Obama: IŞİD'in halifelik kurmasına izin vermeyeceğiz

Güncelleme Tarihi:

Obama: IŞİDin halifelik kurmasına izin vermeyeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2014 16:41

ABD Başkanı Barack Obama, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Suriye ve Irak boyunca bir "halifelik" kurmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Obama: IŞİDin halifelik kurmasına izin vermeyeceğiz


ABD son birkaç gündür IŞİD mevzilerine karşı hava saldırıları düzenliyor ve Irak'ın kuzeyindeki Şengal dağlarına sığınan binlerce Ezidi'ye havadan su ve gıda yardımı yapıyor.

Obama, New York Times gazetesine verdiği bir mülakatta, "Onların Suriye ve Irak boyunca bir halifelik kurmasına izin vermeyeceğiz, fakat bunu yapabilmemizin tek yolu orada boşluğu doldurabilecek ortaklarımızın olduğunu bilmemizden geçiyor" dedi. Obama IŞİD'e karşı saldırıların gerekirse süreceğini ancak kara harekatının söz konusu olmayacağını söyledi. Obama IŞİD'i bir süreliğine kaçırabileceklerini ancak Amerikan uçakları ayrılır ayrılmaz geri geldiklerini belirtti.

Haftalık radyo konuşmasında da Amerikan Başkanı Obama ülkesinin askeri hava harekatının ve insani yardımının son derece önemli olduğunu ancak bunların sınırlı olduğunu söyledi. Erbil'e yaklaşan IŞİD'in daha fazla ilerlemesi durumunda ordusunun hedefli saldırılarla hareket geçeceğini perşembe gecesi ifade ettiğini söyleyen Obama, "Bunu yaptık ve gerekirse yapmaya da devam edeceğiz" dedi. Obama ayrıca ülkesinin Irak'ta başka bir savaşa daha sürüklenmeyeceği sözünü verdi.

İNGİLTERE'DEN İNSANİ YARDIM
Bu arada İngiltere'de ABD'nin insani yardım harekatına katılması için bir uçak gönderdi. BBC'nin edindiği bilgilere göre insani yardımla dolu bir uçak RAF Brize Norton'dan Irak'a hareket etti.

Obama: IŞİDin halifelik kurmasına izin vermeyeceğiz

ABD askeri kargo uçağı insani yardımla dolu

Pentagon ABD'nin IŞİD militanlarına yönelik cuma günü yeni hava saldırısı düzenlediklerini doğrulamış ve ikinci kez Ezidilere havadan insani yardım atıldığını açıklamıştı. Pentagon'un açıklamasına göre 72 paketten oluşan gıda ve su yardımını C-17 ve C-130 kargo uçakları bölgeye attı. Kargo uçaklarına iki adet F/A-18 savaş uçağı eşlik etti. Savaş uçaklarının USS George HW Bush uçak gemisindeki filoya ait olduğu açıklandı.

Suriye'de ve Irak'ta birçok noktayı ele geçiren IŞİD, ismini İslam Devleti olarak değiştirmiş ve Irak'ın kuzeyindeki otonom Kürt bölgesinin başkenti olan Erbil yakınlarına kadar gelmişti. Irak'ın en büyük Hristiyan kenti Karakuş'u da ele geçiren radikal İslamcı örgüt, Mahmur civarında PKK ve Peşmerge kuvvetleri ile savaşıyor. Örgüt Irak'ın en büyük barajı olan Musul barajını da ele geçirdi. Baraj ülkenin su ve elektrik arzı açısından kritik önemde.

ABD cuma günü düzenlediği yeni saldırı dalgasında Erbil'i savunan kuvvetlere karşı kullanılan IŞİD mühimmatının olduğu yere iki adet 227 kilogramlık bomba attı. Cuma günü ilerleyen saatlerde yeni saldırıları doğrulayan Pentagon, insansız hava araçlraının ve savaş uçaklarının hava harekatına katıldığını ve bir havan topu mevkisi ile IŞİD militanlarını taşıyan yedi araçlık bir konvoyun vurulduğunu açıkladı.

Obama: IŞİDin halifelik kurmasına izin vermeyeceğiz


Öte yandan IŞİD ise meydan okumayı sürdürüyor. Bir IŞİD militanı Reuters'a saldırıların üzerlerinde "hiç etkisinin olmayacağını" söyledi. Militan "Uçakların saldırdıkları noktaların stratejik olduğunu düşünüyorlar ancak biz bu şekilde savaşmıyoruz. Biz gerilla stilinde sokak savaşı için eğitildik" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, saldırıların amacının IŞİD'in Erbil'e ilerlemesini durdurmak olduğunu söyledi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne danışmanlık yapmış olan ABD'li eski diplomat Peter Galbraith ise BBC'ye ABD'nin hava saldırılarının Kürtlere "ciddi şekilde güven" vereceğini söyledi. Galbraith "Ayrıca güçlerini yeniden konuşlandırabilmelerini sağlayacak... Başkenti korumak konusuna çok fazla konsantre olmak zorunda olmayacaklar" dedi.

Bu arada Reuters'ın haberine göre, Irak merkezi hükümeti de bir süredir ihtilaflı olduğu Kürdistan hükümetine cuma günü bir uçak dolusu mühimmat gönderdi.

İlgili haber:

Haberin Devamı

Ezidiler kimdir?

Obama: IŞİDin halifelik kurmasına izin vermeyeceğiz

Haberin Devamı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!