Barış için bir 72 saat daha

Güncelleme Tarihi:

Barış için bir 72 saat daha
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2014 01:36

İSRAİL ve Filistin arasında dün tüm gün süren karşılıklı açıklamalara rağmen bir türlü çıkmayan ateşkes kararı, sonunda kabul edildi.

Haberin Devamı

Mısır’ın başkenti Kahire’de süren görüşmelerde Filistin heyetinin kalıcı ateşkes müzakerelerinin sürmesi için 72 saatlik yeni geçici ateşkesi kabul ettiği açıklandı. Fransız haber ajansı AFP’nin görüştüğü Filistin heyetinden üst düzey bir yetkili, Mısır’ın her iki taraf için de “doğaçlama bir konsensus” sağladığını aktardı. İsrail tarafından ilk aşamada ateşkes kararı için herhangi bir doğrulama gelmedi. Akabinde, İsrail’in de geçici ateşkesi kabul ettiği açıklandı. Ateşkes, dün gece yarısından itibaren başladı. İsrail’in Gazze’ye yönelik 17 Temmuz’da başlattığı Koruyucu Hat kara harekâtında, geçen hafta varılan geçici ateşkesin ardından yürütülen müzakerelerden sonuç alınamıyordu. Dün önce Hamas’tan (Filistin Direniş Örgütü) 72 saatlik yeni ateşkes teklifinin değerlendirildiğine dair umut verici bir açıklama gelmişti. Ancak, Filistin heyetinin başkanı Azzam Ahmed, İsrail’in müzakerelere geri dönmek için önşart koştuğunu, bu dayatmanın kabul edilemez olduğunu söyleyince karşılığında İsrail Başbakanı Netanyahu da rest çekmişti. Netanyahu, “Koruyucu Hat operasyonu devam ediyor. İsrail çatışma altında müzakere etmeyecek” demişti. İsrail heyeti geçen hafta salı günü başlatılan ancak 72 saat dolduktan sonra devamı gelmeyen geçici ateşkes sonrası cuma sabahı Kahire’den ayrılmıştı. Ancak Filistin heyeti, bugün düzenlenecek Arap Ligi acil toplantısı için Kahire’de kalmaya devam etti.

Haberin Devamı

Operasyon sürüyor can kaybı artıyor

Geçici 72 saatlik ateşkesin son bulduğu cuma gününden sonra İsrail’in 150’den fazla hedefe düzenlediği saldırılarda en az 15 kişi hayatını kaybetti. Filistin tarafının ise 110 füze saldırısından 80’i İsrail sınırlarına isabet etti. Operasyonun başlamasından bu yana ölen Filistinli sayısı en az 1918’i buldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!