"İzmir'in malları İzmir'de kalmalı"

Güncelleme Tarihi:

İzmirin malları İzmirde kalmalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2014 01:04

İZMİR Büyükşehir Belediyesi, İl Özel İdaresi mallarıyla ilgili Valilik Mal Paylaşım Komisyonu kararına karşı bir yandan dava açmaya hazırlanırken, öte yandan da kamuoyunu bilgilendirmek ve desteğini almak için "İzmir'in malları İzmir'de kalmalı" kampanyası başlattı. "Hakkımızı istiyoruz" başlıklı 150 bin Büyükşehir dergisi dağıtımına başlandı.

Haberin Devamı


Vali Mustafa Toprak'ın "Şaşırıp da bir malı Büyükşehir Belediyesi'ne vermemesiyle sıfır çektik" açıklamasıyla dikkatleri çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Valilik aleyhine120'ye yakın dava açmaya hazırlanırken, kamuoyunu bilgilendirmek ve destek almak amacıyla kampanya başlattı. "İzmir'in malları İzmir'de kalmalı" kampanyası çerçevesinde bu ay basılan Büyükşehir dergisinin tamamı Özel İdare Malları konusuna ayrıldı. "Hakkımızı istiyoruz" başlıklı dergide "Bir garip paylaşım hikayesi", "Denizli'den gelen ibret vesikası" ,"İş makineleri Karayolları'na operatörler belediyeye" yan başlıkları dikkat çekti. Özel İdare malları paylaşım süreciyle ilgili karikatürler de dergide yeraldı.

KOCAOĞLU: TARİHİ MÜCADELE
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun "Bizim Mücadelemiz İzmir için" başlıklı yazısı derginin ilk sayfasında yeraldı. Kocaoğlu, "Özel idare mallarının paylaşımı konusundaki tartışmaların İzmir gündeminde sıkça yer bulması sanırım ilginizi çekmiştir. Birçoğunuz 'Bu sadece İzmir'e has bir sorun mu? Diğer illerde de özel idare malları paylaşılmıyor mu? Ya da 'başka yerde neden tartışma yaşanmıyor?' diye düşünüyordur. İşte biz de tam bu noktadan hareketle bu dergiyi hazırladık. İstedik ki Özel İdare Malları Gerçeği'ni herkesin anlayabileceği bir dille ve tüm çıplaklığı ile kamuoyuna aktaralım. Toplam değeri 4.5 milyar TL'yi bulan bu taşınır ve taşınmaz malların İzmir'in yerel yönetimleri yerine çeşitli bakanlıklar arasında paylaştırılmasına neden karşı çıktığımızı tek tek anlatalım. Şunu çok iyi biliniz ki bizim mücadelemiz sadece İzmir için! O nedenle göğsümüzü gere gere, başımız dik bir şekilde özel idare mallarını yasal yollardan sonuna kadar savunacağız.Ve tarih bu mücadeleyi 'altın harflerle' yazacak. Bundan kuşkunuz olmasın" dedi.Kocaoğlu, ayrıcı soru-yanıt şeklindeki röportajında da "Lütuf değil hakkımız istiyoruz" mesajını verdi.

Haberin Devamı

ŞAŞIRTAN DEVİR KARARLARI
Dergide, Özel idare mallarının neden belediye tarafından alınmak istendiği, bunda ısrar edildiği gerekçeleri ile anlatılıyor. Bu gerekçeler arasında "Kent serveti satılamaz. Bu şantiyelere köylerin ihtiyacı var. Bu gelirler İzmir'de kalmalı. Arazi tahsisi engellerine karşı güvence olmalı" yeraldı. Dergide, İl Özel İdaresi'nin Kemeraltı girişinde restore ettiği yeni hizmet binasının, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin aynı bölgede depremde yıkılma riski olan binası bulunmasına karşın başka bir kuruma verilmesine dikkat çekildi. Denizli'deki farklı uygulama, Balıkesir'de valinin makamını belediye başkanına vermesi, Trabzon'da malların belediyeye bırakılması gibi konular detaylı şekilde anlatıldı. Dergide baraj ve gölet alanlarının Hazine'ye devredilmesine karşın İZSU Genel Müdürlüğü'ne 100'ün üzerinde vana verilmesi de şaşırtan uygulama olarak belirtildi. Ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na bu süreçte destek veren İzmir'in tanıdığı kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları başkanlarının açıklamaları da dergide yeraldı.

Haberin Devamı

ONAY BEKLEYEN PROJELER
Öte yandan Büyükşehir Belediyesi, Özel İdare Malları kampanyasının yanısıra "Merkezi Hükümetten Onay Bekleyen Projeler" konulu bir broşür de bastırdı. İçinde ise, İzmir Deniz Projesi için tahsisi beklenen dolgu alanları, ahşap iskele yerleri, Karşıyaka Stadı arazisi, Karşıyaka Opera Binası için TOKİ izni, Bornova Paterson Köşkü, Çiğli Ticaret Merkezi, İtfaiye Alanı, Gediz Atık Transfer İstasyonu yeraldı. Broşürde Halkapınar-Otogar Metrosu, Fahrettin Altay-Narlıdere Metrosu, Üçyol-Buca Dokuz Eylül Üniversitesi Metrosu, Narlıdere- Urla İleri teknoloji Metrosu'nun da dosyalarının Ulaştırma Bakanlığı'na gönderildiği halen işlem yapılmadığına dikkat çekildi. İzmir Buca Tramvayı, Gaziemir ESBAŞ-Yeni Fuar Alanı arasına yapılacak Monoray Projesinin onay beklediği belirtildi. Ankara'dan onaylanmayan proje ve gelmeyen izinlerin anlatıldığı bu broşür ve ve Özel İdare Malları kampanyasının başlangıcı olan Büyükşehir dergisi ilk olarak Büyükşehir Belediyesi Meclis üyelerine dağıtıldı. Başkan Kocaoğlu, da iki yayını da Meclis'te göstererek okunmasını tavsiye etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!