Zeytinlere kıymayın

Güncelleme Tarihi:

Zeytinlere kıymayın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2014 01:14

Tarım Komisyonu’nun raporunda zeytinlik alanları enerji yatırımlarına açacağı savunulan yasa tasarısının arkasındaki asıl neden de ortaya çıktı.

Haberin Devamı

ZEYTİN ve zeytinyağı sektörünün uykularını kaçıran Elektrik Piyasası Kanunu ve Zeytinciliğin Islahı ile ilgili yasa tasarısıyla ilgili geçen hafta toplanan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nun raporunda ilginç detaylar dikkat çekti. Zeytinlik alanları maden aramalarına ve enerji yatırımlarına açması nedeniyle tepki çeken tasarıya neden olarak gösterilen nükleer ve termik santraller de raporda resmen yer almış oldu.
Hükümet adına yapılan sunum özetinde, “Mersin Akkuyu’daki nükleer enerji santrali inşaatında, Soma’da Türkiye Kömür İşletmeleri’ne ait ruhsatlı bir sahada, Muğla’daki özelleştirilen Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ile Yatağan Termik Santrali’nde, Kemerköy ve Yeniköy santrallerini besleyecek Işıkdere, Akbelen kömür sahalarında bulunan zeytinlik alanlar nedeniyle sorunlar yaşandığı” ifadesi dikkat çekti.
Enerji ve madencilik alanında karşılaşılan temel sorunun zeytinliklerin 3 kilometre civarında herhangi bir tesisin kurulamaması olduğu belirtilen raporda, bu alanlarda madencilik yapılamadığı, santral ya da jeotermal tesisi kurulamadığı ifadesine yer verildi.

Haberin Devamı

KAMU YARARI İZNİ

Raporda, 2012 yılında Zeytinliğin Islahına Dair Yönetmelik’te değişiklik yapılarak, ÇED raporunun uygun olması ve Bakanlığın izniyle 3 kilometrelik alanda bu tip yatırımlara izin veren uygulamanın getirildiği, ancak 14.5 ay sonra Danıştay tarafından yürütmesinin durdurulduğu belirtildi. Bu sürede zeytinlik alanlara 3 kilometre mesafe dahilinde 26 maden işletme ruhsatlı saha için kamu yararı kararı alınıp faaliyetine izin verildiği, toplam 1835 hektar olan bu maden sahalarının hiçbir zeytinlik alanına etki etmediği, hükümet görüşü olarak yer aldı.

ANAYASA’YA AYKIRI

Rapora muhalefet şerhi koyan CHP ve MHP’li vekiller, tasarının yasalaşmasıyla zeytincilik sektörünün çok ağır darbe alacağı görüşünde. Özellikle zeytinlik tanımı için getirilmek istenen 25 dekar alt sınır ifadesinin ‘zeytinciliğin sonunu’ getireceği düşünülüyor. Zeytincilik yasasının değiştirilmesinin Anayasa’ya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu savunan muhalefet ve sektör temsilcileri, geçimini zeytincilikten sağlayan 10 milyonun üzerinde kişi adına tasarıya karşı olduklarını belirtti.

Haberin Devamı

HEDEF BİRİNCİLİK OLMALI

Yeni dönemde görüşülmesi beklenen tasarıyla ilgili bölgenin önemli üreticilerinden Muran Narin, zeytin yasasının her iki yılda bir değiştirilmeye çalışıldığını hatırlatarak, “Bununla uğraşmak yerine ülke genelinde boş duran 12 milyon 3 ve 4’üncü sınıf tarım arazilerine zeytin dikilsin. Dünyanın en büyük zeytin üreticisi olalım. Yılda 20 milyon ton gibi bir değer üretelim. Enerjimizi zeytin yasasının değiştirmeye harcamayalım” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!