Diyarbakırlı İzmirli'nin yanında

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırlı İzmirlinin yanında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2014 16:02

CUMHURBAŞKANI adayı Selahattin Demirtaş, İzmir’de yaptığı son seçim mitinginde, "Ortak vatanda bölünme- parçalanma algısı olmadan, özgürlüğün tadını alacağız. Hiç kimse korkmasın yolumuz açıktır artık. İzmirli korkmasın neden çünkü Diyarbakır onun yanındadır. Tekirdağ korkmasın Hakkari yanındadır" dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş’ın, Gündoğdu Meydanı’ndaki mitingi öncesinde alanı dolduranlara çeşitli grup ve sanatçıların konser verdi. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP milletvekilleri Levent Tüzel, Sırrı Süreyya Önder ile destek veren partilerin yöneticileri de Selahattin Demirtaş’a eşlik etti.

Müzik dinletisi ardından kürsüye çıkan Selahattin Demirtaş, eşi ile birlikte kendisini izlemeye gelenleri selamladı. Demirtaş, "İzmir halkına bin selam" diyerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti:

"Kampanyamızın sonuna geldik. Son gün burada final etkinliğini yapıyoruz. Bugüne kadar gittiğimiz her yerde Türkiye halklarının barışı kardeşliği korkmadan yaşamı özlediğine tanıklık ettik. Sizlerin gayretiyle çabasıyla, yarın sandıktan kardeşlik çıkacak. Oylarıyla Türkiye’nin önünü açacaktır. İşçisi, memuru, öğrencisi, kadını, erkeği, genci yaşlısıyla artık bu topraklarda anavatanımızda bir birlerimizden korkmadan, devletten korkmadan yaşamak istiyoruz. Özgürlüğü diğer onurlu halklar gibi hakkettik. Korkmadan yaşamayı özledik. Öyle bir atmosferde yaşıyoruz ki, hükümetinin ırkçı, tekçi politikaları, dayatmaları nedeniyle bir birimizden korkar hale geldik. Kim kendi kimliğini inancını, yaşam tarzını inkar ederek yaşayabilir? Bizlere yaşam tarzlarımızı dayatmadan, taciz etmeden yaşamak için mücadele etmezsek bizi birbirimize düşman edecekler. Türkiye bu kadar renklilik içerisinde bu yoksulluğu hak etmiyor, hem kültürel olarak hem de topraklarımız zengin ama her ikisinde de fakirlik yaşıyoruz."

ONLARIN MEZHEPÇİLİĞİNİ BOŞA ÇIKARTIN

İsim vermeden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı da eleştiren Selahattin Demirtaş, "Onlar devleti ele geçirecek diye, birbirimize düşman olmayalım. Aleviyi meydanlarda yuhalatanlara karşı, Sünni kardeşlerim Alevilere daha çok sahip çıkın, onların boynuna sarılın, kardeşim deyin. Türkü, Kürtü birbirlerine düşman yapmak istiyorlar kavga etmeyin, omuz omuza yaşayacağız deyin. ’Ermeni af edersiniz’ diyorlar, nerede Ermeni görürseniz sarılın ki bu söylemleri boşa çıkartın. Aynı siyasal düşünceye inanmak zorunda değiliz. Her birimizin bu ülkenin reel gerçekleriyiz. Birbirimizi değiştirerek yaşamak zorunda değiliz bu topraklarda Türk de var Kürt de var. Etnik kimlikler arası dayanışmayı geliştireceğiz. Baskı kurarak horlayarak bunu yapamayız. Kürt halkının ana dilde hakkını en çok Türk halkı savunmalı" dedi.

Selahattin Demirtaş, halklarınr kendi sorunlarını çözmesi gerektiğini, İzmir’de son derece renkli bir topluluk yaşadığını, bunların baskı yapmadan yaşam tarzını dayatmadanan birlikte yaşayabileceğini kaydederken, şöyle devam etti:

"Bunlar bir birbiriyle temas kurmaya, anlamaya çalışmalıdır. Yaşam alanını daraltmaya çalışmak, hiç birimize huzur getirmez. İktidar bunu bilerek yapıyor. Geri kalan bizler düşman olursak, onlara destek vermiş oluruz. Kimliklere saygı duyacağız, düşüncelere saygı duyacağız. Yan yana huzurlu yaşamak için bizler, farklı kimlik ve inançlarımızla yoksul kesimlerimiz, asgari ücretle açlık sınırının altında çalıştırılan işçiler emekçiler, Somalılarız biz. Köylüleriz biz. kimlikler arası ayrılıkları kabul etmeyelim. İşçiden yana ezilenden yana bir devleti oluşturmak, gelecek kurmak için bütün ezilenlerin birliğini sağlayalım."

