ABD'den cumhurbaşkanlığı seçimi değerlendirmesi

Güncelleme Tarihi:

ABDden cumhurbaşkanlığı seçimi değerlendirmesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2014 08:47

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, başkent Washington D.C.'de düzenlediği günlük basın toplantısında Başbakan Erdoğan'ın kazandığı cumhurbaşkanı seçimine ilişkin soruları yanıtladı. Marie Harf, kendisine yöneltilen "Seçim koşullarını nasıl buluyorsunuz" sorusunu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) raporuna dayandırarak yanıtladı ve seçimlerde adaylar arasındaki rekabetin eşit koşullarda geçmediğini söyledi.

Haberin Devamı

AGİT'in, Türkiye'de ilk kez yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili hazırlık niteliğinde yayınladığı raporun dün kendilerine de ulaştığını belirten Harf, rapora göre adayların genel olarak özgür bir kampanya yürüttüğünü, toplanma ve miting haklarına saygı duyulduğunu belirtti. Ancak seçimde eşit koşullarda rekabet olmadığı söyleyen Marie Harf, "Raporda Erdoğan'ın başbakanlık resmi makamını kullanmasının ve yanlı medya ilgisinin kendisine diğer adaylar üzerinde ciddi bir avantaj sağladığına dikkat çekiliyor" dedi.

Harf, AGİT'in gelecek günlerde daha geniş bir rapor hazırlayacağını sözlerine ekledi.

Basın toplantısında, gazetecilerden gelen "Bu koşullarda seçimi özgür, adil ve şeffaf olarak tanımlayabilir misiniz" sorusunu ısrarla yanıtlamaktan kaçınan, Harf, "Sizin için bu konuda daha fazla bir analizimiz yok" diye konuştu.

Harf, "İlk kez yapılan doğrudan cumhurbaşkanı seçimi dolayısıyla Türkiye halkını ve Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan'ı kutluyoruz" dedi ve zorlu bir seçim kampanyası yürüten diğer iki adayı da kutladıklarını söyledi.

Marie Harf, ABD Başkanı Barack Obama'nın önümüzdeki günlerde Erdoğan'ı aramasını beklediklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!