Yerli domates üreticisi gözünü ihracata dikti

Güncelleme Tarihi:

Yerli domates üreticisi gözünü ihracata dikti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2014 01:20

Günlük rekoltesi 200 ton olan ve kalitesiyle yurtiçinde birçok pazarda yer bulan, yüzde 100 yerli Eskişehir domatesi, ihracat için destek bekliyor.

Haberin Devamı

Merkez Tepebaşı ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi'nde üretilen domates hakkında AA muhabirine açıklama yapan Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, yıllardır domates üretim yaparak kaliteyi yakaladıklarını bildirdi.

Türkiye'nin birçok kentine sevkiyat yaptıklarını ifade eden Buluşan, şöyle konuştu:

"Yaz sezonunda üretilen domates, Eskişehir'den pazarlara dağıtılıyor. Domates, Eskişehirli üretici sayesinde daha ucuza yeniyor. Yaklaşık 10 yıldır ithal tohum kullanmıyoruz. Kendi tohumumuzu alıp, üretim yapıyoruz. Lezzetinden dolayı mutfakta çok durmaz. Soğuk hava deposu olsa eylül ayında domateste meydana gelen fiyat artışının önüne geçebiliriz. Böylece ne üretici ne de tüketici mağdur olur. Cumhuriyet Mahallesi için soğuk hava deposu yardımı bekliyoruz. Şu anda Ege'de, Antalya'da domates üretimi azalmaya başladı. Bu yüzden bizim domatesimize rağbet arttı. Türkiye'nin en kaliteli ve iyi domatesini üretiyoruz. Kalitemiz de domatesimize olan ilgiyi artırıyor. Gerekli koşullar sağlandığı takdirde ihracata hazırız."

Haberin Devamı

Soğuk hava deposu talebi

Cumhuriyet Mahallesi Üreticiler Birliği Başkanı İshak Öztürk de mahallelerine özgü domatesi en iyi şekilde yetiştirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Günlük ortalama 200 ton domates satışı yaptıklarını anlatan Öztürk, "İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük kentlere satış yapıyoruz" dedi.

Mahalle muhtarı Ali Koyuncu ise 1998 yılında günlük ortalama 30 ton olan domates üretiminin 200 tona çıktığını vurguladı.

Mahalleye paketle tesisinin yapılmasının önemine değinen Koyuncu, "Geç kalmış bir hizmet ancak yapılması bizim için iyi olacak. Eskişehir'de domates satışına mahallemiz önder oldu. Tesisimizi geliştirmek istiyoruz" diye konuştu.

Tüketiciyi Koruma Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı Sülahi Özalp de tüketiciler için tarladan sofraya gelen domatesin üretimini yerinde gördüklerini belirtti.

Tüketicinin kaliteli ürünü en ucuza yemek istediğini dile getiren Özalp, "Üreticinin eksik olan soğuk hava deposu gibi yerlerin inşa edilmesi tüketicinin bu talebini karşılayacaktır. Eskişehir'deki ürünlerin, Ziraat Odası danışmanları tarafından denetlendiğini gördük" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Eskişehir domatesini İstanbul pazarlarına götüren esnaf Murat Demir ise domatesin kalite konusunda Türkiye'de önemli bir noktada olduğunu belirterek, ürünün pazarlarda ilgi gördüğünü vurguladı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!