Hilafete izin vermeyiz

Güncelleme Tarihi:

Hilafete izin vermeyiz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2014 01:17

Haberin Devamı

IŞİD’e geçit yok: Soykırım tehdidi ve Irak Şam İslam Devleti’nin Erbil’e ilerlemesini engellemek için Pentagon’a perşembe günü ‘vur yetkisi’ veren ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan New York Times’a verdiği röportajda “hilafet kurmalarına izin vermeyeceğiz” dedi.
Operasyon sürecek: Obama haftalık açıklamasında ise şöyle dedi: Erbil’deki Amerikan personelinin korunması ve Iraklı güçlerin, dağlarda açlık ve susuzluktan ölen insanları kurtarabilmesi için askeri müdahaleye onay verdim. Gerek görülürse hava operasyonları sürecek.

OBAMA, ABD jetlerinin IŞİD hedeflerini vurduğu önceki gün Beyaz Saray’da New York Times gazetesinin köşe yazarlarından Thomas Friedman’a geniş çaplı bir röportaj verdi. Obama’nın röportajındaki öne çıkan açıklamaları şöyle:

Haberin Devamı

IŞİD tehlikesi: Irak’taki taraflara şunu söylüyoruz. Sizin partneriniz olmak istiyoruz, ama sizin için bunları yapamayız. Bir grup ABD askerini kontrolü sağlamak için sahaya göndermeyeceğiz. Sizin bize uzlaşıya dayalı birleşik bir Irak hükümetini kurmaya çalışmak için istekli ve hazır olduğunuzu göstermeniz gerekecek. IŞİD’i geriletmek stratejik bir çıkar. Onların Irak ve Suriye boyunca bir çeşit hilafet kurmalarına izin vermeyeceğiz, ama bunu sadece boşluğu doldurma gücü olan ortaklarımızın olduğunu bilirsek yapabiliriz. Bu durumda Sünni aşiretler, yerel yöneticiler ve liderlere ulaştığımızda, bir şeyler için savaştıkları hissini taşıyor olmaları gerekir. Bir süre için IŞİD’i bastırabiliriz, ama bizim uçaklarımız geri döndüğünde, yine geri döneceklerdir. ABD, Iraklı Şiilerin ya da herhangi bir grubun hava kuvvetleri olmayacak... Maalesef IŞİD var. Bana kalırsa sıradan Sünniler arasında çok az sempatizanları var. Fakat boşluğu dolduruyorlar...

IŞİD’e operasyon: Eğer katliam tehdidinin olduğu benzersiz bir durumla karşı karşıya iseniz ve bir ülke sizin orada olmanızı istiyorsa yapabildiğiniz ölçüde bu insanların korunması gerektiğine dair uluslararası bir fikir birliğiniz olur. Daha sonra da bunu yapmak için bir zorunluluğunuz olur... Kürdistan bölgesi, diğer mezheplere ve diğer dinlere karşı toleranslı. Bunu başka yerlerde de görmek isteriz.

Haberin Devamı

Irak’taki ABD askerleri tamamen çekilmese daha iyi olmaz mıydı: Şii çoğunluk, Sünni ve Kürtlere daha etkin bir şekilde uzanma fırsatını yakalamıştı. Baas’ın yasaklanması gibi bir yasa çıkarmasaydı, yabancı askere ihtiyaç olmazdı. Fakat bunu yapmaları için onların iradeleri olmayınca ordumuz er ya da geç çapraz ateşe yakalanırdı.

Suriye’de laik muhalefete daha fazla silah verilseydi: “Muhalifler silahlandırılsa durum farklı olurdu” her zaman bir fantaziydi. Bu fikre göre, biz özünde eski doktor, çiftçi, eczacı ve benzeri kişilerden oluşan muhaliflere hafif ya da daha sofistike silahlar verseydik durum daha farklı olurdu. Onların tek başına iyi silahlanmış (Suriye) devletiyle değil aynı zamanda Rusya, İran, savaşlarda pişmiş Hizbullah’la savaşabileceği fikri asla kartlarda yoktu.

Haberin Devamı

Libya’ya müdahale: Kaddafi gittiğinde, herkes posterlerini sallıyor ve “Teşekkürler ABD” diyordu. İşte bu sırada, medeni gelenekleri olmayan toplulukların yeniden inşaası için daha saldırgan çabalar gerekiyordu. Aldığım ders şudur; şimdi her gün şu soruyu soruyorum, “Askeri olarak müdahale etmeli miyiz? Ertesi gün için bir yanıtımız var mı?” Sonrası için çözüm üretememiş olmamız benim için büyük bir ders.

Putin, Ukrayna’ya girebilir: Batı’nın yaptırımlarına karşı Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’yı herhangi bir zamanda işgal edebilir.

Saldırılar hedefine ulaştı

Obama, dün 2 haftalık tatile çıkarken yaptığı açıklamada Erbil’i tehdit eden IŞİD’in silah ve donanımının tahrip edildiğini söyledi. Irak’ta Sünnileri de kapsayan bir hükümet kurulmasının önemini defalarca vurgulayan Obama, özetle şöyle konuştu: “Irak’taki vatandaşlarımızı korumaya devam edeceğiz. Bu teröristlerle savaşında Irak güçlerine yardımcı olacağız. Bu sorunun birkaç hafta içince çözüleceğini sanmıyorum.” Pentagon, önceki gün IŞİD’e yönelik hava saldırılarının görüntülerini yayınladı.

Haberin Devamı

IŞİD’den ABD’ye tehdit

ABD’nin hava operasyonundan ardından IŞİD destekçileri, sosyal medyada Amerikalıları tehdit etmeye başladı. Twitter’da #AmessagefromISIStoUS hashtag’i oluşturan IŞİD sempatizanları, 11 Eylül saldırısının ve Amerikan askerlerinin fotoğraflarının olduğu paylaşımlar yaparak “Sizin üzerinde barbekü partisi yapacağız”, “Bu mesaj her ABD vatandaşı için. Nerede olursanız olun dünyadaki her Müslüman ülkesinde hedefsiniz” gibi ifadeler kullandı. IŞİD sözcüsünün “Korkak olmayın ve bize insansız hava aracı olmadan saldırın. Irak’ta rezil ettiğimiz askerlerin yerine asker gönderin. Onları her yerde rezil ederiz. Allah’ın bayrağını Beyaz Saray’a dikeceğiz” sözleri de Twitter’da paylaşıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!