Ebola korkusu yayılıyor

Güncelleme Tarihi:

Ebola korkusu yayılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2014 01:38

Afrika’nın batısındaki 3 ülkede 1000’den fazla can alan Ebola salgını, kıtanın doğusunu da tehdit etmeye başladı. Son olarak Nijerya’da da görülen virüs nedeniyle Senegal ve Ruanda’da da panik var.

Haberin Devamı

BATI Afrika’yı etkisi altına alan ölümcül Ebola virüsü, kıtada korku saçmaya devam ediyor. Gine, Liberya, Sierra Leone’de salgın boyutuna varan, Nijerya’da da can alan virüs, Senegal ve Ruanda da panik yarattı. Senegal’de Ebola şüphesiyle karantinaya alınan Malili hastanın Ginelilerle temas kurmuş olabileceği düşünülüyor.

WHO AŞIYI TARTIŞTI

Doğu Afrika’da yer alan Ruanda’nın başkenti Kigali’de de bir Alman üniversite öğrencisi, Ebola şüphesiyle karantinaya alındı. Fildişi Sahili, Ebola salgınından etkilenen ülkelere ve o ülkelerden yapılacak uçak seferlerini askıya aldı. Moritanya da Liberya ve Sierra Leone vatandaşlarının ülkeye girişini yasakladı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise, henüz tedavisi bulunmayan Ebola virüsüne karşı geliştirilen ilacın denenmesine dair tartışmaları ele aldı. Ebola virüsüyle ilgili tek deneysel ilaç, ABD’li sağlık görevlisi Nancy Writebol ve doktor Kent Brantly’nin tedavisinde kullanılmış, hastaların durumunda ilerleme görülmüştü. Ancak ABD Başkanı Barack Obama, ilacın Batı Afrika’da da kullanılması için henüz çok erken olduğunu söylemişti. ABD’li Mapp Pharmaceuticals şirketinin geliştirdiği ‘ZMapp’ adlı ilacın Batı Afrika ülkelerinde kullanılmasının insan hakları ihlaline girip girmeyeceği, ne tür tıp etiklerinin geçerli olacağı değerlendirildi.

Aşı yoldayken öldü

Haberin Devamı

Liberya’da Ebola hastalarına yardım ederken virüsü kapan ve tedavisi İspanya’nın başkenti Madrid’de süren İspanyol rahip Miguel Pajares de kurtarılamadı. İspanyol hükümeti, iki ABD’li sağlık görevlisinin tedavisinde kullanılan ‘ZMapp’ adlı ilacın rahip üzerinde denenmesine karar vermişti. Ancak ilacı taşıyan uçak yoldayken, Rahip Pajares’in ölüm haberi geldi. Pajares Ebola virüsünden yaşamını yitiren ilk Avrupa vatandaşı oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!