Soma'da sendika kördüğüm

Güncelleme Tarihi:

Somada sendika kördüğüm
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2014 12:52

MANİSA’nın Soma İlçesi’nde, 301 madencinin yaşamını yitirmesi ardından, işçilerin baskısı üzerine istifa ettiklerini açıklayan Maden İş Sendikası Ege Bölge Temsilciliği yönetiminin, daha sonra bu kararlarından vazgeçip, genel merkezlerinin kendilerini görevden almasına rağmen mahkeme kararıyla dönmesi, 3 şubeye bölünmeyi planlayan sendikada işlerin kördüğüm olmasına neden oldu. Şimdi ilçede, bir yandan 12 binden fazla işçinin temsilcisi olduklarını öne süren eski yönetim, diğer yandan da, geçici yönetimler, yeni delege seçimlerine başladı. Soma’da işçiler, yaşanan iç çekişmeden dolayı temsilcisiz kalmış oldu.

Haberin Devamı

Geçen 13 Mayıs’ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait ocakta meydana gelen yangında 301 madenci yaşamını yitirdi. Faciadan sonra kendilerini temsil etmekle görevlendirdiklerini sendika yönetimine de tepki gösteren maden işçileri, 20 Mayıs 2014 tarihinde, protesto gösteri düzenledi. İşçilerin bu sırada sendika binasına girmeye çalışması üzerine Türk İş’e bağlı Maden İş Sendikası Ege Bölge Başkanı Tamer Küçükgencay istifa ettiğini açıkladı. İstifasını yazılı olarak da veren Küçükgencay, yönetimden ayrıldı. İşçilerin tepkilerinin sürmesi üzerine aynı gün yönetim kurulunun 4 üyesi de, sözlü olarak basın mensuplarının önünde istifa ettiklerini açıkladı.

SENDİKA SOMA’DA 3 ŞUBEYE BÖLÜNDÜ

Maden İş Sendikası da radikal karar alıp, madenlerdeki işçilerin haklarının daha iyi savunulması, planlamaların daha doğru yapılması için, Soma’daki Ege Bölge Temsilciliği’ni 3 şubeye ayırmaya karar verdi. Türkiye Kömür İşletmeleri’nde görev yapan kamu görevlileri ile Bergama Koza Altın Madeni’nde çalışan toplam, 2 bin 200 işçi birinci şubeyi, İmbat A.Ş.’de çalışan 4 bin 500 işçi ikinci şubeyi, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’de çalışan 5 bin 500 işçi ise üçüncü şubeyi oluşturdu. Bu üç şubeye de, seçimleri yapmaları için geçici yönetimler atandı.

Haberin Devamı

ESKİ YÖNETİM İSTİFADAN VAZGEÇTİ, KAOS ÇIKTI

Bu sırada işçilerin baskıları üzerine, istifa ettiklerini açıklayan Tamer Küçükgencay dışındaki yönetim kurulu üyeleri Recep Satır, Zekariye Aydın, Yasin Karatay ve Kıyas Çalı, kendilerinin yazılı olarak resmiyette istifa etmedikleri, halen yönetim kurulunda bulunmaları gerektiği itirazında bulundu. Bunu kabul etmeyen Maden İş Sendikası genel merkezi ise, 4 yönetim kurulu üyesini, disiplin kurulu kararıyla görevlerinden aldı. Bunun üzerine Recep Satır, Zekariye Aydın, Yasin Karatay ve Kıyas Çalı, Ankara 15’inci İş Mahkemesi’nin kararıyla, Soma İcra Müdürlüğü tarafından tekrar yönetime getirildi.

ÇİFT KOLDAN SEÇİME HAZIRLIK KARMAŞASI

Mahkeme kararıyla yönetime geri dönen üyeler, resmi olarak yönetim kurulunu oluşturduklarını bu nedenle 12 binden fazla işçinin temsilcisinin kendileri olduğunu ve seçimi de kendilerinin yapacağını ileri sürdü. Yönetim kurulu 23 Ağustos günü de eski delegelerle, seçim yapılmasına karar verdi. Diğer yandan sendika genel merkezinin atadığı diğer iki şubenin geçici yönetimleri de, kendi şubelerinin yönetim yapılarını oluşturmak içinde seçimler yapmaya başladı. Soma 2 No’lu Maden İş Şubesi’nin geçici yönetimi, geçen cuma günü delege seçimini yaptı. İmbat A.Ş.’de çallışan işçiler, yeni yönetimi belirlemeleri için aday olan 380 aday arasından, 150 kişiyi delege olarak seçti. Soma 1 No’lu Maden İş Sendikası’ndaki delege geçiminin de önümüzdeki günlerde yapılacağı açıklandı. Facia sırasında yönetimde bulunan, görevden alınmalarına rağmen mahkeme kararıyla geri dönen eski yöneticilerin, bu seçim sonuçlarını yasal olmadığı için tanımayacakları ve iptali için mahkemeye başvuracakları belirtildi.

Haberin Devamı

"BU KAOS ÇÖZÜLMELİ"

Bu arada eski yöneticilerin mahkeme kararıyla dönmesi ardından görevden alınan Şube Başkanı Ali Gökmen, tam anlamıyla ilçe işçiler arasında bir kaos yaşandığını dile getirdi. Gökmen, şöyle konuştu:

"Bu kaosun bir an önce çözülmenmesi gerekiyor. Buna da mahkemeler karar verecek ama çok sayıda açılmış dava var ve mahkemelerin bunların kararlarını vermesi beklenecek. Eski yönetim, eski delegelerle seçime gidip güven oyu almayı, gerçek temsilcinin kendileri olduğunu söylemeyi planlıyor. Bizler de 3 şube ayrıldık ve şu şubelerin yönetim kurullarının oluşması için seçim çalışmaları yapıyorduk. Şimdi herkes kendi takvimini hazırladı ve seçimler olacak ama hangisi yasal olacak buna mahkeme karar verecek. Elbette gerçek yönetim biziz ama mahkeme son sözü söyleyecek. Daha da karmaşa yaşanmadan bu kaosun bitirilmesi lazım."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!