Genel Başkan 27 Ağustos'a kadar sır

Güncelleme Tarihi:

Genel Başkan 27 Ağustosa kadar sır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2014 01:29

Başbakan Tayyip Erdoğan, bugün il başkanları, yarın milletvekilleriyle ‘Kimi genel başkan görmek istersiniz’ toplantıları yapacak. Erdoğan, istişarelerin ardından ailesiyle kısa bir tatile çıkmayı planlıyor. Partinin yeni genel başkan adayının ismi kongrenin yapılacağı 27 Ağustos sabahına kadar sır olarak kalacak.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI seçilen Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, partisinin yeni genel başkanı ve muhtemel başbakanını seçmek için başlattığı sürece ilişkin takvim belirlendi. AK Parti kurmaylarına göre, partinin yeni genel başkan adayının ismi kongrenin yapılacağı 27 Ağustos sabahına kadar açıklanmayacak. Planlanan takvim uyarınca, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni başbakan ve yeni kabineyle birlikte katılacağı ilk resmi törenin 30 Ağustos kutlamaları olacağı belirtiliyor.

ÖNCE İSTİŞARE SONRA TATİL

AK Parti’de yapılan olası takvime göre Erdoğan, bugün il başkanları, yarın milletvekilleriyle ‘kimi genel başkan görmek istersiniz’ toplantıları yapacak. Bugün ayrıca Erdoğan’ın il başkanlarıyla yaptığı toplantının ardından, genel merkezde veda resepsiyonu düzenlenecek. Erdoğan, istişarelerini tamamladıktan sonra kararını oluşturmak için ailesiyle kısa bir tatil yapacak. 27 Ağustos’ta yapılacak kongre sabahı, ilk imza Tayyip Erdoğan’ın olmak üzere ‘belirlenen isim’ partinin genel başkan adayı olarak ilan edilecek.

AYNI GÜN GÖREV VERECEK

Haberin Devamı

28 Ağustos’ta ise cumhurbaşkanlığı devir teslimiyle ilgili seremoniler tamamlanacak. Erdoğan, mazbatasını TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in elinden alacak. Ardından TBMM Genel Kurulu’nda yemin edecek ve kısa bir konuşma yapacak. Erdoğan, daha sonra Köşk’e çıkarak görevi Abdullah Gül’den devralacak. Erdoğan’ın aynı gün genel başkan seçilen ismi, yeni kabineyi kurmak için görevlendireceği belirtiliyor. 29 Ağustos’ta yeni kabine ilan edilecek. Kabinenin aynı gün Köşk tarafından onaylanması ve Resmi Gazete’de yayınlanması sağlanacak.

30 AĞUSTOS’TA TAM KADRO

Böylece Erdoğan, cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk resmi törene katılımını yeni başbakan ve yeni hükümet üyeleriyle 30 Ağustos’ta gerçekleştirecek. Parti kurmayları, hükümet programının okunması ve 2 tam gün geçtikten sonra görüşülüp güven oylamasının yapılmasının ise eylül ayının ilk haftasında tamamlanacağını belirtiyorlar. TBMM, bu süreçler tamamlandıktan sonra 1 Ekim tarihine kadar tatile girecek. Meclis, bu yaz 3 ay değil, 3 hafta tatil yapmış olacak.

ERKEN KONGRE ZORUNLULUKTU

Haberin Devamı

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, parti kongresinin zaman kaybetmeden yapılmasının teknik zorunluluklar nedeniyle tercih edildiğini söyledi. Canikli, şunları söyledi: “27 Ağustos’ta kongre yapılmasına ilişkin alınan karar, birilerini saf dışı bırakmak amacı taşımıyor. Tam tersine, zorunluluklar nedeniyle 27 Ağustos doğru bir tarihtir. Düşünün, 28’inde Sayın Erdoğan göreve başladığında, aynı gün bir arkadaşımıza hükümeti kurma görevi verecek. Başından beri diyoruz ki; başbakan ve genel başkan aynı kişi olacak. 28 Ağustos’ta başbakan ilan edileceği için genel başkan da daha kongreye gitmeden belirlenmiş olacaktı. Kongre olmadan birini hükümeti kurmakla görevlendirmek, delegeye saygısızlık olurdu, dayatma olurdu. Demokratik olarak önce genel başkan belli olacak, ardından da hükümeti kurma görevi o kişiye verilecek.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!