Kapadokya'da balonlar rabia pankartlarıyla uçtu

Güncelleme Tarihi:

Kapadokyada balonlar rabia pankartlarıyla uçtu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2014 10:27

MISIR’da ordunun yönetime el koyarak Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi’yi görevden uzaklaştırması, yüzlerce Mısırlı direnişçinin öldürülmesi ve tutuklanmasına tepki için ilan edilen ’14 Ağustos Dünya Rabia Günü’ne’ destek olmak için Kapadokya semalarında 18 balon ’Rabia’ pankartları ile uçtu.

Haberin Devamı

Kapadokya’da bugün saat 05.30 sıcak hava balonları, Mısır’daki darbe sonrasında yapılan zulüm ve işkencelere tepki olarak ilan edilen ’14 Ağustos Dünya Rabia Günü’ dolayısıyla ’Rabia’ pankartlarıyla havalandı. Kapadokya semalarına yükselen balonlara Türkçe, Arapça ve İngilizce dillerinde "14 Ağustos Dünya Rabia Günü, tüm mazlumlar için balonlarımızı yükseltiyoruz. Siz de sesinizi yükseltin" yazısı ile Rabia işareti olan pankartları da asıldı. Organizasyona 50 sivil toplum kuruluşunun birleşimi ile oluşturulan Nevşehir Rabia Platformu’da destek verdi.

BALONLAR RABİA İÇİN UÇTU / FOTO GALERİ

Balonların havalandığı Nevşehir’in Göreme Beldesi’ndeki alana gelen Nevşehir Rabia Platformu Başkanı Mustafa Özdemir, 2013 yılı Temmuz ayında yapılan Mısır’daki darbe sonrasında 14 Ağustos’un Dünya Rabia Günü olarak ilan edildiğini hatırlattı. Özdemir, Nevşehir’de Rabia Platformu olarak dünyadaki tüm mazlumların, Müslümanlar’ın darbelere karşı direndiği ve uluslararası boyut kazanan bu günde dünyadaki darbelerin sona ermesi, direnişlerin başarıya ulaşması, darbecilerin yargılanması ve insan hakları ihlallerinin sona ermesi için etkinliğe destek verdiklerini belirtti. Dili, dini, mezhebi, ırkı farklı Müslüman veya olmayan tüm insanların özgürlük ve insan hakları savunucularının bu platforma destek verdiklerini vurgulayan Özdemir, "Balona binen onlarca yerli ve yabancı misafirlerde destek oldular. Evrensel bir boyut kazanan bu hareketin dünyadaki özgürlük düşmanlarına bir mesaj olmasını temenni ediyoruz. Kapadokya aynı zamanda Dünya Barış Kentidir. Barış ve huzurun tüm dünya insanlarına ulaşmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

RABİA ANILIYOR / FOTO GALERİ

Kapadokya’ya balon turu yapmak için gelen yerli ve yabancı turistlerde dünyadaki mazlum insanlara yapılan zulümlerin bir an önce bitmesini istediklerini belirterek, yapılan eyleme destek verdi.

ADANA, MERSİN, HATAY VE OSMANİYE'DE, GENÇ MEMUR-SEN TARAFINDAN ETKİNLİK DÜZENLENDİ

Genç Memur-Sen tarafından Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'de, 14 Ağustos Dünya Rabia Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Adana'da İstasyon Meydanı'nda bir araya gelen grup üyeleri, taşıdıkları fotoğraflarla Mısır ve Filistin'de yaşananlara tepki gösterip, İsrail, ABD ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi aleyhine sloganlar attı.

Grup adına konuşan Genç Memur-Sen İl Başkanı Berat Akıncı, 14 Ağustos'un "insanlığın vicdanını dünyada hakim kılmak isteyen bütün insanların, merhameti ve adaleti insanlığa hediye etmenin, ümmet olmanın ilk şartı olduğuna inanan bütün Müslümanların ayağa kalkma günü" olduğunu ifade etti.

Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki gösteriler sırasında emniyet güçlerinin müdahalesiyle binden fazla kişinin öldürülmesinin üzerinden 1 yıl geçtiğini hatırlatan Akıncı, "Ey insanlık ayağa kalk. Dünyadaki bu zulüm kuşatmasını sen bitireceksin. İnsanlığın katline ferman çıkaran kirli küresel ittifakı sen yok edeceksin. Özgürlüğün esaretine, demokrasinin mahkumiyetine sen son vereceksin. Vahşet mühendislerinin 2013'ün 14 Ağustos'unda Mısır'da temelini attığı zulüm gökdeleninin sen yerle bir edeceksin" diye konuştu.

MEMUR-SEN'DEN YÜRÜYÜŞ

Memur-Sen, Genç Memur-Sen ve Uluslararası Rabia Platformu öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının Tünel'den Galatasaray Meydanı'na yürüyüşü başladı

Memur-Sen, Genç Memur-Sen ve Uluslararası Rabia Platformu öncülüğünde biraraya gelen sivil toplum kuruluşlarının, Tünel'den Galatasaray Meydanı'na yürüyüşleri başladı.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve hükümetine yönelik darbenin ardından Mısırlılar'ın iradelerine sahip çıkmak için Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında yaptıkları gösteriler sırasında, 14 Ağustos 2013'te emniyet güçlerinin müdahalesiyle hayatını kaybeden binden fazla kişi, Dünya Rabia Günü'nde anılıyor.

Uluslararası Rabia Platformu'nun Mısır'da gerçekleşen bu katliamı unutturmamak için ilan ettiği "14 Ağustos Dünya Rabia Günü" dolayısıyla İstanbul başta olmak üzere ülke genelinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Etkinlikler kapsamında, Memur-Sen, Genç Memur-Sen ve Uluslararası Rabia Platformu öncülüğünde sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Beyoğlu Tünel'de saat 11.30'dan itibaren toplanmaya başlayan gruptakiler Galatasaray Meydanı'na doğru yürümeye başladı.

Aralarında Mısırlılar'ın da yer aldığı gruptakiler Türk, Filistin, Mısır ve Suriye bayrakları ile üzerinde Rabia işareti ve Mısır'da darbe sonrasında yaşananların fotoğrafların yer aldığı dövizler taşıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Mursi'nin fotoğraflarının yer aldığı pankartları da taşıyan gruptakiler, sık sık tekbir getirerek, çeşitli sloganlar atıyor.

RABİA PLATFORMU SÖZCÜSÜ DİLİPAK:

Rabia Platformu Sözcüsü Abdurrahman Dilipak, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi gibi Türkiye'de "milletlerarası bir vicdan mahkemesi" kuracaklarını belirterek, "Bir takım usul ve siyasi denge hesaplarına takılmadan, yeryüzünde haksızlık kimden gelirse gelsin, kime yönelik olursa olsun mazlumdan yana zalime karşı bir tavır koyacağız" dedi.

Dilipak, "14 Ağustos Dünya Rabia Günü" dolayısıyla Feshane'de düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'de ve dünyanın pek çok yerinde düzenledikleri etkinliklerle Mısır'da yaşanan katliamlara dikkati çektiklerini ifade etti.

"Rabia"nın Mısır, Suriye, Filistin'de yaşanan olayları ifade etmediğini dile getiren Dilipak, "Rabia"nın bugünden itibaren yeni bir dünyanın mümkün olduğu iddiası, "Dünya 5'ten büyüktür" diyerek uluslararası düzenin yeniden yapılandırılması talebiyle Müslümanlar arasında vahdet, erdemli insanlar ve mazlumlarla ittifak halinde değer üreten herkesle nimet ve külfet dengesine dayalı evrensel bir birliğin, ittifakın, ittihadın başlangıcını yapacağını vurguladı.

Bu süreçte Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi gibi Türkiye'de "milletlerarası vicdan mahkemesini" harekete geçireceklerini belirten Dilipak, "Bir takım usul ve siyasi denge hesaplarına takılmadan, yeryüzünde haksızlık kimden gelirse gelsin, kime yönelik olursa olsun mazlumdan yana zalime karşı bir tavır koyacağız. Tavrımız çok açık ve net. Zalim babamız da olsa mazlum düşmanımız da olsa adalet, barış, özgürlük, insanca yaşamak istiyoruz. Biliyoruz ki adalet yoksa barış da yok. Çünkü adalet olmadan barış teslimiyettir. Adaletle barış yoksa hiçbir hürriyet güvence altında değildir" diye konuştu.

