Dil testine isyan etti

Güncelleme Tarihi:

Dil testine isyan etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2014 13:34

Federal hükümetin uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, Adalet Divanı kararına rağmen Almanya'nın dil testinde ısrar etmesini eleştirdi.

Haberin Devamı

FEDERAL Hükümetin uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, Alman İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının Almanca testinin devamı üzerinde vardığı uzlaşmaya karşı çıktı. Bakan Aydan Özoğuz, iki bakanlığın sadece özel durumlarda Almanca dil sınavını kaldıran uygulamayı geçici olarak niteledi. Hükümetin bu konuda henüz çözüm aradığını belirten Aydan Özoğuz, “Sanıyorum özel durum uygulamasından daha iyi bir çözüm buluruz” dedi.

ŞART KOŞULAMAZ

Aydan Özoğuz, bir kişinin Almanya'ya eşinin yanına gelmeden önce kendi ülkesinde Almanca öğrenmesinin doğru olduğunu belirtti, “Ama eşlerin ortak yaşamı Almanca dil sınavını kazanma şartına bağlı olamaz” dedi.

Avrupa Adalet Divanı (ABAD) bu yılın 10 Temmuz tarihli kararında Türkler için aile birleşiminde Almanca dil sınavını Avrupa yasalarına aykırı buldu. Kararı inceleyen Alman Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları geçen hafta bir uygulama üzerinde uzlaşmaya vardı. Bu uzlaşmayı Hürriyet Gazetesi yazdı. Uzlaşmaya göre Almanca dil sınavı kalkmayacak. Ancak bir yıl boyunca ciddi olarak Almanca öğrendiğini kanıtlayan bir kişi, sınavı kazanmasa bile, özel durumdan yararlanarak, Almanya'ya aile birleşimi için vize alabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!