İstihdamın ve yatırımın yıldızı turizm oldu

Güncelleme Tarihi:

İstihdamın ve yatırımın yıldızı turizm oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2014 12:19

Turizmde devler liginde yarışan Türkiye'nin yükselişi hem yatırımlara hem de istihdam verilerine yansıdı. Türkiye'de turizm sektörünün lokomotifi konumunda olan konaklama kesimindeki yatırımlar 70 milyar doları aştı.

Haberin Devamı

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) verilerine göre, konaklama, havacılık, yeme içme ve seyahat acenteciliği alanlarında çalışan sayısı aradan geçen 30 yılda 200 binlerden 1,2 milyon kişiye ulaştı.

Mal ve hizmet alışverişleri yoluyla 54 sektörü etkileyen turizm, ülkenin kalkınmasına da çok önemli katkı sunuyor. Türkiye'de sigortalı çalışanların yüzde 6-7'si turizm sektöründe bulunuyor.

Türkiye Avrupa'da beşinci

Rakamlara bakıldığında Akdeniz ülkelerinde ekonomiyi en fazla etkileyen sektörlerden biri olan turizmin ekonomiyi etkileme katsayılarının en yüksek olduğu ülkelerin ise İtalya ve Türkiye olduğu görülüyor.

Türkiye turizmde çalışan sayısıyla Avrupa'da 5. sırada yer alıyor. Ağırlığını otel ve lokantaların oluşturduğu turizm sektöründe faaliyet gösteren işyeri sayısı Türkiye toplamının yaklaşık yüzde 9'unu oluşturuyor.

Haberin Devamı

Turizmde çalışan sayısı yazın artıyor

Türkiye genelinde turizm sektöründe istihdam edilenlerin 360 bini konaklama tesislerinde çalışıyor. Konaklama sektöründe çalışanların sayısı deniz, kum ve güneş sezonunun açıldığı mayıstan eylüle kadar olan "yüksek sezonda" 450 bin kişiye çıkarken, düşük sezonda ise yaklaşık 240 binde seyrediyor.

Bu dönemde turizmde istihdamın yüzde 85'ini oluşturan konaklama tesisleriyle yiyecek içecek hizmetlerinde sosyal güvenlik sistemine kayıtlılık oranı yüzde 70'e yaklaşıyor.

Yatak sayısı 1 milyonu geçti

Konaklama tesisleri, yılda yaklaşık 2,5 milyar dolarlık komple yeni yatırım ve mevcut tesislere yenileme yatırımı yapıyor.

Turizm, 9 milyar doları konaklama kesiminden olmak üzere yılda toplam yılda 26 milyar dolarlık satın alma gerçekleştiriyor. Konaklama alanına yapılan yatırımların yüzde 89'unu Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli tesisler oluşturuyor.

Türkiye'de 750 bini Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli tesislerde olmak üzere yaklaşık 1,3 milyon yatak bulunuyor. Yeni yatırım için teşvik belgesi almış projelerle öngörülen tesisler tamamlandığında 2015'e kadar 250 bin yeni yatak daha hizmete girecek.

Haberin Devamı

Turizmde çalışana yılda 4 milyar lira ödeme

Konaklama sektöründe istihdamın yüzde 70'i Antalya ve İstanbul'daki tesislerde gerçekleşiyor.

Türkiye'de yapılan ücret ödemelerinin yüzde 5'i turizmde gerçekleşiyor. Turizmde çalışanlara bir yılda 4 milyar dolarlık ücret ödemesi yapılıyor. Turizmde üretilen cironun yüzde 75'i Antalya, İstanbul ve Muğla'da gerçekleşiyor. 5 yıldızlı 400 odalı bir tesiste, giderlerin yarısını personel oluşturuyor.

5 yıldızlı 400 odalı bir tesiste yılda yaklaşık 150 ton et, 400 ton meyve-sebze, 1000 ton içecek tüketiliyor. Konaklama tesislerinde dinletilen müzikler için sanatçılara yılda 8 milyon lira ödeniyor.

Aynı zamanda söz konusu sektör daha az maliyetle daha hızlı istihdam imkanı sunuyor. Turizm, teşviklerle en çok istihdam doğuran ikinci sektör olma özelliği de taşıyor.

Haberin Devamı

Kalkınma Bakanlığının 2014-2018 dönemini kapsayan 10. Kalkınma Planı'na göre ise Türkiye ekonomisi 2018 yılında 1,3 trilyon dolarlık yurt içi hasılaya ulaşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!