Bağ-Kurlulara borç şoku!

Güncelleme Tarihi:

Bağ-Kurlulara borç şoku
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2014 01:04

Bağ-Kurlular için yeni dönem, bir hafta öncesine göre ‘daha borçlu’ başladı. Yaklaşık 1.5 milyon borçlu Bağ-Kurlu için getirilen kolaylıklar, geçtiğimiz hafta sessiz sedasız kaldırıldı.

Haberin Devamı

Bağ-Kurlular için kritik önem taşıyan düzenlemelerden ilki, Bağ-Kur borcunun peşin olarak ödenmesine ilişkin. Torba yasa tasarısının genel kurula gelen ilk halinde, Bağ-Kur’da birikmiş prim borcunun peşin ödenmesi durumununda hiçbir şekilde faiz ve gecikme cezası alınmaması öngörülmüştü. Buna göre, 10 yıl önceki Bağ-Kur borcunu ödemek isteyen bir yurttaş, 10 yıl önceki rakam neyse onu ödeyerek hesabını kapatabiliyordu. SSK’lılara verilmeyen bu hak için genel kurul görüşmelerinde son dakika değişikliği yapıldı. Düzenlemenin maliyetli ve adil olmadığı saptamasında bulunulması üzerine, birikmiş Bağ-Kur prim borcunda da peşin ödemeye enflasyon kadar faiz ödenmesi benimsendi. Bu konuda verilen önerge de kabul edildi.

Bir diğer düzenleme ise 12 aydan fazla Bağ-Kur’a borcu olanları hayal kırıklığına uğratacak. Torba tasarının iki aydır gündeminde, bir yıldan fazla Bağ-Kur’a borçlu olanlar için “dondurma” kolaylığı getirilmesi söz konusu idi. Buna göre, Bağ-Kur’a borcu olanlara yasa çıktıktan sonra 3 aylık bir süre verilecekti. Bu süre içinde borçlarını yeniden yapılandırma kapsamında ödemeleri istenecek, ödemeyenler içinse 3 aylık sürenin sonunda, yeni bir dönem başlayacaktı.

Haberin Devamı

Bağ-Kur’un toplam prim alacağı (faizli) 24 milyar TL
Bağ-Kur’un toplam prim alacağı (faizsiz) 17 milyar TL
12 aydan fazla Bağ-Kur’a borcu olanların sayısı 1.4 milyon kişi
12 aydan fazla Bağ-Kur’a borcu olanların ana para prim borcu 16.6 milyar TL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!