Komşuluk ‘hukuk’u bitmiştir

Bugün Ankara Hürriyet’te manşete taşıdığımız “Vicdan manzarası” haberi, şehir hayatında hep şikayet ettiğimiz ‘komşuluk hukukunun’ bittiğinin resmidir aslında.

Haberin Devamı

Komşuluk ‘hukuk’u bitmiştir

Haberde ayrıntılarıyla gördünüz.
34 dairenin birden onay verdiği engelli rampasına, giriş kat sakini “Manzaram kapandı ve imara aykırı” gerekçeleriyle itiraz ediyor ve yargıya gidiyor. Sonunda da mahkeme, rampanın yıkılması kararını veriyor.
Vicdan, pozitif ayrımcılık, iyi niyet, merhamet gibi ne kadar duygu varsa hepsini birden yok sayan ama yasalara harfiyen uygun alınmış mahkeme kararı, ‘komşuluk hukuku’na bugüne kadar indirilmiş en ağır darbe oluveriyor.
Fotoğrafa dikkatlice bakın.
Yerden en fazla üç metre yüksekte, önü demir parmaklıklarla kapatılmış küçücük bir pencerenin ne kadar manzarası var ki, ne kadarı kapanabilir. Kaldı ki; rampanın demir korkulukları, pencerenin neresine kadar gelmiş, fotoğrafa bakıp siz karar verin.
Diğer yandan mahkemenin kararına gerekçe olan imara aykırılık durumuna gelince...
Elbette yargı, bu tür durumlarda önündeki yasa ne diyorsa ona göre karar vermeli ama, vicdanları da yaralamadan.
Bir engellinin hayatını kolaylaştıracak, yaşama katılmasının önündeki engeli kaldıracak bir rampa söz konusuyken, vicdanının sesini dinleyip aykırı bir çıkış yapamaz mıydı mahkeme heyeti?
İmar kirliliğinin neredeyse her sokakta, her caddede karşımıza çıktığı bir kentte, bir apartmanın önündeki rampa mı, -üstelik sitenin içinde- imar düzenimizi bozdu?
İmara aykırı kat be kat binalar çıkılırken, yollar düzenlenirken, insanlar balkonlarını kafasına göre kapatırken imar düzenimiz korunuyor da Bakiye Aşan’ın rampası mı engel oldu imar düzeninin korunmasına?

TURİZM HAYALİ

Haberin Devamı

Kendisini ziyaret eden Ankara Ticaret Odası Alışveriş Festivali Komitesi heyetine Ankara hayalini anlatan Vali Alaaddin Yüksel, “Ulusal ve uluslararası festivallerle caddelerinde turistlerin gezdiği, çarşılarından turist otobüslerinin park yeri bulamayacağı; lokantacının, taksicinin para kazanacağı bir Ankara’yı hayal ediyorum” demiş. Alışveriş Festivali, bu hayalin gerçekleşmesine yönelik olumlu bir adım tabi ki ama, tek başına yeterli olmadığını hepimiz biliyoruz. Ankara’nın elindeki turistik değerlere iyi sahip çıkması gerekiyor. Ancak, geçen sene kanalizasyon kokuları arasında Kale’yi gezmeye çalışan turistleri hatırlarsınız. Kale’nin halini önceki gün de “Turizm fay hattı” başlıklı haberle gördünüz. Sağanak yağış sonrası yollar perişan halde. Sayın Vali, hayallere, “Yollarında yürünebilen bir Kale’yle başlamalı” galiba...

Yazarın Tüm Yazıları