ABD Kuzey Irak'ta IŞİD'i vurdu

Güncelleme Tarihi:

ABD Kuzey Irakta IŞİDi vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2014 16:00

ABD Başkanı Barack Obama'nın hava harekatı yetkisi vermesinin ardından Pentagon, Kuzey Irak'ta Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı. IŞİD'i vuran iki savaş uçağı ABD'nin eski Başkan George Bush'la aynı adı taşıyan uçak gemisi USS George H.W. Bush'tan kaldırıldı. Akşam saatlerinde Basra Körfezi'nden kalkan ABD savaş uçakları Erbil'deki IŞİD mevzilerini ikinci kez bombaladı. İnsansız uçak da kullanılan saldırılarda bir IŞİD konvoyu hedef alındı.

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yapılan açıklamada, Amerikan ordusuna ait personelin bulunduğu Erbil'e yakın bir bölgeye IŞİD’in top atışı yapması üzerine, ABD Hava Kuvvetleri Kuzey Irak’ta saldırı başlatıldığı ifade edildi.

Hava saldırısının başladığını Pentagon sözcüsü Tuğamiral John Kirby Twitter'dan duyurdu. Pentagon, operasyonda lazer güdümlü bombalar kullanılarak IŞİD'e ait seyyar topçu biriminin vurulduğunu bildirdi.

Kirby saldırı kararının ABD Başkanı ve ordular Başkomutanı Barack Obama’nın yetkisi ile merkez komutanlığı tarafından verildiğini kaydederken, “ABD Başkanı’nın açıkça belirttiği gibi ABD ordusu, IŞİD’in Amerikan personeli ve tesislerine yönelik tehdit oluşturması halinde direkt eyleme geçmeye devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Operasyonda Basra Körfezi'nde konuşlandırılan savaş gemisinden kaldırılan F/A-18 tipi iki savaş uçağının, yaklaşık 225 kilogram ağırlığında lazer güdümlü bombalar kullanarak hedefi vurduğu öğrenildi.

ABD TÜRKİYE’YE ÖNCEDEN HABER VERMİŞTİ

IRAK'I YİNE BUSH VURDU !
(Zeynep GÜRCANLI- ANKARA)
ABD'nin Irak'ta IŞİD militanlarına yönelik gerçekleştirdiği hava harekatında yine "Bush" adı. 1990-1991'deki Birinci Körfez Savaşı'nda ABD'de Irak'a "vur" emrini dönemin Başkanı George Bush (baba Bush) vermişti.

Saddam Hüseyin'in devrildiği, ikinci Körfez Savaşı ise 2003'te gerçekleşti. Irak'a vur emrini bu kez, dönemin ABD Başkanı olan oğul George Bush vermişti.

ABD'nin bugün Irak'a yönelik gerçekleştirdiği üçüncü harekatta ise, Başkanlık koltuğunda Barack Obama oturuyor. Ancak saldırı, ABD'nin eski Başkanı George Bush'la aynı adı taşıyan uçak gemisi USS George H.W. Bush'tan kalkan uçaklarla gerçekleştiriliyor.

ABD Kuzey Irakta IŞİDi vurdu

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi başkenti Erbil yakınlarında gerçekleştirilen operasyon TSİ 13.45'te gerçekleştirildi.

Dün de ABD uçaklarının bölgede uçtuğu haberleri gelmişti. Ancak daha sonradan bunların keşif uçuşu olduğu öğrenilmişti.

Haberin Devamı

IŞİD'ten kaçıp Sincar Dağı'na sığınan Ezidilere dün ABD havadan 8 bin paket yiyecek ile içecek su yardımı yapmıştı.

OBAMA 'SOYKIRIM' DEMİŞTİ
ABD Başkanı Barack Obama dün ulusa sesleniş konuşmasında, IŞİD'in bölgede yaptıklarını 'soykırım' olarak nitelendirmişti. Obama, hava harekatı için yetki vermiş ancak ABD askerinin yeniden Irak'a girmeyeceğinin altını çizmişti. Obama, "Amerika Birleşik Devletleri'nin Irak'ta bir başka savaşa sürüklenmesine izin vermeyeceğim. Iraklıları destekliyoruz ancak Amerikan askerleri Irak'a geri dönmeyecek" ifadelerini kullanmıştı.

BM'DEN İNSANİ KORİDOR HAZIRLIĞI
Bu sırada İngiltere Kuzey Irak'ta yaşayan tüm İngiliz vatandaşlarından "derhal" bölgeden ayrılmalarını istedi.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler de ABD operasyonunun ardından Irak'ta insani koridor oluşturulması için hazırlıklara başladı.

ABD Kuzey Irakta IŞİDi vurdu
OBAMA HAVA HAREKATI İÇİN YETKİ VERDİ

NE TÜRKİYE HAVA SAHASI NE DE İNCİRLİK KULLANILDI
(Uğur ERGAN / ANKARA)

Pentagon’un ABD Hava Kuvvetleri’ne ait uçakların IŞİD mevzilerini vurduğunu açıklaması, ABD uçaklarının Türkiye Hava Sahası’nı kullanıp kullanmadıkları sorusunu da gündeme getirdi.

Türk askeri kaynakları, “Hiçbir şekilde Türkiye Hava Sahası kullanılmadı. Aynı şekilde İncirlik de kullanılmadı. Bizdeki bilgi ABD uçaklarının Katar üzerinden geçiş yapıp harekat yaptıkları yönünde. Basra Körfezi’ndeki uçak gemisinde bulunan uçaklar olabilir. ABD’nin bir hava operasyonu yapacağını bekleniyordu” dediler.

Haberin Devamı

Aynı yetkililer, Türkiye ile Irak sınırında askeri açıdan herhangi bir ek önlem alınıp alınmadığı sorusuna da, “Sınırda yeterli birliğimiz var. Bu nedenle bir ek önlem alma veya hareketlilik gibi bir şey söz konusu değil” yanıtını verdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!