Vatikan'dan 'Atatürk' vurgulu IŞİD mesajı

Güncelleme Tarihi:

Vatikandan Atatürk vurgulu IŞİD mesajı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2014 19:06

Vatikan Dinlerarası Diyalog Konseyi, başta Müslüman dini liderler olmak üzere dinlerarası diyalogla ilgilenenlere ve iyi niyetli insanlara, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün Irak'ta işlediği suçlara karşı açık pozisyon alma çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Başkanlığını Fransız Kardinal Jean-Louis Tauran'ın yaptığı Dinlerarası Diyalog Konseyi'nden yapılan açıklamada, Irak'ta yaşayan Hıristiyan, Ezidi ve diğer azınlıklar için durumun zor olduğu belirtildi. Açıklamada, IŞİD'in işlediği suçlar kastedilerek "Özellikle Müslüman dini liderlerin, dinlerarası diyalogla ilgilenenlerin ve iyi niyetli insanların, açık ve cesur bir duruş alması gerekir" denildi.

"Bütün dünya, modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 29 Ekim 1923'te kaldırdığı hilafetin restorasyonunu hayretle izledi" ifadesine yer verilen açıklamada, Irak'ta bir kişinin kendini halife ilan ederek tarifsiz şiddete başvurması karşısında Müslüman dini ve siyasi kurumlarının İslam devleti" cihatçılarına engel olmadığı savunuldu.

"IŞİD'in Hıristiyan ve Ezidileri, ya İslam'ı benimsemeleri ya da yerlerinden sürülmeyle cizye vergisini ödemeyle katliamla karşı karşıya bıraktığı, kızların savaş ganimeti gibi kullandığı, insanların kafalarını kesip, çarmıha gerdiği, cesetlerinin halka açık yerlerde sergilediği, Hıristiyan ve Müslümanların ibadet yerlerinin, paha biçilemez kültürel miras varlıklarının imha edildiği, barbarca uygulamalara başvurduğu" bildirilen Konsey açıklamasında, Papa'nın "bu barbarlıkların bir din gerekçesiyle haklı çıkarılamayacağı ve bunun Tanrı ile insanlığa karşı işlenen çok ciddi bir suç olduğu" açıklamasına atıfta bulunuldu.

Haberin Devamı

Açıklamada, dini liderlerin hükümetler üstündeki etkilerini de bu suçlara karşı kullanması gerektiği aksi takdirde dinlerin ve liderlerin inandırıcılığının kalmayacağı belirtildi.

Öte yandan, Papa Françesko'nun özel temsilcisi olarak Irak'taki gelişmeleri yerinde izleyip, acı çeken halklara Papa'nın dayanışmasını ve yakınlığını gösterme misyonunu üstlenen Kardinal Fernando Filoni'nin bugün Ürdün üzerinden Irak'a gideceği bildirildi.

*Vatikan Dinlerarası Diyalog Konseyi'nin açıklamasında, hilafetin 29 Ekim 1923'te kaldırıldığı belirtilmiştir. Ancak hilafet 3 Mart 1924 tarihinde kaldırılmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!