GeriSeyahat 36 saatte Yukarı Manhattan
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Yukarı Manhattan

36 saatte Yukarı Manhattan

18’inci yüzyılda Manhattan’ın kuzeyi varlıklı ve at arabası sahibi kişiler için bir kaçamak yeriydi. Bugünlerdeyse hem ulaşımı kolay hem de görecek daha çok yer var. Harlem’e meşhur A Treni’yle veya şehrin yeni model yeşil taksileriyle gidebilirsiniz. Siyahların başkenti Harlem’deyse kentsel dönüşümün sancıları başladı. Harlem, eski ve yeninin bir sentezi haline geldi. Siyahların rağbet ettiği kilise ayinlerine de rastlarsınız. Her ırktan çalışanların doldurduğu barlara da.

36 saatte Yukarı Manhattan

16.00
ORMANDA

36 saatte Yukarı Manhattan

Bir trene atlayın. Hattın sonuna, 207. Sokak’a kadar gidin. Inwood Mahallesi’ne ulaşın. Birkaç sokak batıda tanıyamayacağınız bir Manhattan bulacaksınız. Inwood Hill Parkı, Manhattan’ın devasa bir alanı. 793 dönüm arazi üzerine kurulu. Bu büyük arazide uçsuz bucaksız bir orman, mağaralar, Hudson Nehri ve Spuyten Duyvil Deresi’ni görebilirsiniz. Peter Minuit’in Lenape Kabilesi’nden satın aldığı Shorakkopoch Kayası görecekleriniz arasında. Patikalar karmaşık ve belirsiz. Bu yüzden nycgovparks.org’dan bir harita edinin. Aksi takdirde akşam yemeği olarak kendinize ağaçlardan meyveler ararsınız.

19.00
BİBER İNFÜZYONU

36 saatte Yukarı Manhattan

Akşam yemeğinden önce küçük tadımlıklar için salaş, kaliteli La Condesa’ya uğrayın. Güzel içkiler ve yemekler hazırlayan bir Meksika restoranı. margaritaları deneyin. Önerimiz jalapeno biberli, ananaslı mezcal (kaktüsten yapılan kurtlu bir tekila).

20.00
AİLE YEMEĞİ

36 saatte Yukarı Manhattan

Washington Heights mahallesinin çoğu 80’lerden beri Dominikli. Margarita Santana, 1984’te Dominik usulü ev yemeklerini yaptığı restoranı açtı. Birkaç yıl sonra Margot’u da restoranların listesine ekledi. Aydınlık, ufak, popüler bir restoran. İngilizcesi fazla gelişmemiş çalışanları, müşterilerin eğlence kaynağı. Kırmızı-beyaz damalı masanıza oturun. Soğanlı dana biftek (28 TL) sipariş edin. Bir başka öneri pilav, kırmızı fasulyeler, kızarmış muz ve anason aromalı İspanyol ekmekleriyle servis edilen kuzu yahnisi (25 TL). Bira içmek istiyorsanız gitmeniz gereken yer bir sokak güneyde. Kalabalık barda, gürültülü sohbetlerin arasında dolaba yönelin ve bir ‘Presidente’ (bir bira türü) alın (4 TL).

22.00
MERKEZ DIŞINDA GECE HAYATI

Inwood ve Washinghton Heights mahalleleri Latin kulüpleriyle ünlü. Ancak daha salonvari mekânlara rastlamak da mümkün. Apt 78, New York’ta bir daire gibi dekore edilmiş popüler bir kulüp. Latin severlerin yanı sıra reggae ve hip hop dinleyicilerine de hitap ediyor. Yaz mevsiminin bir başka gözdesi La Marina. Hudson Nehri’nin batısında. Partide, içeride de dışarıda da George Washington Köprüsü’nün manzarasını görebilirsiniz.

36 saatte Yukarı Manhattan

10.00
İKİ ADIMDA HARLEM

‘Serengeti Teas and Spices’ Liberyalı Caranda Martin’in çay firmasına ait bir kafe. Amerika’daki ilk şubesi. Huzur verici kafenin barı maun ve mermerden yapılmış. Çalışanların size önereceği çay; Masai Lion’s Head (9 TL). Siyah çay yapraklarından üretiliyor. Mekân kahveleri konusunda da iddialı. Önce birkaç sokak ötede Lee Lee’s Baked Goods Pastanesi’ne uğrayın. Alvin Lee 2001’den beri ünlü rugelach’larını (içi dolgulu hamur işi) burada satıyor. Alacağınız tereyağlı, ince dilimlenmiş ‘rugelach’ çayınızın yanına çok yakışacak.

11.00
YÜRÜ GİTSİN

36 saatte Yukarı Manhattan

Frederick Douglass Bulvarı’ndan yürüyüşe başlayın. Genelde restoran bulvarı olarak bilinir ancak ev eşyaları ve kıyafet mağazaları da oldukça fazla. Bütçe dostu Bébénoir Butik bunlardan biri. Batıdaki 125. Sokak’ta American Apparel mağazasını bulabilirsiniz. Sokak satıcıları Obama oyun kâğıtları ve Kim Kardashian kokulu vücut yağları satıyor.

