Antalya 40 milyar $’lık hedef koydu

Güncelleme Tarihi:

Antalya 40 milyar $’lık hedef koydu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2014 01:04

Antalya, geçen yıl 12 milyon yabancı turist ağırladı. İhracatta da 1 milyar dolar sınırını aşan kentin hedefi, 2023 yılında 40 milyar dolarlık ekonomiye sahip olmak.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin toplam turizm gelirleri içinde en büyük paya sahip ili Antalya, geçen yıl 12 milyon yabancı turist ağırladı, 16 milyar dolarlık turizm geliri elde etti. Kentin havaalanına yılda 20 milyon yolcu iniyor. Antalya, cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılında 2023’te 40 milyar dolarlık bir ekonomiye sahip olmayı hedefliyor.

2023 VİZYONU TAMAM

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, 2023 Antalya Vizyonu için turizm, tarım, sanayi, çevre gibi alanlarda 55 ana başlıkta projeler oluşturduklarını belirtiyor ve şöyle konuşuyor: “Doğu Akdeniz sahil yolunun ve Antalya-İstanbul ve Antalya-Konya hızlı tren projesinin tamamlanması bizim için çok önemli. Sonuçta yılda 20 milyon turist ve 20 milyar dolar turizm geliri düzeyine oturacağız. Yaşlı kış turisti, sağlık turizmi de gelişecek. En az bir tanesi tarihi kent merkezinde olacak şekilde dört adet de üniversite kurulmasını planlıyoruz.”

Haberin Devamı

İKİ BÜYÜK ORGANİZASYON

Başkan Budak kentin iki önemli küresel organizasyon için hazırlık yürüttüğünü söylüyor Budak, “36 ülkeden 950’nin üzerinde üyesi bulunan International Congress and Convention Association (ICCA) yıllık kongresini, 1-5 Kasım 2014 tarihleri arasında Antalya’da yapacak. Biz Antalya’yı uluslararası arenada lider kongre turizmi merkezi haline getirmek için ayrıca çalışıyoruz. Bu organizasyon bu yolda bir dönüm noktası olacak. Diğer büyük organizasyonumuz ise EXPO 2016 ki bu, Antalya için çok daha büyük bir tanıtım olacak. “Dünya Botanik Expo”sunu 2016 yılında “Expo 2016 Antalya” adıyla ve “Çiçek ve Çocuk” temasıyla düzenleyeceğiz. Expo Antalya’yı 6 aylık dönemde 8 milyon kişinin ziyaret etmesi hedefleniyor” diyor. ATSO Başkanı, Antalya ekonomisiyle ilgili şu günçel bilgileri de şöyle aktarıyor: “Ağustos ayında yıllık yüzde 8 artışla devam ediyoruz. Ukrayna, Irak olaylarına rağmen böyle devam edersek kendimizi şanslı sayacağız. Yeni yatak yatırımından çok mevcudun kalitesinin artması gerektiğini savunuyoruz. Ancak turizmde yatırım artışı da hız kesmiyor, bu yıl turizmde teşvik belgelerinde yüzde 100’ün üzerinde artış gerçekleşti ve yıl sonuna kadar yatırım belgesi hacminin 2 milyar TL’yi aşacağı görünüyor. Antalya tarım üretiminde de çok iddialı. Üretimimizin yüzde 85’i yaş meyve ve sebze. 7 aylık ihracatımız geçen yılla aynı düzeyde kalmıştı. Rusya’nın Avrupa’ya ambargosuyla bu sektörde de bir ivmelenme bekliyoruz. Bu yıl OSB’deki elektrik tüketiminde yıllık artış yüzde 44 oldu. Buradaki üretim artışı genillikle iç tüketime gitti.”

Haberin Devamı

SANAYİ DE ATAK YAPIYOR

ANTALYA’da Organize Sanayi Bölgesi’nde 165 fabrika üretim yapıyor. Antalya Serbest Bölgesi’nde ise, 2013 yılı Aralık ayında 76’sı yerli, 17’si yabancı ve 17si yerli-yabancı ortaklı 110 firma bulunuyor. Sanayi politikası ‘çevreci’ bir anlayışla sürdürülüyor. Antalya’da inşaat sektörü de çok canlı. Lara’dan Konyaaltı’na kadar her yerde son derece kaliteli, lüks inşaatlar yükseliyor.
Akdeniz’in en temiz deniz suyuna ve kıyılarına, en zengin bitki örtüsüne, doğal ve tarihi güzelliklere Antalya’nın sahip olması gurur verici. Çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik çalışmalar sonucu mavi bayrak sayısı 2013 yılında 208’e (197 plaj - 6 marina - 5 yat) yükseldi.

Haberin Devamı

Domatesin yüzde 19’unu hıyarın yüzde 28’ini üretiyor

ANTALYA ekonomisinin büyük gücü turizmden geliyor ama kent meyve sebze üretiminde de çok büyük pay sahibi. Yılda 4 milyon tondan fazla sebze üretimi ile Türkiye sebze üretiminin yüzde 14’ünü yapıyor Antalya. 13 milyon tona yaklaşan meyve üretimiyle de ülke toplam üretiminde yüzde 6.6 pay sahibi. Türkiye’deki cam seraların yüzde 82.5’i, plastik seraların yüzde 54’ü Antalya’da bulunuyor. Türkiye’de üretilen domatesin yüzde 19.7’sini, hıyarın yüzde 28.7’sini, kabağın yüzde 20.7’sini, patlıcanın yüzde 20’sini, biberin yüzde 13.7’sini, portakalın yüzde 25.3’ünü, mantarın yüzde 55.3’ünü, muzun yüzde 24.6’sını, Avakado’nun yüzde 80’ini Antalya üretiyor. Kentin kesme çiçek üretimindeki payı ise yüzde 34.7’ye ulaşmış durumda.

Haberin Devamı

Rusların ikinci vatanı

ANTALYA’ya 1980’de 10 bin yabancı ziyaretçi gelirken, bugün 12 milyon civarında. 1980’li yıllarda turistik yatak sayısı 5.609 iken bugün bu kapasite 550 binlere çıkmış. Bu büyümüde merhum Turgut Özal’ın döneminde sağlanan ‘turizm teşviklerinin’ büyük katkısı var. Türkiye’ye gelen 100 turistten 33’ü Antalya’ya geliyor. Gelen ziyaretçilerde ilk sırayı yüzde 30’luk pay ile Ruslar, ikinci sırayı yüzde 25.5 ile Almanlar alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!