Allah Türkiye’yi dünyanın pırlantası, yıldızı yapsın

BAŞBAKAN ve 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin balkonunda Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’i anons ettiğinde, Ocak 2011 sonları ve Bişkek’teki sahne gözümün önüne geldi.

Haberin Devamı

O günlerde Türk-Kırgız İş Konseyi Başkanı olan Atilla Yerlikaya, Erdoğan’ın 1-2 Şubat 2011’de gerçekleştireceği Bişkek gezisine dikkatimi çekip, teklifte bulunmuştu:
Allah Türkiye’yi dünyanın pırlantası, yıldızı yapsın- Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev’le İş Konseyi Başkanı olarak görüşme ayarlayabilirim. Kendisi bir süre sonra ülkesinin Cumhurbaşkanı olacak. Gitmişken Coca-Cola İçecek’in oradaki fabrikasını da görür, döneriz.
Birlikte bir günlüğüne gittiğimiz Bişkek’te parlamento binasındaki makam odasına girdiğimizde Atambayev, görüşmeyi Türkçe yapabileceğimizi belirtti:
- Belki biraz unutmuş olabilirim ama sorularınıza Türkçe yanıt vereceğim.
Ardından Türkiye’ye bakışını paylaştı:
- Kırgızistan sizin “Ata” vatanınız. Türkiye de bizi “Anavatanımız”. Allah Türkiye’yi dünyanın pırlantası, yıldızı yapsın. Türkiye’nin kardeşliğine, dostluğuna, yardımına ihtiyacımız var.
Türkiye’nin o günlerdeki konumuna değindi:
- Türkiye çok gelişti. Dünyanın dev ekonomileri arasına girecek. Allah’ın yardımıyla bunu başarınca, bize de örnek olacak, yolumuzu açacak.
Dün Türkiye’nin Kırgızistan’a yaptığı yardımlar konusunda arşiv taraması yaptım. Şu verilere ulaştım:
TEMMUZ 2010: Türkiye, Kırgızistan’a 10 milyon doları nakit, kalanı Türkiye İşbirliği Kalkınma Ajansı (TİKA) tarafından yaptırılacak konutlar olmak üzere 21 milyon dolar hibe edecek. Açıklamayı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile dönemin Kırgızistan Birinci Başbakan Yardımcısı Almazbek Atambayev yaptı.
HAZİRAN 2012: Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal, Kırgızistan’a 6 milyon dolar hibe, 100 milyon dolar da 20 yıl vadeli yüzde 0.18 faizli kredi verileceğini açıkladı. Türkiye, son 2 yılda Kırgızistan’a 30 milyon dolar hibe etti. 51 milyon dolarlık borcunu sildi.
MART 2013: Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Kırgızistan’a bir personel taşıma aracı, 3 ambulans, 20 sahra telefonu, 35 el telsizi, 21 gece görüş sistemi hibe etti. TSK’nın Kırgızistan’a teknik desteği 13 milyon doları buldu.
HAZİRAN 2014: TİKA, Kırgızistan Sağlık Bakanlığı’na 3 adet tam donanımlı ambulans hibe etti.
Bu derlemeyi, “Kırgızistan’a neden bu yardımlar verildi?” sorgulaması için yapmadım.
Sadece “balkon dayanışması” sonrası anımsayalım istedim.

Yazarın Tüm Yazıları