Haberin Devamı

BEYOĞLU’NDA "RABİA" YÜRÜYÜŞÜ

Özgür ALTUNCU - Yaşar KAÇMAZ / İstanbul, (DHA) "Dünya Rabia Günü" nedeniyle Beyoğlu’nda Tünel Meydanı’ndan Galatasaray Meydanı’na yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşten önce ise Feshane’de basın toplantısı vardı.

Uluslararası Rabia Platformu tarafından "14 Ağustos Dünya Rabia Günü" dolayısıyla İstiklal Caddesi’nde yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe Memur-Sen üyeleri, Türkiye’de yaşayan Mısırlılar ile çok sayıda vatandaş katıldı. Beyoğlu Tünel’de toplanan yaklaşık 300 kişi, Mısır Bayrakları ve Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi posterlerini taşıdı.

Sık sık Arapça slogan atan ve rabia işareti grup, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ve yandaşlarını protesto etti. Sıcak havaya rağmen Galatasaray Meydanı’na kadar yürüyen kalabalık yapılan basın açıklamasının ardından dağıldı.

Haberin Devamı

YÜRÜYÜŞTEN ÖNCE BASIN TOPLANTISI

Yürüyüşten önce Uluslararası Rabia Platformu Feshane’de bir basın toplantısı düzenledi. Mısır’daki darbeden önce Mısır Milli Güvenlik Komitesi Genel Başkanı olan Rıza Fehmi de basın toplantısına katıldı. Fehmi, "Darbenin stratejik arka planını ifade etmek istersek, bir cümleyle Mısır halkının iradesini kırmak olarak niteleyebiliriz" dedi.

Askeri darbenin "Mısır hükümetinin, temiz, şeffaf, seçilmiş cumhurbaşkanını yalnız bırakmak ve bu şeffaf seçimleri engellemek" amacıyla yapıldığını söyleyen Fehmi, "Darbenin stratejik arka planını ifade etmek istersek, bir cümleyle Mısır halkının iradesini kırmak olarak niteleyebiliriz. Mısır ordusunu ve milli ordumuzun neden böyle bir darbeye destek vererek, Mısır halkının iradesini kırmaya çalıştığını anlamaya çalışalım. Mısır ordusunun bu darbeyi gerçekleştirmesinin arkasındaki asıl neden İsrail ordusunun, İsrail’in bölgedeki çalışmalarını daha rahat bir şekilde sürdürmesine yönelik bir faaliyettir. Mısır hükümetine sorulan iki önemli soru var. 1970’li yıllarda Camp David’le başlayan süreçle birlikte sorulan ilk soru ’Mısır’la yapılan anlaşmaları kesmek istiyor musunuz?’ Genel anlamda verilen cevap, ’hayır’. Yine aynı şekilde ’İsrail hükümetiyle ekonomik ilişkilerin kesilmesini istiyor musunuz?’ Yüzde 70-80 oranında verilen cevap, ’hayır’. Mısır halkı, özellikle İsrail ile ilişkilerin bu şekilde sürmesini istemiyor olduğunu açıkça ortaya koydu. Ama Mısır basını özellikle bu konuyu bir manada örtmek istiyor, İsrail ile ilişkileri devam ettirmek istiyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Toplantıda konuşan Mısır Devrim Konseyi Başkanı Maha Azzam da Türkiye ile Mısır halkının kaderlerinin ortak olduğunu belirtti. Azzam, "Bu manada Türkiye, Mısır’dır, Mısır, Türkiye’dir" dedi. Hem Basın toplantısına hem de İstiklal Caddesi’nde düzenlenen yürüyüşe katılan Gazeteci Abdurrahman Dilipak yapılacak etkinliklerle ilgili bilgi verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!