Mücevher ihracatçıları engelleri aştı

Güncelleme Tarihi:

Mücevher ihracatçıları engelleri aştı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2014 13:16

Mücevher İhracatçıları Birliği’nin toplumdaki dezavantajlı grupların istihdam edilmesini amaçlayarak yola çıktığı “Taşların Tılsımını Duymak” projesi kapsamında kurulan “Değerli Taş Kesim Merkezi” açıldı. Türkiye'nin en büyük taş kesim merkezi ile Mücevher İhracatçıları'nın kullandıkları taşlar ham olarak alınacak ve Türkiye'de işlenerek katma değer yaratılacak. Merkez sayesinde sadece Kalsedon taşı ihracatı bin kat değer kazanacak ve kilogramı 10 dolar olan Kalsedon'un gramı 10 dolara ihraç edilecek.

Haberin Devamı

Mücevher İhracatçıları Birliği’nin; İstanbul Kuyumcular Odası, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İşitme Engelliler Federasyonu ile ortaklaşa hayata geçirdiği ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteklediği “Taşların Tılsımını Duymak” projesi kapsamında kurulan “Değerli Taş Kesim Merkezi” hizmete açıldı.

Taş kesim merkezinde başta işitme engelliler olmak üzere toplumdaki diğer dezavantajlı gruplara değerli taş kesimi öğretilerek ekonomik ve sosyal yaşama kazandırılmaları sağlanacak. Ayrıca mücevher sektörünün bugüne kadar işlenmiş olarak aldığı değerli taşlar artık Türkiye'de işlenerek ihraç edilecek. Merkezin açılışına katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Avşar Çelik, İTO Başkanı İbrahim Çağlar, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, MİB Başkanı Ayhan Güner ve İTİCÜ Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren yaptıkları konuşmalarda ihracatın gelişmesinin ekonomiye ve insana katkılarını vurguladı.

Haberin Devamı

Projenin açılış töreninde bir konuşma yapan Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Ayhan Güner, "Mücevher ihracatçıları olarak yıllardır her türlü engele rağmen ülkemiz ekonomisine ciddi kazanımlar sağladık. Bizim işadamı olarak yapabildiğimizi engelleri nedeniyle çaresizliğe hapsedilen insanlarımız da yapabilir dedik ve bu projeyi gerçekleştirdik" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

Mücevher ihracatçıları engelleri aştı

"Geçen yıl MİB üyelerinin yaptığı ihracat miktarı 2,3 milyar TL/USD... Bizim amacımız bir yandan ihracatı arttırmak ama bir yandan da ithalatı azaltmak. Mücevher üretmek için altını kısmen ama değerli taşları tamamen ithal etmek zorundayız. Değerli taşları iki türlü ithal edebiliyoruz; işlenmiş ya da ham... İşlenmiş değerli taş aldığımız zaman elbette bunun bize maliyeti çok daha yüksek oluyor. Ancak ham taş alıp kesimini-işlemesini yaptığımız zaman ithalat maliyetimiz daha da düşecek. İhracat anlamında rekabet gücümü de artacak; işlenmiş taş ihraç ederek yeni bir ihracat kalemi de yaratmış olacağız. Sadece Kalsedon açısından bakarsak; bugüne kadar kilogramını 10 dolardan ihraç ettiğimiz Kalsedon'un artık gramını 10 Dolara ihraç edeceğiz. Geçen yıl 3500 kilo Kalsedon ihraç ederek yaklaşık 35bin USD gelir elde etmiştik. Aynı miktar işlenmiş Kalsedon ihraç edersek bu rakam 17 milyon dolar olarak tam bin katına çıkmış olacak. Hem ülkemiz insanını kazanırken hem de ülke ekonomisine kazandırmaktan gurur duyuyoruz."

Haberin Devamı

Öncelikle İstanbul bölgesinde ikamet eden engelliler olmak üzere toplumdaki diğer dezavantajlı bireyleri de kapsayan proje için başvurular devam ediyor.

"İHRAÇ EDİLEN HER KALEM CARİ AÇIĞI KAPATIYOR"

Açılış töreninde konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de Mücevher İhracatçıları Birliğine değerli çalışmalarından ötürü teşekkür ederek şunları söyledi:

"Ülkemiz ihracatı için atılan her adım bizi her anlamda güçlendirmektedir. Türkiye dönemsel olarak sıkıntılı bir bölgede yaşıyor. Bu da doğal olarak dış ticaretimizi olumsuz etkileyebiliyor. Ancak memnuniyetle görüyorum ki işadamlarımız engel tanımıyorlar. Sürekli yeni pazarlar arıyorlar, yeni iş kolları geliştiriyorlar; yeni ihracat kalemleri yaratıyorlar."

Haberin Devamı

Açılışa katılan İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar da konuşmasında Türkiye ekonomisi için Türkiye'de üretilen mal ve hizmetlerin çoğaltılmasının önemli olduğuna dikkat çekti. İthal edilen her kalemin cari açığı arttırdığını, ihraç edilen her kalemin ise cari açığı kapattığını belirten Çağlar şöyle konuştu:

" Aslında yapmamız gereken şey çok basit. Kimseye aman ithalat yapma demiyoruz; küresel ekonominin bir parçası olarak ithalat da yapacağız elbette. Ancak daha akılcı ithalat ve ihracat yapalım istiyoruz. Sadece Kalsedon ihracat gelirini bin katına çıkartma şansı olan böyle yatırımlar arttığı sürece Türkiye Ekonomisi olarak 2023 hedeflerimize ulaşma şansımız var. Mücevher sektörünün bu değerli katkılarından ötürü kutluyorum."

Haberin Devamı

İstanbul Ticaret Üniversitesi Küçükyalı Kampüsü’nde gerçekleşen Değerli Taşlar Kesim Merkezi’nin açılış toplantısına İTO Başkanı İbrahim Çağlar, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner’in yanı sıra sektör temsilcileri ve işitme engelli vatandaşlarımız da katıldı. İşaret alfabesi tercümanlarının da bulunduğu açılış törenindeki konuşmalar işitme engelli vatandaşlarımız için özel olarak tercüme edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!