ABD'nin Irak'taki Kürtleri IŞİD'e karşı silahlandırdığı ileri sürüldü

Güncelleme Tarihi:

ABDnin Iraktaki Kürtleri IŞİDe karşı silahlandırdığı ileri sürüldü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2014 01:31

ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı kullanmaları için Irak'taki Kürtlere silah temin etmeye başladığı ileri sürüldü. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Mesut Barzani geçtiğimiz gün, "Dostlarımızdan istediğimiz destek sağlamaları ve terörist grupları yenmemizi sağlayacak silahları elde etmemizde bizimle işbirliği yapmaları" diyerek kendilerine silah yardımı yapılması gerektiğini söylemişti.

Haberin Devamı

Silahların halihazırda hangi kurum tarafından temin edildiği konusunda bilgi vermeyen kaynaklar, sadece silahların Pentagon tarafından gönderilmediğini söyleyebileceklerini kaydetti.

Ancak adlarının açıklaması istemeyen Amerikalı üst düzey yetkililer, hükümetin, Kürtlerin silahlandırılması için Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) yetki vermeye hazırlandığını iddia etti.

Daha önce de ABD ordusunun, Iraklıların ellerindeki silahları IŞİD'e karşı mücadele eden Peşmergelere devretmesi için yardımcı olduğu ileri sürülmüştü.

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), geçmişte çeşitli ülkelerde benzeri silahlandırma operasyonları düzenlemişti.

ABD'DEN YENİ SALDIRI

Bu arada ABD savaş uçakları, Erbil yakınlarında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne ait bir araç konvoyunu vurdu.

Haberin Devamı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından (CENTCOM) yapılan açıklamada, ABD ordusunun Irak'ta IŞİD militanlarına karşı saldırılarını sürdürdüğü belirtilerek, dün gece Erbil yakınlarında Kürt güçlerini savunmak için başarılı bir hava operasyonu düzenlendiği belirtildi.

Açıklamada, ABD savaş uçaklarının, Erbil'i savunan Peşmerge güçlerine saldırmak için ilerleyen bir IŞİD konvoyundaki bazı araçları havadan vurduğu kaydedildi.

Operasyonda görev alan uçakların tümünün daha sonra bölgeyi güvenli biçimde terkettiği bilgisi verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!