Hava'da yeni düzenin ayrıntıları

Güncelleme Tarihi:

Havada yeni düzenin ayrıntıları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2014 12:16

GENELKURMAY Başkanlığı, Diyarbakır’daki hava üssünün isim olarak lağvedilmesinin çözüm süreci veya bayrak indirme olayıyla ilgili olmadığını açıklarken, askeri kaynaklar yeni düzenin ayrıntılarını Hürriyet’e anlattı. Buna göre Diyarbakır’daki karargah, hava üssü olarak kullanılmaya devam edilecek, komuta merkezi ise Eskişehir’de olacak. Diyarbakır’daki komutanlığa Hava Kuvvetleri Personel Başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan atandı.

Haberin Devamı

İLK F-16 PİLOTLARINDAN

Havada yeni düzenin ayrıntıları
2014 Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla Eskişehir’deki komutanlığa atanan ve Akın Öztürk’ten sonra Hava Kuvvetleri Komutanı olması beklenen Orgeneral Abidin Ünal, Türkiye’nin ilk F-16 pilotlarından biri. Ünal, ABD’den Türkiye gelen F-16’lar için eğitim aldıktan sonra çok sayıda savaş pilotunu bizzat yetiştirdi.

1987’de ilk F-16 uçuşları ile birlikte Öncel Filo Komutanlığı’nda öğretmen pilot olarak, ardından da 1989’da 142. Filo’da F-16 Kol Komutanı olarak görev aldı. Ünal, 2008’te Korgeneralliğe terfi etti. Bu rütbe ile Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt ve Denetleme Başkanlığı, Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı, 1. Hava Kuvveti ve 6. Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezi (COAC) Komutanlığı görevinde bulunduktan sonra orgeneralliğe terfi etti. 30 Ağustos’tan itibaren geçerli görevi ise Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı olacak.

Haberin Devamı

FÜZELER VE HAYALET UÇAKLAR

Yeni yapı ile birlikte muharip birlikler tek bir noktadan komuta edilecek. Bu amaçla Eskişehir’de Muharip Hava Kuvveti ve Hava Savunma Komutanlığı kuruldu. Hava operasyonlarını tek bir merkezden yönetmek üzere merkez komuta karargahı Eskişehir’de, Komutan Yardımcılığı ve Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezleri Komutanlığı Diyarbakır’da oluşturuldu.

Yeni hava savunma füzeleri, uydu gibi teknolojiler, tek bir muharip komutanlık üzerinden kontrol edilecek. Türkiye’nin Çin ile sözleşme masasına oturduğu 3.4 milyar dolarlık uzun menzilli hava savunma füzesi sistemleri, Hava Füze Savunma Komutanlığı’nın emrine verilecek. Önümüzdeki yıllarda envantere girecek 16 milyar dolarlık F-35 savaş uçakları da Muharip Hava Kuvvet Komutanlığı’nın emrinde olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!