Almanya'da aşırı sağ tehlikesi büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Almanyada aşırı sağ tehlikesi büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2014 16:49

Almanya'da aşırı sağcıların kurdukları bin 628 internet sitesi ile sosyal paylaşım sitelerindeki 3 bin 879 hesap aracılığıyla propaganda yaptığı bildirildi.

Haberin Devamı

"Jugendshutz.net" Gençlik Koruma Merkezi'nce hazırlanan "İnternette Aşırı Sağcılık" adlı rapor, Berlin Yeni Sinagogu Vakfı'nda düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.

Jugendshutz.net Genel Müdür Vekili Stefan Glaser, aşırı sağcı topluluklarının siyasi partilerin ve müzik gruplarının interneti çok aktif bir şekilde kullandıklarını belirterek, "Sosyal medya bugün aşırı sağcılar tarafından gençlere ulaşmak ve onları insanlık dışı ideolojileriyle etkilemek için kullanılan en önemli araç haline geldi" dedi.

2013 yılında aşırı sağcıların propaganda yürüttükleri bin 628 internet sitesi ve sosyal paylaşım sitelerindeki 3 bin 879 hesap tespit ettiklerini açıklayan Glaser, modern görünümlü sitelerde gençlerin duygularına hitap edilmeye çalışıldığını ve onlara kimlik sunan içerikler geliştirildiğini kaydetti.

Müslümün düşmanlığı artıyor

Haberin Devamı

Bu sitelerde bazı korku filmlerinden alınan katliam görüntülerinin, gerçekmiş gibi kullanıldığını ve Müslümanların suçlandığını, terörle ilişkilendirilmeye çalışıldığını belirten Glaser, "Geçen yıl boyunca yaptığımız çalışmalarda yükselen bir Müslüman düşmanlığı tespit ettik" ifadelerini kullandı.

Son dönemde aşırı sağcıların sosyal medyada Yahudi karşıtı propagandaya da ağırlık verdiklerine dikkati çeken Glaser, bu grupların ağırlıklı olarak Facebook, YouTube, Twitter ve Rus internet sitesi VK gibi merkezi yurt dışında olan platformları kullandıklarını, bu nedenle yasa dışı içeriklerin kaldırılmasını sağlamakta zorlandıklarını anlattı.

Stefan Glaser, aşırı sağcıların internette paylaştığı yasa dışı içerik sayısının bugüne kadar ki en yüksek seviyeye ulaştığını, 2013 yılında gençler için tehlike oluşturan 219 içerik tespit ettiklerini, ayrıca bin 623 içeriğin ceza yasası kapsamında suç unsuru taşıdığını vurguladı.

Bu konuda bilgileri yetkili makamlara verdiklerini anlatan Glaser, internette aşırı sağla mücadele için daha etkili bir uluslararası işbirliğini ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Schwesig'den aşırı sağla mücadeleye destek

Almanya Aile, Yaşlılar Kadın ve Gençlik Bakanı Manuela Schwesig de gençlerin zamanlarını büyük ölçüde internet başında geçirdiklerini, bu açıdan internette aşırı sağ propagandası ile mücadele etmenin büyük önem taşıdığını kaydetti.

Haberin Devamı

Hükümet tarafından desteklenen "Jugendshutz.net" adlı gençlik koruma merkezine teşekkür eden Bakan Schwesig şunları kaydetti:

"Aşırı sağcılık ile mücadele üç şeye bağlı: İlk olarak, siyasi irade ve net siyasi tavır. İkinci olarak mali destek. Ama her şeyden önemlisi, aşırı sağcılıkla günlük hayatta da sürekli olarak aktif bir şekilde mücadele edecek vatandaşlar. Bu başarılı çalışmanız için size kalpten teşekkür etmek istiyorum."

Raporun sonuçlarının, internette aşırı sağla mücadele girişiminin önemini ortaya koyduğunu kaydeden Schwesig, hükümet olarak bu tür projeleri desteklemeye devam edeceklerini, bu amaçla en az 5 yıl devam edecek bir program hazırladıklarını, bu kapsamda 30,5 milyon avroluk mali kaynak kullandıracaklarını vurguladı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!