Davutoğlu: Irak'ta yaşananlar darbe teşebbüsü

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu: Irakta yaşananlar darbe teşebbüsü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2014 15:08

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum'un ülkenin kritik süreçten geçmesine rağmen hükümeti kurma görevini geciktirdiğini iddia etti ve Masum'u anayasayı ihlal etmekle suçladı. Bu gelişmenin ardından Maliki'ye bağlı özel birlikler Bağdat'ta konuşlandı. Davutoğlu ise Irak'taki durum için "darbe teşebbüsü" dedi.

Haberin Devamı

Maliki Irak Anayasa Mahkemesi'ni görevini yapmaya çağırdı. Maliki, "Irak çok tehlikeli bir durumdan geçiyor. Cumhurbaşkanı ise, hala hükümeti kurma görevini vermedi. Irak Anayasasını çiğnemiştir. Bu nedenle anayasa mahkemesi ve Irak Meclis Başkanı Selim Ceburi'yi görevlerini yerine getirmeye çağırdım." dedi.

Dün akşam Irakiye televizyonuna konuşan Maliki, Fuat Masum aleyhine anayasa mahkemesine dava açacağını kaydetti.

Fuat Masum'un Irak Anayasası'nı çiğnemekle ülkeyi karanlık bir döneme götüreceğini söyleyen Maliki, Irak bütünlüğünün tehlikede olduğunu hatırlattı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN IRAK'TA TEHLİKELİ ADIM KAYGISI
Dışişleri Bakanlığı, Irak Cumhurbaşkanlığı Sarayı etrafına güvenlik güçlerinin gönderilmesini kaygıyla izlendiklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, Irak Başbakanı Nuri Maliki'nin dün gece Cumhurbaşkanı Fuat Masum tarafından kendisine yeni hükümeti kurma görevinin verilmemesini gerekçe göstererek, anayasanın ihlal edildiğini; ordunun, aşiretlerin ve gönüllülerin kendi yanında olduğunu ileri süren beyanlarını, Irak'taki istikrasızlığı daha da derinleştirecek tehlikeli bir adım olarak görüldüğü ifade edildi.

Bu çerçevede Cumhurbaşkanlığı Sarayı etrafına güvenlik güçlerinin gönderilmesini de kaygıyla izlendiğine işaret edilen açıklamada, "Bu kritik süreçte tüm Iraklı liderleri Irak'ın anayasal bir devlet olarak birlik ve bütünlüğünü temsil eden Cumhurbaşkanı Masum'a tam destek vermeye davet ediyoruz. Irak'ın içinden geçmekte olduğu bu son derece hassas dönemde, başta Başbakan Maliki olmak üzere, Iraklı tüm liderlerin ülkenin önünü açacak bir yaklaşım benimsemeleri, Irak’ta kargaşa ortamını daha da derinleştirecek oldu bittilerden kaçınmaları hayati önem taşımaktadır. Esasen bu yöndeki gayretlere öncelikle tüm Iraklı kardeşlerimizin karşı çıkacağına inanıyoruz" denildi.

DAVUTOĞLU: DARBE TEŞEBBÜSÜ VAR
Irak'ta yaşanan gelişmelerle ilgili dün gece açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,

"Maalesef başbakan konusunda Şii partiler arasında uzlaşma sağlanamaması anayasal zorunluluk dolayısıyla mutlaka bir atamanın yapılması gerektiğinden son 2 gündür yoğun bir siyasi kriz içinden geçiyoruz. Maliki'nin başbakanlıkta ısrar etmesi ve konumdan vazgeçmemesi üzerine. Cumhurbaşkanı sarayının kuşatmaya maruz kalmasıyla açıkçası darbe teşebbüsü, bir teşebbüsle karşı karşıya kalındı. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Irak'ta bugün işleyen bir parlamento ve yetkilerini kullanmaya kararlı bir cumhurbaşkanı var. Türkiye olarak biz Irak'ta meşru siyasi zeminin yanındayız" dedi.

Davutoğlu, Irak'ta mezhepçi ayrışmanın zemininden vazgeçilmesini ümit ettiklerini, bunun için ellerinden gelen bütün imkanlarla Irak'ın istikrara kavuşması için çabalarının süreceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!