12.30
SANAT-YEMEK EŞLEŞMESİ

36 saatte Yukarı Manhattan

Yemeğinizi sanatsal hale getirin. Studio Müzesi Harlem’in merkezinde. Afrikalı diasporası ressamlarının eserleri sergileniyor. Ardından Billie Black’e gidin. Yengeç etiyle servis edilen kızarmış kedibalığını (30 TL) deneyin. Veya doğuya, Harlem’in İspanyol bölgesine doğru yola çıkın. New York’lu Porto Rikoluların manevi evine, Latin Amerikalı sanatçıların eserlerinin sergilendiği müze ‘El Museo del Barrio’ya gidin.

15.00
ESKİ BİR EV

36 saatte Yukarı Manhattan

1776’da George Washington’ın uyuduğu, hatta savaş planladığı, 1790’da Alex Hamilton’ın akşam yemeği yediği ve bir düelloda vurulduğu, Aaron Burr’un Madam Elizabeth Jumel’le evlenip taşındığı evi Morris-Jumel Malikânesi. Çok fazla önemli kişiyi ağırlamış olmasına rağmen çok tercih edilen bir ziyaret noktası değil. Manhattan’ın en eski binalarından. Eğer ziyaret ederseniz, Jummel Teras Kitapçısı’na uğrayın. Randevuyla çalışan, bölgenin tarihi ile ilgili bir kitapçı. Malikane ile ilgili çekici bir başka özellik sahibi. Kurt Thometz evin üst katında yaşıyor ve kitapçıdaki tüm kitaplardan daha fazla bilgiye sahip.

20.00
CEKET GİYİN

36 saatte Yukarı Manhattan

1940’larda Dizzy Gillespie, Charlie Parker ve Thelonious Monk Minton Playhouse’un müdavimlerindendi. Mekân, caz müziğin doğduğu nokta olarak da biliniyor. 70’lerde kapatıldı. Ancak dönüşü muhteşem oldu. Time Warner’ın eski CEO’su Richard Parson renove etti. Güney mutfağı uzmanı şef Alexander Smalls yemek işini üstlendi. Çalan müzikler misafirleri geçmişe, yemeklerse geleceğe götürüyor. Ispanaklı, kremalı çıtır orfoz (77 TL) veya tatlı patates püresi ve karalahanayla servis edilen turp (60 TL) bunun örneği.

23.00
ÜÇ SAHNE

Gecenizi gürültülü bir birahanede mi, samimi bir kokteylcide mi geçirmek istersiniz? Harlem’de her moda göre bir yer var. Bier International uzun tahta masalarla dekore edilmiş bir biracı. Alman biralarına ağırlık veriyor. Ancak Kenya, Bronx gibi daha egzotik yerlerden biralar da mevcut. 67 Orange Street ufak, stil sahibi bir kokteyl barı. Kleopatra’nın tutkusu, karanlık çöktüğünde Manhattan gibi ilginç isimlendirilmiş kokteyller var (28 TL). Başka bir tercih olarak, Marcus Samuelsson’ın gözde kulübü Red Rooster’a gidin. Henüz üç yaşındaki mekân şimdiden Harlem’in en çok tercih
edilenlerinden.

36 saatte Yukarı Manhattan

9.30
EN İYİ PAZAR

36 saatte Yukarı Manhattan

Rahiplerin vaaz verdiği, kilise korosunun ilahiler söylediği kilise gezileri Harlem turizminin bir parçası. Uzun bir sırada beklemek istemiyorsanız Harlem Heritage Turları’nın götürdüğü Canaan Baptist Kilisesi’ni tercih edin. 85 liralık tur paketine çevre mahalleleri gezmek de dahil. Rehberiniz enerjik Harlemli Neil Shoemaker veya 85 yaşındaki Andi Owens olacak.

13.30
SINIRSIZ MİMOSA

İlk bakışta Harlemlilerin pazar brançında mimosa (şampanya ve portakal suyuyla yapılan içki – 28 TL) için Lido’yu doldurduğunu göreceksiniz. Ancak Lido’nun asıl olayı yemekleri. Mönüde Hollanda tarzı kahvaltılıklar pankekler de var fakat önerimiz İtalyan yemekleri. Üzerine adaçayı serpiştirilmiş zencefil soslu kabak dolgulu ravioliyi (dolgulu kare şeklinde İtalyan makarnası - 38 TL) deneyin. Terayağlı, yumurtalı, keçi peynirli, domatesli ve jambonlu panini ekmeği bir başka öneri (28 TL).

15.00
MOZAİK CAMLAR

Fort Tryon Park’tan Hudson Nehri’ni ve New Jersey’nin çitlerini rahatça izleyebilirsiniz. Ama asıl ününü, Metropolitan Sanat Müzesi’nden alıyor. Manastıra benzer binaların içine konuşlandırılmış müzenin üç avlusu var. Heykeller, mozaik camlar, elyazmalarıyla dekore edilmiş. Dekorasyonun en önemli parçası Metropolitan Müzesi’nin Ortaçağ’dan kalma ünlü tek boynuzlu at heykelleri.

False