Kadınlardan da destek isteyen ve onların bu toplumda önemli yere sahip olduğunu dile getiren Selahattin Demirtaş, yok sayılan, inkar edilen, sokakta, evde katledilen, siyasal ve soysal alanda ikinci sınıf muamelesi gören kadınların, yeni yaşamı en çok hak eden kesimi oluşturduğunu söyledi. Selahattin Demirtaş, şöyle devam etti:

"Yeni yaşamın öncü gücü siz olacaksınız. Amasız ve ancaksız kadınlar her anlamda eşit olmalı. Dünyada oran olarak kadın temsiliyetinde dünyanın birinci partisiyiz. Tam 62 il eş başkanımız var. 92 kadın eş belediye başkanımız var. Yüzde 34 milletvekili temsiliyetiyle diğer partilerin beş katıyız. Yeni yaşamı sizler yaratacaksınız. Size biçilen rol ’üç çocuk doğur, sesini kesip otur’ olamaz. Siz şen kahkahalarınızla toplumun geleceğini belirleyeceksiniz. Siz cumhurbaşkanını seçeceksiniz. Sizler Türkiye’nin yüzde 50’sini oluşturuyorsunuz neden sizleri yok sayanlara, kadını yuhalatanlara neden oy vereceksiniz? Kadınlara güvenerek bu yola çıktık. Kadınların tavrı Türkiye’nin önünü açacaktır. Gençliği dair tek yaptıkları kindar ya da dindar gençlik yetiştirmek ondan başka projeleri gelecekleri olmadı."

KASIMPAŞALILIK VIZ GELİR

HDP Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, seçim pusulasındaki kendi isminin bulunduğu yeri de tarif ederken, "Orada iki fotoğraf var, ortada ayna var. Baktığınızda kendinizi göreceksiniz Türkler, Kürtler, ezilenler kendisini görecek. Kendinize oy verin ki işte o zaman, tekçi anlayış, Kasımpaşalılık vız gelir. Dün Diyarbakırdaydık, ’İzmirle el ele gelmeli’ diyoruz" dedi.

Demirtaş, İzmir’in iradesini ortaya koyarak yüzde 50’ye yakın oranda CHP’ye oy verdiğini, buna rağmen Ankara’dan yönetildiklerini, AK Parti’ye oy verilmediği için işsizlikte 7’nci sırada bulunduğunu anlatırken, "Ne yapacaksınız illa AKP’ye mi oy vereceksiniz, hayır formül yeni yaşam" diye ekledi.

ORTAK BİR MODEL YARATABİLİZ


Cumhurbaşkanlığı projelerini de anlatan Selahattin Demirtaş, ısrarla gündeme getirilen ’Düşman olalım’ anlayışı ile mücadele edilmesini istediklerini ifade ederken, şunları söyledi:

"Öyle bir cumhurbaşkanı olmalı ki, Hakkari’nin de İzmir’in de, Tekirdağ’ın Samsun’un da yanında olmalı. Halkları birbirinden üstün görmemeli. 90 yıllık cumhuriyet tarihinde halktan yana bir cumhurbaşkanı, bir parlemento oluştu mu? Ama devlet hiçbir zaman halkların, devleti olamadı. İzin vermediler. Biz zulüm gördük devlet kendini akladı. Katledildik, devlet kendini akladı. Zannetmeyin ki, devlet, Türkün devleti oldu. Hayır, Türkler bir tek gün bu devleti yönetemediler. Halkların bu devleti yönetmesine izin vermediler. Yan yana durmayalım diye, Türk’ü Kürdü birbirine düşman etmek istediler. Türk anasının karşısına Kürt anasının acısını çıkarmayalım. Analarının gözyaşlarının renklerini sorgulamayalım. Biz artık Türkiye’nin ana muhalefet hareketiyiz. Bir sonraki seçimde halkların iktidarına koşacağız. Ortak vatanda bölünme parçalanma algısı olmadan, özgürlüğün tadını alacağız. Hiç kimse korkmasın yollumuz açıktır artık. İzmirli korkmasın neden çünkü Diyarbakır onun yanındadır. Tekirdağ korkmasın Hakkari yanındadır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!