AK Parti’de “seçim” analizi

Güncelleme Tarihi:

AK Parti’de “seçim” analizi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2014 09:03

CUMHURBAŞKANI seçilen Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan MKYK’nın iki önemli konusu, cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının analiz edilmesi ile 28 Ağustos’a kadar olan süreçte Erdoğan’ın başbakanlık ve genel başkanlık görevini sürdürüp sürdüremeyeceği oldu. Erdoğan’a verilen oyun beklenenden düşük olması, sandığa gitmeyen AK Parti seçmeni ile son dakikada Erdoğan’a oy vermekten vazgeçen MHP seçmenine bağlandı.

Haberin Devamı

SEÇİM ANALİZİ

AK Parti’de “seçim” analizi
Önceki gün genel merkezde yapılan toplantıda, öncelikle seçim analizi yapıldı. Seçimlere katılım oranının düşük olmasıyla ilgili yapılan saptamanın ardından, sandığa gitmeyen seçmenler arasında AK Partililerin de olduğu belirtildi. Bu rakamın yüzde 2-3 düzeyinde olduğu ifade edilen toplantıda, özellikle köylerine giden bağ ve bahçede çalışan AK Partililerin “Erdoğan ilk turda kazanacak zaten” yaklaşımı nedeniyle oy kullanmaya gitmediği yorumu yapıldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin son hafta meydanlara inerek yürüttüğü kampanyanın da MHP seçmeninden gelecek oyun azalmasına neden olduğu ifade edildi. Örgütün seçimlerde iyi organize edilememesi de diğer faktör olarak dile getirildi. Toplantının bu bölümünde seçim sonuçlarının iyi analiz edilerek 2015’deki genel seçimlere ilişkin sonuçlar çıkarmak gerektiği bildirildi.

Haberin Devamı

MAZBATA KRİZİ
MKYK’nın diğer öncelikli konusu ise “Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı mazbatasını ne zaman alması gerektiği” oldu. Mazbatanın devir-teslim ve yemin töreninin yapılacağı 28 Ağustos’ta verilmesinin, Erdoğan’ın başbakanlık ve genel başkanlık görevlerini yapmasına imkan sağlayacağı dile getirildi. Bu konuda TBMM Başkanlığı’nın hazırladığı raporda da mazbatanın “imza karşılığı” alınmaması durumunda, aradaki 15 günlük sürenin kullanılabileceğinin ifade edildiği bilgisi verildi. Toplantıda, bu sürenin kullanılmasının Anayasa aykırı olduğu, yapılacak işlemlerin Anayasa Mahkemesi’nden döneceğine ilişkin yorum yapan hukukçular bulunduğunun anımsatılmasına karşın, bu değerlendirmeler dikkate alınmadı.

TEK TEK SÖZ VERDİ
Erdoğan, daha sonra kongre süreci ve sonrasına ilişkin MKYK üyelerine tek tek söz verdi. Yapılan konuşmalarda, partinin bundan sonraki süreçte tek bir kişiyi bile kaybetmemesi, birlik ve beraberlik görüntüsüne zarar verecek davranışlardan kaçınılması gerektiği ifade edildi. Aralarında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da bulunduğu beş MKYK üyesi, Abdullah Gül’ün partiye dönmesinin yararlı olacağını dile getirdi. Gül’e karşı olumsuz ifade kullananların uyarılması istendi. Erdoğan da bu değerlendirmelere hak verdi.

Haberin Devamı

KONGRE TARİHİ BELİRLENDİ
Bu değerlendirmelerin ardından kongre takvimi şekillendirilirken, telefonlara Gül’ün “28 Ağustos’tan sonra partime döneceğim” açıklaması düştü. Salonda genel bir hareketlenme olduysa da bir değerlendirme yapılmadı. Sadece Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Kongrenin 28 Ağustos’tan sonra da yapılabileceğini” söyledi, ancak karşılık bulmadı. MKYK üyelerine kapalı zarf içerisinde “kimi genel başkan görmek istedikleri” soruldu ve tek isim yazmaları istendi. Erdoğan’ın aynı soruyu il başkanları, delegeler, milletvekillerine de soracağı öğrenildi.

DENEME SÜRÜŞÜ HALA GÜNDEMDE
27 Ağustos’ta yapılacak kongrede belirlenecek genel başkan, 29 Ağustos’ta hükümeti kurmakla görevlendirilecek başbakan adayı olacak. Binali Yıldırım ve Ahmet Davutoğlu’nun ismi gündemde tutuluyor. Başbakan olarak atanacak kişi, yenilenecek kabine ile birlikte görevi devralacak. Erdoğan ile yeni başbakanın ortaya koyacağı uyum, partinin olağan kongresiyle ilgili süreci da belirleyecek. Erdoğan’ın istediği fiili başkanlığı hayata geçirmek mümkün olur ve partinin oy kaybetmeden yoluna devam ettiğine inanılırsa, bu yapı değiştirilmeyecek. Ancak bu sistem işlemezse, Abdullah Gül’ün seçimlerden önce yapılacak olağan kongrede partinin başına geçmesi sağlanacak. Parti içinde “deneme sürüşü” olarak adlandırılan bu senaryo, Erdoğan’ın ekibi tarafından dillendiriliyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!