Almanya, Peşmergeye silah yardımına karşı

Güncelleme Tarihi:

Almanya, Peşmergeye silah yardımına karşı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2014 09:35

IŞİD’le savaşan Peşmergelere silah yardımı AB’yi böldü. Almanya silah yardımından yana değil. Gerekçe; Kürtlerin silahlandırılması komşuları Türkiye ve İran’la çatışmaya yol açar.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle arka plana düşen Irak’ın kuzeyindeki gelişmeler Avrupa’nın gündemine oturdu. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin terör örgütü IŞİD’e karşı savaş için Batılı müttefiklerden silah istemesi, Almanya’da yoğun tartışma yarattı. AB içinde Fransa, İtalya gibi ülkeler Irak’taki Kürtlere silah yardımını desteklerken, Almanya karşı çıktı. Almanya Parlamentosu Savunma Komisyonu Başkanı Sosyal Demokrat Partili (SPD) Hans Peter Bartels, ABD’nin Kürtleri silahlandırdığını belirterek, bu sorumluluğun ABD’ye ait olduğunu kaydetti. Bartels, ABD’nin Kürtlere verdiği silahlarla daha önce Irak ordusuna verdiği, ama şimdi IŞİD militanlarının eline geçen silahlara karşı savaşılacağına dikkati çekti. Savunma Komisyonu Başkanı Bartels, ABD’ye Kuzey Irak’ta özel sorumluluk düştüğünü söyledi.

GÖNDEREMEYİZ

Almanya Başbakanı Merkel’in partisi CDU’nun Grup Başkanı Volker Kauder, “Kriz bölgelerine bizim silah göndermeme kuralımız var” diyerek Irak Kürtlerine silah yardımı yapılamayacağını vurgu­ladı. Hükümet sözcüsü Steffen Seibert de Alman­ya’nın çatışma bölgele­rine silah göndermeme ilkesi bulunduğuna işaret ederek, hükümetin silah yardımı yapmayacağını ifade etti.

Ancak CDU ve koalis­yonun küçük ortağı CSU içinde silah yardımı­na destek verenler de var. CDU dış po­litika sözcülerin­den Karl Georg Wellmann ile CSU’lu Hans Peter Uhl, silah yardımı çağrısına destek verdi.

Yeşiller, ABD’nin IŞİD’e karşı hava saldırısını desteklerken, Almanya’nın silah yardımına karşı. Ye­şiller dış politika sözcüsü Omid Nouripour, Kürtlerin silahlandırılmasının kom­şuları Türkiye ve İran’la çatışmalara yol açacağı uyarısında bulundu. Anamuhalefet partisi Sol Parti ise Irak’taki gelişmelerden ABD’yi sorumlu tutuyor ve silah yardımına karşı çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!