Çankaya seçimi sonrası borsada yüzde 2,43 düşüş

Güncelleme Tarihi:

Çankaya seçimi sonrası borsada yüzde 2,43 düşüş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2014 18:33

CUMHURBAŞKANLIĞI seçimlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1. turda zaferle ayrılması ile piyasalarda beklenen senaryo gerçekleşti.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın ilk turda seçilmesi geçtiğimiz haftayı 2.1540 TL’den kapatan doları dün sabah saatlerinde kâr satışlarıyla 2.1350 TL’ye kadar çekti. Ancak geçen haftadan miras kalan Türkiye’nin notu konusundaki belirsiz açıklamalarının ardından, diğer kuruluş Fitch’ten gelen seçim sonrası sürpriz doları tekrar 2.1580 TL’ye kadar çekti.

BORSADA KAYIP

Fitch “Erdoğan’ın seçim zaferine rağmen siyasal riskler yüksek seviyede seyrediyor” açıklamasında bulunurken doların gün içindeki düşük seviyesinin yarattığı alım fırsatının da etkisiyle dolar günü 2.15 TL’den kapadı. Dolardaki 2 kuruşluk dalgalanma borsada da satışları beraberinde getirdi. Seçim senaryolarının gerçekleşmesinin ardından güne yüzde 1’in üstünde yükselişle başlayan ve 80 bin puan seviyesinin üstüne çıkan endeks Fitch açıklamaları ile sert satışlara sahne oldu. Bankacılık hisseleri önderliğinde gerçekleşen satışlar borsayı tekrar kritik 80 bin seviyesinin altına getirdi. Borsa günü yüzde 2.43 kayıpla 77 bin 271 puandan kapadı.

Haberin Devamı

KABİNE BELİRSİZLİĞİ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin piyasaya pozitif etkisinin kısa sürmesi sadece Fitch açıklamalarına da bağlanmıyor. Yüksek enflasyon, Fed faiz kararının zamanlaması ve IŞİD ile sıcak çatışmaların haftalar süreceğinin açıklanması seçim sonrasına taşınan piyasa riskleri olarak göze çarpıyor. Bunun yanı sıra cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turda bitmesinin çok öncesinde fiyatlandığını belirten finans sektörü temsilcileri başbakanın kim olacağı ve kabine belirsizliğinin piyasalar üzerinde satış baskısı yaratabileceğini belirtiyor. Nitekim Abdullah Gül Ak Parti’ye dönme kararını açıklamasına rağmen parti başkanının seçileceği kongrenin 27 Ağustos’ta cumhurbaşkanlığı devir teslim töreninden bir gün sonra yapılacağının açıklanması piyasalarda satış baskısını canlı tuttu. Uzmanlar endekste 77.500 seviyesinin kırılması durumunda satışların artabileceğine, dolarda ise 2.1580 TL’nin geçilmesinin ise yükselişi artıracağına dikkat çekti.

Çankaya seçimi sonrası borsada yüzde 2,43 düşüş
Ankara'da sıcak saatler


Çankaya seçimi sonrası borsada yüzde 2,43 düşüş
ABDULLAH GÜL NE YAPACAĞINI AÇIKLADI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!