Konsolosluk’ta randevusuz oy

Güncelleme Tarihi:

Konsolosluk’ta randevusuz oy
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2014 10:01

YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) ilk kez bu seçimde denenen ve başarılı olmayan yurtdışı seçmenlerin bulundukları ülkelerde randevu alarak, kiralanan yerlerde oy kullanması sistemini 2015’teki genel seçimde kaldırmaya karar verdi. Yurtdışı seçmenler bulundukları ülkelerdeki Türk konsolosluklarında YSK’nın takvimde belirleyeceği süre içinde ve randevu almaya gerek olmadan oy verebilecekler.

Haberin Devamı

İlk turu 10 Ağustos ve ikinci turu 24 Ağustos olarak belirlenen cumhurbaşkanlığı seçimi için yurt dışındaki 2 milyon 783 bin 660 seçmen için 54 ülke ve 103 temsilcilikte bin 378 sandık kurulmuştu. Almanya başta ülkelerin güvenlik talepleri nedeniyle randevuyla oy kullanılmasına karar verilmişti.

En çok seçmenin yaşadığı Almanya’da seçim için Berlin Olimpiyat Stadı ve diğerleri fuar alanı olan oy kullanma bölgeleri için YSK, 4 milyon euro kira bedeli ödedi. Yurtdışındaki Türk seçmenler randevu alarak 08.00-17.00 saatleri arasında 1-4 gün arasında bulundukları ülkelerde oy kullandılar. Ancak, yurtdışındaki seçmenler randevu alıp oy kullanmaya gitmediler.

Kullanılan oy sayısı da beklenin çok altında kaldı. 25’ten 42’ye çıkarılmasına rağmen gümrüklerde artık gümrüksüz alanda kullanılan oy sayısı da düştü.

YSK RANDEVUYU KALDIRACAK
YSK’da tüm bu gelişmeleri dikkate alarak, 2015’teki genel seçimde yurtdışı seçmenlerin konsolosluklarda randevu almadan oy kullanmaları kararı verdi. YSK önceki gün ilk seçim sonuçları ışığında, ikinci tur için oy pusulası bastırılmaması ve yurtdışı seçmenler için seçim hazırlığı yapılmamasına da karar verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!