Bağdat’ta kriz

Güncelleme Tarihi:

Bağdat’ta kriz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2014 01:31

IŞİD’e karşı mücadele sürerken, Irak’ta hükümet krizi patladı. Yeni Cumhurbaşkanı Masum, hükümeti kurma görevini Başbakan Maliki yerine Parlamento Başkan Yardımcısı El Abadi’ye verdi. Kendisine bağlı birlikleri Bağdat’ta konuşlandıran Maliki’nin taraftarları da sokağa çıktı.

Haberin Devamı

IRAK’ta terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’yle (IŞİD) çatışmalar sürerken, başkent Bağdat’ta hükümet krizi patlak verdi. Bağdat’ta siyaset ısınırken, dün Kürt kökenli Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Haydar el Abadi’ye hükümeti kurma görevini verdi. Şii Ulusal İttifakı, Abadi’yi başbakan adayı olarak ilan etmişti. Kırılgan bir platform olarak tanımlanan Şii Ulusal İttifakı, Maliki’nin Kanun Devleti Koalisyonu ve Şii dini adamları Mukteda el Sadr ile Ammar el Hekim’in partilerinin oluşturduğu Irak Ulusal İttifakı’ndan meydana geliyor. Yeni başbakan adayı Abadi, bütün Iraklıların IŞİD barbarlığına karşı işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

MALİKİ YANLILARI SOKAKTA

Göstericiler, Firdevsi Meydanı’nda “Hepimiz Maliki’yiz” sloganlarıyla Nuri el Maliki’nin üçüncü dönem Irak Başbakanlığı için adaylığını desteklediler. Kendisine darbe girişimi yapıldığını öne süren Maliki, önceki gece kendisine bağlı özel birlikleri Bağdat’ın kilit yerlerinde konuşlandırdı. Dün ise olan bitenin “ABD destekli anayasa ihlali” olduğunu söyledi. Partisi de adaylarının Maliki olduğunu duyurdu. 30 Nisan’daki genel seçimlerde, Başbakan Maliki’nin lideri olduğu “Kanun Devleti Koalisyonu” 93, “Muttehidun Bloku” 23, “Şii Koalisyonu” 29 ve “Vataniyye Bloku” 21 sandalye elde etmişti. Hükümeti kurmak için 328 sandalyelik parlamentoda 165 oyun gerektiği Irak’ta, hiçbir parti hükümeti tek başına kuracak çoğunluğu sağlayamamıştı.

Haberin Devamı

ABD’DEN MASUM’A DESTEK

Irak halkının değişim için arzusunu net şekilde ortaya koyduğunu ifade eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yeni Cumhurbaşkanı Fuat Masum’un uygun şekilde davrandığını belirtti. Kerry, Maliki’den suları bulandırmamasını istedi. ABD Başkanı Barack Obama da daha önceki konuşmalarında Irak’ta tüm etnik toplulukları temsil eden kapsayıcı bir hükümet kurulması yönünde çağrı yapmıştı.

ERBİL'E DOĞRUDAN SİLAH YARDIMI

Bu gelişmeler yaşanırken ABD’nin IŞİD’e karşı savaşan Kürt gruplara doğrudan silah yardımına başladığı öğrenildi. ABD Savunma Bakanlığı da ülkenin kuzeyinde IŞİD’e yönelik operasyonların örgütü yavaşlattığını ancak zayıflatmadığını, bununla birlikte operasyonu genişletme planlarının da olmadığını duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!