Anafartalar Zaferi'nin 99'ncu yıldönümde film gibi kutlama

Güncelleme Tarihi:

Anafartalar Zaferinin 99ncu yıldönümde film gibi kutlama
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2014 13:48

ANAFARTALAR Zaferi'nin 99'ncu yıldönümü, Çanakkale'de Conkbayırı'ndaki Atatürk Anıtı'nda coşkuyla kutlandı. Askerler, yaptığı canlandırmayla töreni izleyenlere Çanakkale Geçilmez Destanı'nın dönüm noktası olan zaferi bir kez daha yaşattı.

Haberin Devamı

Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gidilerken, Çanakkale'de bir kez daha 10 Ağustos Anafartalar Zaferi'nin gururu yaşandı. Çanakkale Boğazı'nı geçemeyeceklerini anlayınca Gelibolu Yarımadası'na karadan çıkarma yapan ve buradan da boğaza ulaşmak isteyen İtilaf Devletleri'nin tüm umutlarının yok edildiği 10 Ağustos Anafartalar Zaferi, 99'ncu yıldönümünde coşkuyla kutlandı. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Conkbayırı'nda düzenlenen törene Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, 18. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gürgen, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Eceabat Kaymakamı Nurettin Dayan, Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Eceabat Belediye Başkanı MHP'li Adem Ejder, Avustralya Askeri Ataşesi Albay Jim Burns ve Yeni Zelandalı Askeri Ataşesi Albay Peter Woods ile askerler ve vatandaşlar katıldı.

Haberin Devamı

Anafartalar Zaferinin 99ncu yıldönümde film gibi kutlama


Tören Atatürk Anıtı'na, Valilik, 2'nci Kolordu Komutanlığı ve Avustralya ile Yeni Zelanda adına çelenklerin konulmasıyla başladı, şehitler anısına saygı atışı yapıldı. Türk bayrağı, İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi.
Büyük zaferin tarihini anlatan Piyade Binbaşı Çetin Aktaş şunları söyledi:

Anafartalar Zaferinin 99ncu yıldönümde film gibi kutlama


"10 Ağustos'ta, sabahın ilk ışıklarıyla beraber Çanakkale Savaşları'nın dönüm noktası, tarihteki son büyük süngü savaşı başladı. Düşman silahını kullanmaya vakit dahi bulamadı. Boğaz boğaza kahramanca mücadele neticesinde ilk hatta bulunan düşmanın büyük bölümü imha edildi. 10 Ağustos 1915'te gerçekleşen bu muharebeyi uzaktan dürbünüyle izleyen İngiliz Başkomutanı Hamilton, Türkler'i kovanından çıkan arılara benzeterek, 'İngilizler için bu derece ümitsizce ve kan dökücü olan bu muharebelerin açıklaması asla kağıda yazılamaz' diyerek 10 Ağustos günü Türk kuvvetlerinin gösterdiği muhteşem cesareti ve üstün başarıyı itiraf etmiştir" dedi.

Haberin Devamı

Anafartalar Zaferinin 99ncu yıldönümde film gibi kutlama

ZAFERİ TEKRAR YAŞATTILAR
Anafartalar Zaferi kutlama töreni, 2'nci Kolordu Komutanlığı'na bağlı 18'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda görevli askerlerin tarihteki son süngü hücumu olan Anafartalar Muharebeleri'ni canlandırmasıyla devam etti. Mustafa Kemal rolünü Asteğmen Mustafa Mutlu'nun üstlendiği canlandırmada, Conkbayırı'nda top atışları sırasında Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal'in göğüs cebindeki saate bir şarapnel parçasının isabet etmesine ve yaralı bir Anzak askerinin savaşa ara veren Türk askeri tarafından kucaklanıp siperine götürülmesi anına yer verildi. Canlandırmaya katılan askerler gösteri sonunda hep birlikte 10'uncu Yıl Marşı'nı söyledi. Marşa töreni tribünde izleyenler ayağa kalkıp Türk bayraklarını sallayarak eşlik etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!