Kuyumculuk Sanayi Meclisi, İTO Kuyumculuk Komitesi ve Kuyumcukent Yönetimiyle oluşturulan diyalog ortamı ve kurumların koordineli çalışmaları sonucunda, sektörün 2005 yılından beri gelişmesini engelleyen ÖTV sorunu çözüldü.

TBMM'de kabul edilen Torba Yasa'ya göre, ithal edilen değerli/yarı değerli hammadde üzerindeki ÖTV'nin kaldırıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bunun yerine ise yüzde 18 KDV getirildi. Yeni düzenlemeyle kıymetli ve yarı kıymetli ham taşları, Borsa İstanbul üzerinden Türkiye'ye getirenler ise KDV ödemeyecek. Borsa'dan alınan ürünün işlenerek ihraç edilmesinde de herhangi bir vergi doğmayacak. Ancak, Borsa'dan alınan vergisiz ürünü işledikten sonra yurt içinde nihai tüketiciye satış aşamasında ise yüzde 18 KDV ödenecek. Yeni düzenleme kapsamında, mücevher ithal edenler ise altın/gümüş değeri düşüldükten sonra yüzde 18 KDV ödeyecek."

Haberin Devamı

Açıklamada görüşlerine yer verilen İKO Başkanı Norayr İşler, söz konusu düzenlemeyle Türkiye kuyumculuk sektörünün hem iç pazarda, hem de dünya arenasında rahat bir nefes alacağını belirterek, sektörün 2023 ihracat hedeflerinin de gerçekleşmesinin önündeki engellerin de ortadan kaldırıldığını vurguladı.

Türkiye'nin 100. yılı kutlayacağı 2023 için öngörülen 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde kuyumculuk sektörünün de 12 milyar dolarla katkı sunmasının beklendiğini aktaran İşler, şunları kaydetti:

"Torba Yasa'da kabul edilen yeni düzenlemeyle bugün itibariyle 2,3 milyar dolar olan doğrudan ihracatını kısa sürede katlayarak 12 milyar dolara çıkartması mümkün hale geldi. Düzenlemeyle Türkiye'de elmas ve kıymetli taş kesim (işleme) atölyesi adında yeni sektör ve istihdam kapısı açılmış olacak. Bilindiği gibi Hindistan, buna paralel bir vergi rejimine geçerek, hem kıymetli taşlar piyasasının hacmini büyütmüş, hem de 1,3 milyon kişilik bir istihdam sağlamıştı. Hindistan'da vergilerin düşürülmesi ve taş kesiminde finansman teşvikinin sağlanması üzerine sektörde 4 milyar dolar olan işlem hacmi, 30 milyar dolara çıktı.

Haberin Devamı

Kuyumcuların vergi düzenlemesinden faydalanması için Borsa İstanbul'a üye olmaları gerek. Borsa İstanbul yetkilileriyle yapılan görüşmeler sonucunda, kuyumcuların üyeliğinde kolaylık sağlanacak. Bu gelişme üzerine geçtiğimiz haftalarda İstanbul (BİST) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan'ı ziyaret ettik. Bu görüşmede, Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasası'na üyelik şartlarının yeniden ele alınması ve ilk üyeliğin teşvik edilmesini istedik. Görüşme sonunda Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasası'na katılımın artması için 10 bin dolar olan üyelik bedelinin bin dolara çekilmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Söz konusu, bin dolar tutarındaki Borsa İstanbul üyeliği, 2014 yılı sonuna kadar geçerli olacak. Borsa İstanbul'a sadece şirketler değil, İstanbul Kuyumcular Odası üyesi şahıs şirketleri de üye olabilecek."

Haberin Devamı

İşler, vergideki düzenlemenin ekim ayında TBMM"nin açılmasının ardından Cumhurbaşkanı'nın onayıyla yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, sektör için milat teşkil edecek düzenlemenin gerçekleşmesine katkı sunan kişilere teşekkür etti.

Mevcut sistem

Açıklamaya göre, Türkiye'de bir üreticinin, çıplak taşı ülkeye getirirken, yüzde 20 ÖTV ödediği hatırlatılan mevcut sistem hakkında şu bilgiler verildi:

"Bu vergi oranıyla işliyor ve iç pazarda satıyordu. Ayrıca, satışta işçilik ve kar üzerinden KDV ödüyordu. Ancak, yurt dışından getirilmiş ürünün taşından ise ÖTV alınmıyordu. Sadece işçiliği için yüzde 18 KDV ödeniyordu. Örnek vermek gerekirse: Bugün, iç pazarda işlemek üzere 1 milyon dolarlık bir taş getirdiğinizde 200 bin dolar ÖTV ödemek zorundaydınız. Aynı şekilde 1 milyon dolarlık bir mücevher getirdiğinizde ise bu mücevherin sadece işçiliğinden yüzde 18 KDV alınıyordu. 1 milyon dolarlık mücevhere 30 bin işçilik gösterdiyseniz ödeyeceğiz vergi sadece 4 bin dolardı? Söz konusu uygulama, sektörün büyümesine, kayıt altına girmesine ve kurumsallaşarak markalaşmasını da engelliyordu."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!