Obama’dan Erdoğan’a tebrik telefonu: Balkon konuşmanızı çok beğendim

Güncelleme Tarihi:

Obama’dan Erdoğan’a tebrik telefonu: Balkon konuşmanızı çok beğendim
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2014 06:50

ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın balkon konuşmasını çok beğendiğini söyleyerek, “Pazar akşamı yaptığınız konuşmayı takdirle karşıladım. Halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olarak Türkiye’yi daha ileri taşımak için tarihi bir fırsat yakalandı” dedi.

Haberin Devamı

Başkan Obama, Erdoğan’ı telefonla arayarak Cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı tebrik etti. İkili görüşmede bölgesel meseleler; Suriye, Irak ve Gazze konusunda fikir teatisinde bulundular. Erdoğan daha önce bir televizyon programındaki röportajında uzun süredir Obama ile görüşemediğinden yakınmış, “Uzun süredir kendisiyle görüşemiyoruz, Sayın Cumhurbaşkanımıza da söyledim” diye serzenişte bulunmuştu. ABD Dışişleri kaynakları ise, Türkiye ile irtibatın kopuk olmadığını Dışişleri Bakanlığı düzeyinde sürekli görüşmenin yapıldığını açıklamıştı.

Böylece dün Obama ile uzun süredir ilk defa Başbakanlık düzeyinde bir temas sağlandı. Görüşme sonrası Başbakanlık’tan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“ABD Başkanı Sayın Barack Obama, Cumhurbaşkanı seçilmesi dolayısıyla kendisini kutlama amacıyla aradığı Erdoğan’a, tebriklerini iletmiş ve ay sonunda başlayacağı bu yeni görevinde başarılar dilemiştir. Obama, Erdoğan’ın pazar akşamı yaptığı konuşmayı takdirle karşıladığını belirterek, doğrudan halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olarak Türkiye’yi daha da ileri taşımak için tarihi bir fırsatı yakaladığına işaret etmiştir. Obama ve Erdoğan, Irak ve Suriye’de giderek yayılan terör tehdidine karşı işbirliğinin önemi hususunda mutabık kalmışlardır. İki lider, Gazze’de ateşkesin teminine yönelik çalışmaları da ele almışlardır. ABD Başkanı Obama, Türkiye’nin savunmasız Suriyeli ve Iraklılara yaptığı insani yardımları takdirle karşıladığını ifade etmiştir. Yardımların ve bu husustaki işbirliğinin devamının gerektiği konusunda da mutabakat sağlanmıştır. Erdoğan ve Obama, yeni Irak hükümetinin ülkedeki tüm kesimleri ve tüm toplulukları bir araya getirmesinin önem taşıdığını ifade etmişlerdir.”

Haberin Devamı

Obama’dan Erdoğan’a tebrik telefonu: Balkon konuşmanızı çok beğendim

Başbakan'ın danışmanı Mustafa Varank, "Erdoğan-Obama görüşmesinden bir kare" diye tweet atarak bu fotoğrafı paylaştı.

“TARİHİ FIRSAT”
Beyaz Saray’dan yayımlanan resmi açıklamada ise Obama’nın Erdoğan’ı Türkiye Cumhuriyeti'nin 12’nci Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinden ötürü tebrik ettiği ve bu ay sonunda görevine başlayacak olmasından dolayı iyi dileklerini sunduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Beyaz Saray’ın bildirisinde Başkan Obama’nın Başbakan Erdoğan’ın Pazar günü yaptığı konuşmasını övdüğü ve Türkiye'nin ilk doğrudan seçilmiş bakanı olarak, Türkiye'yi ileriye taşımak için tarihi bir fırsatı olduğunu söylediği belirtildi.

Başkan Obama ve Başbakan Erdoğan’ın Suriye ve Irak bölgesinden kaynaklanan terör tehdidine karşı yakın işbirliğinin önemi üzerinde anlaştıkları ve Gazze'de ateşkes çabalarını görüştükleri de ifade edildi.

Başkan Obama’nın savunmasız Suriyeliler ve Iraklılar için Türkiye'nin insani yardımlarını memnuniyetle karşıladığı ve her iki ülkenin hem işbirliği hem de yardımın devamını sağlamak gereği üzerinde anlaştıkları ifade edilen Beyaz Saray açıklamasında son olarak; her iki liderin de yeni bir Irak hükümetinin ülkedeki tüm toplulukları bir araya getireceği yönündeki umutları dile getirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!