İngiltere'nin zirvesi belli peki ya Türkiye'de durum ne?

Güncelleme Tarihi:

İngilterenin zirvesi belli  peki ya Türkiyede durum ne
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2014 16:05

İngiltere'nin 'müziğe yön verenler' listesi belirlendi. Türkiye'deki yön veren isimlerde ise ağırlık kadın solo müzisyenler ve internet dünyasını zekâlarıyla sarsanlar öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Pek çoğunun posteri duvarlarımızı süsledi: The Beatles, The Rolling Stones, Bob Dylan, David Bowie, Led Zeppelin, Joy Division, Blondie, Nirvana, Sex Pistols… Onlar müziğin efsane müzisyenleri, dev kadroları.

Peki onların devri sona mi erdi? İngiltere’nin en prestijli müzik dergilerinden NME’ye göre bu sorunun yanıtı ‘kısmen.’ Ünlü dergi şu tabiri kullanıyor: ‘Müzik, sürekli akan bir nehir gibi…’ Haliyle, günümüzde dinleyiciyi en çok etkileyen müzisyen ve gruplar da sabit kalmıyor. NME, Beatles’ın efsane şarkısı ‘ Strawberry Fields Forever’a atıfta bulunarak, artık müzik dünyasında kimsenin bir Strawberry Fields Forever yazmasının bir anlamı olmayacağını söylüyor. Bu da şu demek: müzik değişir, hiçbirşey sabit kalamaz!

İLK İKİ İNGİLTERE’DEN, KANYE İSE ZİRVEDE TEK ABD'Lİ

İngilterenin zirvesi belli  peki ya Türkiyede durum ne

Kurt Cobain'in solisti olduğu Nirvana'nın etki alanı zamanın ötesinde.

Haberin Devamı

Ünlü derginin iddiası; ‘Artık yeni gruplar, Led Zeppelin ve The Stones gibi önemli grupların hilelerini kullanıyor ama onlar aslında Jack White olmak istiyorlar’ yönünde. Dergi, Jack White’ı birkaç sayı önce de kapağına taşımıştı. Sürekli Brit pop’u öven, müziğin tarihini İngiltere’nin değiştirdiği iddia eden NME tarihini düşünecek olursak belki de bu iddiaya biraz daha mesafeli yaklaşmalı.

İngilterenin zirvesi belli  peki ya Türkiyede durum ne

Kanye West'in 2013 albümü 'Yeezus' çok başarılıydı.

NME dergisi, 21. yüzyılın klasikleri olabilecek potansiyel isimleri belirlediği ve bunu özel bir sayıda yayınladığı araştırmasında listenin 1 numarasında İngiliz alternatif rock grubu Radiohead’e; ikinci sırasında da yine Ada’nın milli değeri David Bowie’ye yer verdi. ABD’li hip hop prodüktörü ve rapçi Kanye West de 3 numara oldu.

Listede Michael Jackson, Madonna, The Beatles yer almıyor.

Peki günümüz müzik dünyasını sahiden onlar mı şekillendiriyor?
Eskiler gerçekten de eskide mi kaldı? Tarşılır.

EN ETKİLİ İLK 10 SANATÇI (NME)

Haberin Devamı

İngilterenin zirvesi belli  peki ya Türkiyede durum ne

1. Radiohead
2. David Bowie
3. Kanye West
4. The White Stripes
5. The Strokes
6. The Flaming Lips
7. The Gun Gun Club
8. Kate Bush
9. Nick Cave
10. The xx

TÜRKİYE’DE HANGİ İSİMLER MÜZİĞE YÖN VERİYOR?

İngilterenin zirvesi belli  peki ya Türkiyede durum ne

Eski Monopop solisti İrem Derici, katıldığı müzik yarışmasından sonra parladı.

Türkiye listelerine göz atalım. Pek çok online müzik platformunda öne çıkan isimler arasında; İrem Derici, Hadise, Sıla, Demet Akalın, Berkay, Murat Dalkılıç, Hande Yener, Oğuzhan Koç, Ayşe Hatun Önal, Gökhan Türkmen, Sibel Can, Nil Karaibrahimgil, Sinan Akçıl, Nazan Öncel, Mabel Matiz, Yusuf Güney, Mehmet Erdem, Yalın, Rafet El Roman var.

Türkiye’de ‘featuring’ meselesi de çok yaygın. Ozan Doğulu & Ebru Gündeş, Murat Boz & Gülşen, Tarkan & İskender Paydaş, Doğukan Manço & Tuğba Yurt, Erdem Kınay & Merve Özbey, Lara Fabian & Mustafa Ceceli gibi isimlerin bir araya gelerek ürettikleri projeler de 2014 Türk müzik endüstrisinde vazgeçilmeyen bir noktayı işaret ediyor: düet tutuyor! Bu iş, genellikle prodüktör albümleri için uygulanıyor. Yalnız yeniler değil, eskiler de düet albümlere 2014'te de devam kararı aldı. Güçleri birleştirmenin artısı çok...

SILA’DAN VAZGEÇİLMİYOR

Haberin Devamı

İngilterenin zirvesi belli  peki ya Türkiyede durum ne

Sıla'nın konser biletleri günler öncesinden bitiyor.

Türk müzik endüstrisi; yaz döneminde -haliyle- popüler ve hareketli şarkıların eksenine giriyor. Genel olarak çizgisini bozmayan ve aynı türün farklı örneklerini söyleyen Sıla hangi albümü yaparsa yapsın, hem yeni müzisyenleri hem de dinleyicileri peşinden sürüklüyor. Tutarlı, bütünlüklü, derinliği olan ve genelde slogan olabilecek sözleri Türk dinleyici benimsiyor. Mehmet Erdem; ‘ağır abi’ klasmanını dolduran en yeni ve popüler isim. Genç erkek müzisyenlerin çok az olduğu ve genellikle yeni bir erkek müzisyenin kendine zor yer bulabildiği Türk müzik endüstrisinde önemli bir adım atıyor ve pek çok dinleyiciye de ilham veriyor.

Haberin Devamı


RAKI MASASINDAN VİRALİN GÜCÜNE

İngilterenin zirvesi belli  peki ya Türkiyede durum ne

Yüzyüzeyken Konuşuruz'un Facebook'taki hayran sayısı 35 bini aştı.

Mabel Matiz, Zakkum ‘efkârın parodisi’ni yaparak kültürümüzün en önemli parçalarından biri olan rakı sofralarını hafızamıza kazıyor. Genç gruplar içinde ise Yüzyüzeyken Konuşuruz, Büyük Ev Ablukada, The Ringo Jets, Gaye Su Akyol, Bubituzak gibi müzisyenler de liste başarısından ziyade sosyal medya ve viralden yürüyor. Zekice ve komik şarkı sözleri, ilginç videolar, dolu ve eğlenceli konserler bu isimlerin alametifarikası. Pek çok dinleyici de bu isimlerin izinden gidiyor.

BAKMADAN GEÇME!