Görme engelliye kılavuz köpek ayıbı

Güncelleme Tarihi:

Görme engelliye kılavuz köpek ayıbı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2014 01:13

Tatil için Fransa’dan memleketi Aydın’a gelen görme engelli genç kadın, kılavuz köpeği ne alışveriş merkezi ne de taksiye alınmadığı için perişan oldu.

Haberin Devamı

FRANSA'nın Bauvais şehrine bağlı Noyon beldesinde yaşayan Fizyoterapist Yıldız Gedikoğlu (25), annesi Ergül ve kendisi gibi görme engelli kız kardeşi Zeliha ile tatil için memleketleri Aydın’a geldi. Genç kadın, yaşamını kolaylaştırmak için Fransa’daki bir dernek tarafından verilen, ‘Galak’ adlı özel eğitimli ‘Golden Retriever’ cinsi kılavuz köpeğini de yanında getirdi.

HİÇBİR TAKSİ ALMADI

Türk Hava Yolları’na ait uçakta sorunsuz şekilde Fransa’dan Türkiye’ye gelen Gedikoğlu, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na inmelerinden itibaren, kendisi için ‘göz görevi gören’ kılavuz köpeği nedeniyle sorun yaşamaya başladıklarını söyledi. Gedikoğlu, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Taksiciler köpeği almak istemedi. Saatelerce taksi aradık. Maalesef sadece bir taksi şoförünü, kılavuz köpeğimle aracına binmeye ikna edebildik. Aydın’a geldikten sonra da sıkıntılar bitmedi. Hiçbir alışveriş merkezi veya mağaza köpekle içeri girmeme izin vermedi.” Fransa’da 1958 yılından bu yana görme engellilerin kılavuz köpekleriyle tüm kamuya açık yerlere girebildiğini anlatan Gedikoğlu, şöyle devam etti: “Fransa’da da köpekle pek çok yere girilemez. Ancak, özel eğitimli kılavuz köpekler her yere girebilir. Bu çağda Türkiye’de kılavuz köpeklerin alışveriş merkezlerine bile alınmamasını anlamak mümkün değil.”

Haberin Devamı

Bizzat tanık olduk: Köpekle alamayız

DHA muhabiri ile Aydın’da bulunan bir alışveriş merkezine giden Yıldız Gedikoğlu, annesi ve kız kardeşinin kılavuz köpeği ‘Galak’ın pasaportu ve aşı kartını göstermelerine rağmen “Mağazamızın kuralları gereği alamayız” denilerek içeri bırakılmadı. Bunun üzerine buradan ayrılan Gedikoğlu Ailesi, bunun dışında gittikleri toplam 6 mağaza ve alışveriş merkezine de alınmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!