Açıklanmayan not uykusuz bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Açıklanmayan not uykusuz bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2014 01:53

HAFTA boyunca Türkiye’nin notunu düşürüp düşürmeyeceği tartışma konusu olan Moody’s’den dün gece saat 02.00’ye kadar bir açıklama gelmedi.

Haberin Devamı

Gece boyunca Moody’s açıklamasını bekleyen finans sektörü temsilcileri, sosyal medyada, ‘not beklerken uykusuz’ kaldık yorumları ile tepkilerini dile getirdi. Türkiye yarınki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanırken, finans çevrelerinin gündeminin merkezine ‘not düşürüp düşürmeyeceği’ bütün hafta merak konusu olan Moody’s oturdu. Haftanın son işlem gününde Moody’s’den Türkiye piyasalarının kapanmasından sonra bir açıklama gelmezken, raporun Avrupa piyasalarının kapanmasını takip eden saatlerde geleceği beklentisi oluştu. Ancak dün gece saat 22.00’den sonra da herhangi bir açıklama gelmeyince, gözler bu kez kapanışı Türkiye saatiyle gece yarısını bulan ABD piyasalarına çevrildi. Fakat dün gece gazetelerin son baskısının yayına hazırlandığı saat 02.00’ı da geçen saatlere kadar Moody’s’den hala bir açıklama gelmemesi, Türk finans çevrelerinde şaşkınlık yarattı.

SEÇİM ETKİSİ

Kredi kuruluşlarının genelde not değerlendirmesi, rapor veya toplantı tarihlerini önceden açıklamaları ve bu takvimlere uymaları nedeniyle Moody’s’in aylar öncesinden duyurduğu 8 Ağustos tarihinde beklenen Türkiye raporunu neden açıklamadığı merak edildi. Kaldı ki, Modoy’s dün gece birçok ülke ve kuruluşa ilişkin not değerlendirmesi ve rapor yayınladı. Mayıs 2013’de yaptığı not artışı ile Türkiye’yi yatırım seviye olan ‘Baa3’ kredi notu seviyesinde derecelendiren Moody’s, son olarak geçtiğimiz nisan ayında not görünümünü ‘durağandan’ negatife çevirmişti. Hafta başında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin olumlu bir değerlendirme beklemediği yorumuna piyasalardan sert tepki gelirken, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, Moody’s’den nota ilişkin değerlendirme konusunda herhangi bir sinyal almadıklarını açıklamıştı. Dün gece geç saatlere kadar beklenen Türkiye değerlendirmesinin bir türlü gelmemesi, bazı çevrelerce ‘Not düşecek, o yüzden cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde açıklama yapılmaması kararı alındı’ şeklinde yorumlandı.

TAKVİMİMİZ KESİN DEĞİLDİR

Bir grup finans sektörü temsilcisi ise, ‘Notu düşürmek için herhangi bir neden yok. Raporun içeriği ne olursa olsun, seçim öncesine denk geldiği için spekülasyona neden olmamasına özen gösterilmiş olabilir” yorumunu yaptılar. Ancak sonuç olarak dün gece saat 02.00’ye kadar beklenen rapor gelmedi. Moody’s dün gece geç saatlerde Anadolu Ajansı’na sadece verilen tarihlerin ‘beklenti’yi ifade ettiğini, kesinlik anlamı taşımadığını belirten kısa bir açıklama yapmakla yetindi. Bunun üzerine finans sektörü temsilcilerinin sosyal medyadaki yorumları, “Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonrasına kalan açıklama pazartesi ya da haftanın ilk günlerinde gelir” şeklini aldı.

Sosyal medyanın gündemi oldu

Haberin Devamı

Moody’s’in rapor açıklaması dün gece de sosyal medyanın önde gelen konularından biri oldu. Türk finans sektörü temsilcileri ve ekonomi gazetecileri dün akşam erken saatlerden itibaren Moody’s’den gelecek haberleri beklediği ifade eden tweetler atmaya başladı. Bu bekleyiş gece yarısına doğru, yerini uzun bekletilmeyi anlatan fotoğraflara ve sabırsız ifadelere bıraktı. Saatler bu sabah 02.00’yi geçtiğinde ise, beklemekten vazgeçen finans ve medya sektörü temsilcileri uykusuz kalmaktan yakınan tweetlerle geceyi bitirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!