Üniversiteli best model aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteli best model aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2014 09:46

Yaklaşık iki yıl önce Maltepe Üniversitesi’nde bahar şenliği kapsamında güzellik yarışması organize edilmesinin ardından, şimdi de sadece üniversitelilerin katılabileceği modellik yarışması düzenleniyor.

Haberin Devamı

“Keşfedilmeyi bekleme, ‘Best Model Of Universities’le geleceğini belirle!” sloganıyla Türkiye ve KKTC’de yeni üniversiteye başlayan veya eğitimi devam eden gençler yarışmaya katılmaya davet ediliyor. Yarışmaya bugüne kadar 1300 başvuru yapıldı. Organizatörler başvuranların yüzde 90’ının Boğaziçi, ODTÜ, Ankara, İstanbul, Koç, Bilkent ve Yeditepe gibi üniversitelerin tıp, hukuk, uluslararası ilişkiler gibi lisans bölümü öğrencilerinin olduğunu iddia ediyor. Ayrıca büyük şehirlerin yanı sıra Hakkari ve Afyonkarahisar gibi illerden de başvuru olduğu söyleniyor. 49 TL başvuru ücret alınan yarışmaya son başvuru tarihi 12 Eylül.

Üniversiteli best model aranıyor
ÜNİVERSİTELİLERE EK GELİR

Haberin Devamı

Organizatör Murat Yiğitbaşı, “Gençlerin ülkeye rol model olması” için bu yarışmayı düzenlediğini açıklarken, “Genel kültürüne güvenen üniversite gençliğinin iyi bir model olabileceğini düşündüm” diyor. Yiğitbaşı, “Amacım, çok zor şartlar altında okuyan öğrencilere bir meslek edindirerek, ek gelir kapısı açmak.” diyor. Başvuru yapanların yüzde 60’ının erkek, yüzde 40’ının ise kadın üniversitelilerden oluştuğunu belirten Yiğitbaş, şunları söylüyor: “Türkiye’de hatta dünyada olmayan bir şeyi yapmak istedim. Üniversitelerde çok zor şartlar altında okuyan öğrenciler var. Bunlara ek gelir gelsin, buradan çıkacak gençler ülkeye rol model olsunlar, eğitimlerine devam ederken artı bir meslek kazansınlar istedim. Aklına, genel kültürüne güvenen üniversite gençliğinin iyi bir model olabileceğini düşündüm. Yani modelliğin altyapısında eğitim de olsun dedim. Bu alt yapı, genel kültür hayat tecrübesi, onlara modellik yaptıklarında avantaj da sağlayacak. 2 binin üzerinde adayı bekliyoruz. Her bölgeden 7- 8 üniversitede çalışma yürüteceğiz.

OLUMSUZ DÖNÜŞ OLMADI

Üniversitelerde başvuru masaları açacağız, ilan broşür dağıtacağız. Bu yarışma için üniversite sekreterliklerinden bize henüz hiçbir olumsuz bir dönüş olmadı. Üniversite öğrencileri bize e-posta aracılığıyla ulaşıp gönüllü olarak tanıtımlarda çalışmak istediklerini söylüyor. ‘Okulumuzda tanıtımı biz yapalım’ dediler. Üniversitelilerin ilgisi yoğun. Bunun nedeni ise dikkat çekici, sadece üniversitelilere yönelik bir yarışma olması ve kaliteli çalışmamız için
olabilir. Yarışmayı geleneksel hale getirmek istiyorum. ‘Üniversiteliler herkese model olmalı’ diye bir sözüm de var. Eğitim ile modellik aynı anda yapılabilir.”

ETİK DEĞİL

Haberin Devamı

Prof. Dr. Erkan İbiş (Ankara Üniversitesi Rektörü): Yarışmaya ve ‘üniversite öğrencileri’ sıfatının kullanılmasına tepkiliyim. Böylesine fiziki özelliklerin değerlendiği bir yarışmada ‘üniversite öğrencileri’ sıfatının kullanılması beni rahatsız ediyor. Öğrencilere yönelik bu tür yarışmalar ve organizasyonun içinde ‘üniversite’ adının geçmesi doğru değil. Çünkü üniversiteler bilim yuvası, bilgi üretir eğitim verirler. 60 bin öğrencimiz var bunların çoğunun bu düşünceye katılacağını tahmin ediyorum. Bunlar ticari amacı güden organizasyonlar gibi görünüyor. Bu tür yarışmaları etik bulmuyorum.

KARAR ÖĞRENCİNİN

Prof. Dr. Hayati Beşirli (Gazi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi): Gençler kendilerine güveniyor ve bunu modellik yarışmaları ile göstermeye çalışabiliyorlar. Kısa yoldan kâr elde etme, para kazanma veya bilgi edinmeye, öğrenmeye çalışıyorlar. Bu isteklerini bilgi, müzik veya güzellik gibi yarışmalarda görmek mümkün.
Önemli olan bu tür organizasyonlar nasıl olacak?
Öğrenciler ticari, cinsel veya fiziksel bir obje olarak mı kullanılacak? O zaman sorun olabilir. Üniversite öğrencilerinin aldığı karara doğru veya yanlış diyemeyiz. Dünyada bu tür yarışmalar düzenleniyor.

Haberin Devamı

POPÜLERLİK ÖNE ÇIKTI

Prof. Dr. Güler Okman Fişek (Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi): Gençler her alanda özgür olmak, isteklerine göre seçim yapmak istiyorlar. Bu tür organizasyonların ucunda maddi bir ödül varsa bu da öğrencilere cazip geliyor. Organizasyonun ticari bir yönü de var. Gerçekten maddi imkanları çok kısıtlı olan birçok öğrenci var. Günümüzde popüler olmak, tanınmak çok fazla öne çıkıyor. Ünlü olmak için de katılabilirler. Üniversitelilerin kendi alanlarında yaptıkları çalışmalarla gündeme gelmelerini ister gönül elbette.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!