Kurultay fitili ateşlendi

Güncelleme Tarihi:

Kurultay fitili ateşlendi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2014 00:56

CHP Ankara Milletvekili ve eski Grup Başkanvekili Tarhan, 4’üncü cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmek istenmişti.Ancak gerekli 20 imzayı alamayan milletvekilleri, dünkü basın toplantısında Tarhan’ı yalnız bırakmadı. Tarhan "Delegelerimizi partimizin ve ülkemizin geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi. Kılıçdaroğlu “Yeterli imzayı bulursanız, yaparız” karşılığı verdiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Ancak gerekli 20 imzayı alamayan milletvekilleri, dünkü basın toplantısında Tarhan’ı yalnız bırakmadı. Tarhan özetle şunları söyledi: “CHP başkası gibi olmaya çalıştı ve kaybetti. Ya kendini kandırmaya devam edecek ya da yeni bir yol seçecek. Bu seçim sonucu partimizin varlık, yokluk mücadelesi sürecine girdiğini göstermektedir. Delegelerimizi partimizin ve ülkemizin geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz.

MUHAFAZAKÂR ELİTİZM

Erdoğan’ın yolsuzluklarını, Cumhuriyet’le hesabını sorgulayıp yüzüne vuracak bir aday beklerken, aksine onun icraatlarını beğendiğini açıklayan bir aday çıkartılması tam fiyaskodur. Cumhuriyet mağdur edilmiştir, sol şerit tamamen boş bırakılmıştır. Sayın Demirtaş’ın oy artışının sorumlusu, solun evrensel değerlerini, çoğulculuk, eşitlik, adalet, dayanışma, emeğin önceliği, kadın hakları ve ezilenlerle ilgili bir kelam etmeyi unutan ve muhafazakâr elitizme teslim olan bu anlayıştır.

Haberin Devamı

TIPIŞ TIPIŞ BİR PARTİ

CHP asla ama asla tıpış tıpış bir parti olmamalıydı. Birden bire zuhur eden bir adayı kimin önerdiğini sorgulamamız dahi yasaklandı. Muhafazakâr değerlerle buluşmak muhafazakârlaşarak olmazdı. Aslı varken kimse suretine oy vermez. Dünyada bir siyasal parti yoktur ki, daha seçime girmeden değer ve önermelerinden vazgeçsin ve havlu atsın. Üstelik artı 1 oy için ilkelerinden ödün verip milyonlarcasını kaybetsin. Girdiğiniz her kabın şeklini alacağım derken bir bakarsınız ki, o kaba hapsolmuşsunuz. Oysa biz yıllardır Erdoğan ve onun zihniyetiyle mücadele ediyoruz.

Kılıçdaroğlu makamdan çekilsin

Kurultay fitili ateşlendi

CHP’li milletvekilleri Emine Ülker Tarhan, Birgül Ayman Güler, Süheyl Batum, Dilek Akagün Yılmaz, Nur Serter ve İsa Gök, basın toplantısı düzenleyerek, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na ‘makamdan çekilme ve olağanüstü kurultay’ çağrısında bulundu. Tarhan, seçimde yasamayı kuşatan, kamplaştıran, baskıcı ve gerici anlayışa direnmesi gereken CHP’nin yanlış tercih yaptığını belirterek, “CHP başkası gibi olmaya çalıştı ve kaybetti. Cumhuriyet mağdur edilmiştir, sol şerit tamamen boş bırakılmıştır. CHP asla ama asla tıpış tıpış bir parti olmamalıydı” dedi.

Haberin Devamı

CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına atıfla, “Sayın Genel Başkan ve ekibi demokrasilerde yeri olmayan sadece seçmeni suçlamaktan vazgeçip, makamdan çekilme ve kurultaya gitme olgunluğunu göstermelidir. Bu umutsuzluk ve kaybetme döngüsü artık kırılmalıdır. Gerçek sorumluluk sahipleri olan kurultay delegelerimizi partimizin ve ülkemizin geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi. Tarhan’ın çağrısıyla CHP’deki ‘olağanüstü kurultay’ tartışması resmen başlamış oldu.

BAYKAL’LA BULUŞTU

Tarhan, basın toplantısının hemen ardından Deniz Baykal ve bir grup milletvekili ile Baykal’ın TBMM’deki makamında buluştu. Tarhan, 40 dakika süren görüşmede çağrısına ilişkin bilgi verdi, Baykal’ın düşüncelerini aldı.

Haberin Devamı

HERKES TALEBİNİ SÖYLER

Tarhan’ın çağrısına ilişkin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise “Talepte bulunan olursa, ‘Neden bulunuyorsunuz?’ diye kişileri suçlamak doğru olmaz. Parti içi demokrasinin işlemesini istiyorsak herkes talebini dile getirebilmeli. Ancak bu talepler parti içi demokrasi ve hukuk çerçevesinde olmalı. Kırıcı, dökücü olmadan, düşüncelerin gayet açık, net ortaya konulması gerekir. Dolayısıyla tüzüğümüzün öngördüğü şekilde kurultay toplanabilir” diyerek “Yeterli imzayı bulursanız, yaparız” karşılığı verdiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu önceki gün de Hürriyet’e “Bu sonuçlar, CHP’de lider tartışması başlatmaz. Başlatsa sevinirim. Adaylar çıkar, demokratik bir yarış olur. Kurultay çağrısı yapılırsa da buna saygı duyarım” demişti.

Haberin Devamı

KADROYU YENİLEME KURULTAYI OLABİLİR

Kılıçdaroğlu’nun “Hodri meydan” deyip demeyeceğine ilişkin olarak da, “Parti Meclisi’nin (PM), olağan kurultayın 1 yıl ertelenmesi kararı olmasaydı, farklı konuşabilirdim. Ancak PM’nin kararı varken, ‘Hodri meydan’ demem, şık olmaz” yaklaşımında olduğu öğrenildi. Ancak Kılıçdaroğlu’nun “Delegeden gelen tepkilere bağlı olarak, seçimli olağanüstü kurultay kararı alabileceği; bu yolla kadro yenilenmesine gidebileceği” seçeneğini de ajandasında tuttuğu belirtildi. Bir CHP Genel Başkan Yardımcısı, “Kılıçdaroğlu, kurultay taleplerine restle karşılık verebilir, bir sürpriz yapabilir” dedi.

HAREKETLİ GÜNLER

Baykal da arkadaşlarıyla yaptığı değerlendirmede, şöyle dedi: “Ciddi bir özeleştiriye ve bir kadro yenilenmesine, yeni bir söyleme ihtiyaç olduğu görülüyor. Bundan çekinilmemeli. Kemal Bey kendi isteğiyle de bu adımı atabilir ya da delegeler bu yönde bir irade örgütlemeye çalışabilir. Arkadaşlar da düşüncelerini ifade etmeye başladılar. Bakalım tartışmalar hangi noktada buluşacak.” Eski Genel Sekreter Önder Sav ve arkadaşları ise “Genel Merkez yönetimi de bu sürecin sürdürülemeyeceğini, pansumanla geçiştirilemeyeceğini görüyor. Kılıçdaroğlu 1 ay içinde kurultayı kendisi toplayabilir” görüşünü taşıyor. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de Twitter’da yazdığı, “Ortada büyük hezimet var, hâlâ susmak ve ‘başarılıyız’ demek yakışmıyor. Bu durumu kabullenemeyiz, geçiştiremeyiz” sözünün arkasında olduğunu açıkladı. İnce, “Az bile söyledim” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!