Almanya'da Yezidi temsilcileri, Gabriel'le görüştü

Güncelleme Tarihi:

Almanyada Yezidi temsilcileri, Gabrielle görüştü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2014 16:36

Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün saldırılarına maruz kalan Yezidilerle ilgili, "Amerika, bu konuda özel sorumluluk taşıyor. Bölgede olup bitenler,kendiliğinden oluşmadı. O yüzden Amerika'nın yükümlülüğünü yerine getirmesi gerekir" dedi.

Haberin Devamı

SPD Genel Merkezi'nde Almanya'da yaşayan Yezidilerin temsilcileri ile bir araya gelen Gabriel, görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı.Irak'ta yaşayan Yezidilerin yok edildiğini belirten Gabriel, uluslararası toplumun olup bitenlerden dolayı büyük şaşkınlık yaşadığını kaydetti.

Yezidilerin daha önceden böyle bir girişimin olacağı konusunda uyarıda bulunduğunu ifade eden Gabriel, "Irak ordusunun ve Peşmerge'nin bir kısmı Yezidilerin yaşadığı bölgeden geri çekildiği için durum böyle korkunç bir şekilde gelişti. Bundan dolayı IŞİD hızlı ve şiddetle ilerleyebildi" diye konuştu.

Sigmar Gabriel, "Bize anlatılanları kelimelerle ifade etmek mümkün değil. Orada olup bitenler soykırıma hazırlık, başka bir şey değil" ifadesini kullandı.

Almanya'nın Irak'taki Kürtlere yaklaşık 4,5 milyon avro insani yardımda bulunduğunu hatırlatan Gabriel, "Bu miktarın üst sınır olacağını düşünmüyorum. Almanya, uluslararası toplumun yardım konusunda gerekli gördüğü şeylerde yardım sağlayacak" dedi.

Yezidilerin Almanya'ya sığınma talebi olmadığını dile getiren Gabriel, Yezidilerin kendilerinden dini merkezlerinin bulunduğu Şincar çevresinde güvenli bölge oluşturulmasını istediğini kaydetti.

Şincar'a verilecek zararın, Yezidiliğin yok edilmesi manasına geldiğini belirten Gabriel, Irak'ta güvenilir bölgenin oluşturulmasından Irak ordusunun sorumlu olduğunu vurguladı.

Gabriel, Amerika'yı suçladı


Amerika'nın olaya müdahil olmasını doğru bulduğunu söyleyen Gabriel, şöyle devam etti:

"Amerika, bu konuda özel sorumluluk taşıyor. Bölgede olup bitenler, kendiliğinden oluşmadı. O yüzden Amerika'nın yükümlülüğünü yerine getirmesi gerekir. Güvenli bölge talebini de Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'e ileteceğim."

Terör örgütü IŞİD'den kaçan Yezidilerin, Irak'ın çevredeki ülkelere sığındıklarını belirten Gabriel, "Özellikle Türkiye, Suriye'de yaşanan iç savaştan kaçanlara inanılmaz bir yardım sağladı ve şimdiye kadar ülkesinde 800 binden fazla Suriyeli mülteciye yardımda bulundu. Bu da kendisi için aşırı maddi yük haline geldi" şeklinde konuştu.

Almanya'nın bölgeye silah ihracatı konusunda dikkatli olması gerektiğini de vurgulayan Gabriel, "Ben, böyle bir girişim düşünülmesin demiyorum ancak çok çabuk karar verildiğinde ardından pişmanlık olur" dedi.

Sigmar Gabriel, hukuki açıdan Irak ordusuna silah ihracat edilebileceklerini ancak Irak'taki yönetiminin bunu uygun şekilde kullanamayacağı kaygısında olduklarını dile getirdi.

"Çağrımızda dünya buna tahammül edemez"

Almanya'da yaşayan Yezidilerin temsilcilerinden İrfan Ortaç, Ağustos ayının başından bu yana Yezidilere soykırım yapıldığını söyledi.

"Biz uluslararası toplumdan, Yezidileri kurtarmalarını istiyoruz. Binlerce insan dağlara kaçarak günlerce aç ve susuz kaldı" diyen Ortaç, Alman hükümetine yardımlarından dolayı teşekkür etti.

Ortaç, IŞİD'in bölgedeki insanlara karşı acımasız şekilde hareket ettiğini ve bu yüzden Irak'taki azınlıklar için güvenli bölge oluşturulmasını istediklerini bildirdi.

İrfan Ortaç, "Çağrımızda dünya buna tahammül edemez. Biz Almanya'nın bu konuda vazifesini yerine getireceği konusunda olumlu düşünüyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!