Peşmerge Güver'deki üç IŞİD karargâhını ele geçirdi

Güncelleme Tarihi:

Peşmerge Güverdeki üç IŞİD karargâhını ele geçirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2014 10:48

Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetimine bağlı peşmerge güçleri, Musul’un Güver beldesinde İŞİD terör örgütüne ait üç karargâhı ele geçirdi. IŞİD'den geri alınan Güver, yağmanın ardından bomboş sokakları ve terk edilmiş evleriyle hayalet kenti andırıyor.

Haberin Devamı

Rudaw TV’nin haberine göre, Mahmur hattından sorumlu peşmerge güçlerinin komutanı Sirwan Barzani, IŞİD mensuplarını Güver çevresinden uzaklaştırdıklarını söyledi.

Barzani, “Karaçuh tepelerinin batısında bulunan üç IŞİD karargâhını ele geçirdik” dedi.

Peşmerge Güverdeki üç IŞİD karargâhını ele geçirdi

YAĞMALAYIP KAÇTILAR
Peşmerge güçlerinin, üç gün süren çatışmaların ardından tekrar kontrolüne aldığı Güver nahiyesi, bomboş sokakları ve terkedilmiş evleriyle adeta hayalet kenti andırıyor.

Peşmergenin, ağır saldırıları karşısında dün Güver'i terkeden IŞİD militanları, kaçarken geride yakılmış binalar ve araçlar bıraktı. Dükkan ve marketlerin yağmalandığı nahiyede, IŞİD'in kendi kurallarını hemen uygulamaya koyduğu görüldü. Kamu kurumlarına tabelasını asan örgütün, birçok noktaya çektiği bayraklarıyla duvarlara yazılan "İslam Devleti Halifeliği" ibaresi dikkati çekti.

Haberin Devamı

Peşmerge Güverdeki üç IŞİD karargâhını ele geçirdi

Güver'in, peşmerge kontrolüne geçmesinin ardından kısa süreliğine evini ve iş yerini kontrole gelen bazı nahiye sakinleri, gördükleri manzara karşısında çok şaşırdıklarını belirtti. Ev ve dükkan sahipleri, militanların birçok eşyayı yağmaladığını, kıymetli ne varsa alıp götürdüklerini aktardı.

Esnaf Rebaz Sait, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Dükkanımdan 11 bin dolarlık erzak ve eşya almışlar. Veresiye defterini de yakmışlar" dedi. Kawa Yusuf da can güvenliği tehlikede olmasına rağmen evini görmek istediğini belirterek, "Eşimin bileziklerini yanımıza almayı unutmuşuz. Hepsini almışlar. Başka bir şey bulmak için evin altını üstüne getirmişler. Bunlar, yağmacılardan oluşan bir örgüt" diye konuştu.

Peşmerge Güverdeki üç IŞİD karargâhını ele geçirdi

ENDİŞE SÜRÜYOR
IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplar çekilse de peşmerge, nahiye halkının evlerine dönmesine sıcak bakmıyor. Nahiye girişine gelen herkes, uyarılıyor. Peşmerge, görüntü almak isteyen gazetecilerden de dikkatli olmalarını ve işlerini çabuk bitirmelerini istiyor. Zira keskin nişancı militanlar, kasabanın dışındaki bazı noktalara konuşlanarak, Peşmergeleri ve sivilleri hedef alan saldırılarına devam ediyor.

Haberin Devamı

Yaklaşık 10 bin nüfuslu Güver nahiyesi, Erbil'in 40 kilometre güneybatısında bulunuyor.

30 MİLYON DOLAR ÇALDILAR
DHA’nın haberine göre Rudaw ayrıca, 10 Ağustos’ta Musul’a bağlı Celawla ilçesine saldırdıktan sonra, dün gece kamu kurumlarını yakan örgüt mensuplarının, bir bankadan 30 milyon dolar çaldıklarını bildirdi. Banka Müdürü Hamid Raşid, “İlçedeki memurların bir yıllık maaşı ve devlet tarafından tahsis edilen projelerin ödeneklerini çaldılar” dedi.

SURİYE’DE İLERLİYOR
Bu arada IŞİD’in Halep kırsalında ilerlediği ve birçok bölgeyi ele geçirdiği bildirildi.

Suriye’de de ilerleyişini sürdüren IŞİD, Rakka ve Deyr Ezzor’un ardından ülkenin en büyük ikinci şehri olan Halep’e yöneldi. Halep kırsalında IŞİD ile muhalifler arasında yoğun çatışmalar yaşandığı haberleri geliyor. Şiddetli çatışmalar sonrasında IŞİD’in Halep’in kuzey kırsalında bulunan Akhtarin beldesinin yanı sıra çok sayıda bölgeyi ele geçirdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Muhaliflere yakın kaynaklar IŞİD’in çok sayıda belde ve kasabayı ele geçirdiğini aktardı. Yoğun çatışmalar sonrasında bu sabah Akhtarin, Türkmen, Barah, Elguz, Mesudiye, Aziziye, Duybık gibi yerleşim yerlerini ele geçirdiği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!