Suriyeli genç kız töre kurbanı oldu

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli genç kız töre kurbanı oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2014 19:32

ŞANLIURFA’da, geçen çarşamba günü boş arazide cesedi bulunan ve yakınlarının altınlarını gasp eden kişiler tarafından öldürüldüğünü iddia ettiği Suriyeli 18 yaşındaki Luma Ahmed’in, evden kaçtığı gerekçesiyle aile meclisinin kararıyla öldürüldüğü ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Cinayeti aile meclisinin kararıyla işlediği ileri sürülen genç kızın ağabeyi Şahat Ahmed kayıplara karışırken; anne, baba ve kardeşlerinin de bulunduğu 6 kişi jandarma tarafından gözaltına alındı.

Geçen pazatesi günü evden çıkıp geri dönmediğini söyleyerek polise kayıp başvurusu yapılan Luma Ahmed’in, çarşamba günü öldürüldükten sonra İkizce Mahallesi’nde boş araziye atılmış cesedi çobanlar tarafından bulundu. Jandarma ekiplerinin incelemesinde bulunan cesedin, savaşın ardından Şanlıurfa’ya gelerek Eyyübiye Mahallesi’ne yerleşen ve hakkında kayıp başvurusu yapılan Luma Ahmed’e ait olduğunu saptadı. Adli Tıp Kurumu’na kaldırılanSuriyeli kızın otopsisinde, vücuduna isabet eden 5 kurşunla öldüğü belirlendi.

ÇELİŞKİLİ İFADELER DİKKAT ÇEKTİ

Soruşturma başlatan jandarma, ifadesine başvurduğu aile fertlerinin genç kızın ekmek almak için evden çıktığını ve üzerindeki altınlarının bulunmadığını söyledi. Genç kızın gasp edildikten sonra öldürülmüş olacağını söyleyen yakınlarının soğukkanlı oluşu ve ifade sırasında Luma Ahmed’in yanındaki altınlara ilişkin çelişkili ifadeleri dikkat çekti.

ANNE, BABA VE KARDEŞLERE GÖZALTI

Bunun üzerine aile fertlerini mercek altına alan jandarma, ailenin yaşadığı mahallede yaptığı araştırmada ise Luma Ahmed’in bir süre önce evden kaçtığını tespit etti. Bunun üzerine jandarma, öldürülen kızın babası Habib, annesi Bahriya Abbas Mohammed, ablası Nahla Kurbaty, kardeşleri Velit, İmed Kutsi ve Reşit Ahmed’i gözaltına aldı. Jandarma yaptığı aramada ailenin diğer ferdi olan 33 yaşındaki Şahat Ahmet’e ise ulaşamadı.

"AİLE MECLİSİ KARARIYLA ÖLDÜRDÜK"

Jandarma, kızlarının evden kaçtığını ve uzun süredir gözükmediğini, bir ağabeyin de kaybolduğunu söyleyerek aile fertlerini sorgulamaya başladı. Jandarmanın elde ettiği bilgilerin ardından aile fertleri, suçlarını itiraf etti ve kızlarını evden kaçıp namuslarını kirlettikleri gerekçesiyle ortak karar alarak kayıp olan ağabeyine öldürttüklerini itiraf etti. Kızlarının kendileri gibi Suriyeli olan sevdiğine kaçtığını ve adresinin ağabeyi Şahat tarafından öğrenilmesi ile salı günü cinayetin işlendiğini itiraf eden Luma Ahmed’in yakınları sorguda şunları söyledi:

"Savaştan kaçarak Şanlıurfa’ya geldik ve yaşamaya başladık. Günlük işlerde çalışarak geçimimizi sağlıyorduk. Luma, bir süre önce birden ortadan kayboldu. Kendisini aramaya başladığımızda bazı tanıdıklarımız bize kızımızın Suriyeli olan sevgilisine kaçtığını söyledi. Bizi çevremiz ve tanıdıklarımız kınayıp, eleştirmeye başlayınca öfkelendik. Şahat, pazartesi günü geldi ve Luma’nın yerini öğrendiğini söyledi. Bunun üzerine kendisini öldürme kararı aldık ve plan hazırladık. Şüpheleri üzerimize çekmemek için önce polise giderek Luma’nın kayıp olduğunu bildirdik. Yalnız bir ağabeyini görürse korkup kaçacağını veya polise gideceğini düşünerek 2 ağabey ile 1 ablasını yanına gönderdik ve kendisini affettiğimizi, eve gelerek barışması için ikna etmelerini kararlaştırdık. Ağabeyleri ile ablası salı günü Luma’yı buldu ve konuşmak için otomobile bindirdi. Daha sonra şehrin dışına çıkmışlar ve boş arazide Şahat, namusumuzu kirleten kız kardeşini tabancayla öldürmüş."

ADLİYEYE SEVK EDİLDİLER

Aile fertleri, cinayetin ardından hayatlarına bir şey olmamış gibi devam ettiklerini ancak cesedin bulunduğunun ortaya çıkmasının ardından Şahat’ın cezaevine girme korkusuyla kaçtığını söyledi. Aile meclisi kararıyla Luma’yı öldürdüğünü itiraf eden baba, anne ve 4 kardeşi, jandarmadaki sorgulamalarının ardından Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık kontörlünden geçirildi ve adliyeye sevk edildi. Şüpheli aile fertlerinin savcılık sorgulamasının sürdüğü öğrenilirken, güvenlik güçleri cinayeti işlediği ileri sürülen ve Suriye’ye kaçmasından şüphelenilen ağabey Şahat Ahmed’in bulunmasına yönelik çalışmasını sürdürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!